BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έχει «ουρές» η πίεση στα αγροτικά εφόδια

Σε τροχιά σύγκλισης µε τις πιεσµένες - καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 αλλά, όπως φαίνεται και το 2015- τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι εισροές και δη τα λιπάσµατα µε τα περιθώρια µείωσης πάντως, όπως επισηµαίνουν οι αναλυτές, να µην έχουν ακόµα εξαντληθεί, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Έχει «ουρές» η πίεση στα αγροτικά εφόδια

0
1
Σύµφωνα µε το τελευταίο (Aπρίλιος 2015) report της Παγκόσµιας Τράπεζας για τις εξελίξεις στην αγορά εµπορευµάτων, στο πρώτο τρίµηνο του 2015 οι τιµές των λιπασµάτων υποχώρησαν 3% κυρίως λόγω της ασθενούς ζήτησης, απότοκη της «συγκρατηµένης» συµπεριφοράς που επέδειξαν οι αγρότες-καταναλωτές.

Η τράπεζα, µάλιστα, προβλέπει περαιτέρω µείωση στη διάρκεια του χρόνου που θα έχει ως αποτέλεσµα το έτος για το σύνολο των λιπασµάτων να κλείσει µε απώλειες 4% εξαιτίας της αδύναµης ζήτησης, της υψηλής προσφοράς αλλά και λόγω του ότι πολλοί έµποροι «ξεστοκάρουν» λίπασµα φοβούµενοι περαιτέρω πτώση των τιµών.

Οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιµοι καθώς οι απώλειες που έφερε στο εισόδηµα των παραγωγών η µείωση των τιµών των αγροτικών προϊόντων ήταν σηµαντικές και είχαν ως αποτέλεσµα να περιορίσουν τις δαπάνες για λίπανση στα «απολύτως απαραίτητα»: «Αν και οι φετινές σοδειές- ρεκόρ θα έπρεπε να οδηγήσουν σε αύξηση των εφαρµογών, η µείωση της χρήσης λιπάσµατος ώστε να συγκρατηθούν τα κόστη παραγωγής και να αντισταθµιστούν οι απώλειες από τις χαµηλότερες τιµές παραγωγού είναι µια σοβαρή πιθανότητα», επισηµαίνει, µεταξύ άλλων η Παγκόσµια Τράπεζα. 

«Οι εκτιµήσεις για την πορεία των τιµών των λιπασµάτων κλίνουν προς το αρνητικό εξαιτίας των πιέσεων σε εκείνες (σ.σ. τις τιµές) των αγροτικών εµπορευµάτων, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει τους αγρότες να µειώσουν τη συχνότητα των εφαρµογών», προσθέτει λίγο παρακάτω. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παραθέτει, οι τιµές των αγροτικών προϊόντων υποχώρησαν το 2015 κατά 5% στο τρίµηνο και κατά 12% σε σχέση µε ένα χρόνο πριν

Σε επίπεδο έτους, η Παγκόσµια Τράπεζα µιλά για µείωση 9,3% που έρχεται να προστεθεί στο -3,4% που καταγράφηκε το 2015. Η σύγκριση βεβαίως µε τα λιπάσµατα δείχνει ότι τα τελευταία , παρά τη µείωση του τελευταίου δωδεκαµήνου, κατάφεραν να συγκρατήσουν τις «δυνάµεις» τους και να παραµείνουν πιο κοντά στις στα προ-διετίας επίπεδα όταν και είχε καταγραφεί ο προηγούµενος ανοδικός κύκλος των εµπορευµάτων. Γι’ αυτό και πληθαίνουν οι εκτιµήσεις αναλυτών και έµπειρων παρατηρητών της αγοράς ότι στους επόµενους µήνες θα «αναγκαστούν» να υποχωρήσουν καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ζήτηση θα συνεχίσει να εξασθενεί.

«Η διαπραγµατευτική δύναµη για τους επόµενους έξι µήνες είναι στο πλευρό των παραγωγών, κάτι που θα φέρει σηµαντικές πιέσεις στο σύνολο των τιµών λιπασµάτων», επισηµαίνει η Rabobank σε µια από τις τελευταίες αναλύσεις της τονίζοντας ότι «οι εκτιµήσεις που διατυπώσαµε τον περασµένο χειµώνα αναφορικά µε τα επίπεδα ζήτησης κατά το πρώτο τρίµηνο του 2015 αποδείχτηκαν υπερβολικά αισιόδοξες». Η τράπεζα επικαλείται έρευνα του αµερικανικού περιοδικού Farm Journal Media, σύµφωνα µε την οποία, περίπου το 1/3 των αγροτών στις ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει λιγότερο λίπασµα κατά το φετινό έτος. ∆ιαπιστώνει, επίσης, ότι οι παραγωγοί αγοράζουν λιγότερες ποσότητες φωσφόρου και καλίους και επιλέγουν άνυδρη αµµωνία αντί για υγρό άζωτο (προφανώς για λόγους εξοικονόµησης κόστους).

Μιλώντας στο αµερικανικό δίκτυο Agweb, ο Αµερικανός παραγωγός Τζέρυ Γκουλκ, εκτιµά ότι αρνούµενοι να αγοράσουν στις υψηλές τιµές που τους προσφέρονται, οι αγρότες φέτος έχουν την ευκαιρία να δουν τα κόστη των εισροών τους (λίπασµατος, φυτοπροστατευτικών, ακόµα και σπόρων) να µειώνονται όχι µόνο φέτος αλλά και του χρόνου κατά τουλάχιστον 20%.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-05-2015 13:17ΦΗ

Δεν ισχύει. Ό,τι εφόδια αγοράσαμε ήταν αυξημένα από πέρσι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία