BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Απώλειες στις εξαγωγές για το επιτραπέζιο σταφύλι

Απότοµη πτώση, έως και 55%, σηµειώθηκε στις τιµές παραγωγού για τα επιτραπέζια σταφύλια στην Κρήτη, µετά τις ζηµιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις το ∆εκαπενταύγουστο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Απώλειες στις εξαγωγές  για το επιτραπέζιο σταφύλι

2
0

Έτσι, τώρα βρίσκονται στα 40-50 λεπτά το κιλό, ενώ πριν τις ζηµιές ήταν 70-90 ανάλογα µε την ποιότητα. «Αυτές τις µέρες σταµατάνε οι εξαγωγές», υπογραµµίζει ο ιδιοκτήτης της VK Grapes Βαγγέλης Κουνάλης, χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά τη χειρότερη των τελευταίων 10 ετών. Σηµειώνεται ότι κανονικά οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών σταµατούσαν γύρω στο τέλος Σεπτεµβρίου.

Το προϊόν πανελλαδικά έχει καθυστερήσει να βγάλει τα απαραίτητα Brix, µε αποτέλεσµα να είναι πολύ πιθανό το ενδεχόµενο να µην είναι µεγάλη η ποσότητα που µπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αγγλικής αγοράς. Κι αυτό καθώς λόγω των capital controls πολλοί παραγωγοί δεν είχαν εξασφαλίσει τα απαραίτητα σκευάσµατα και λιπάσµατα για την καλλιέργεια. Στην Κρήτη η µείωση της παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών είναι 70-100% (σε ορισµένα κτήµατα), ενώ παρουσιάστηκαν και ποιοτικά προβλήµατα (σκασίµατα κτλ).

Ενδεικτικό είναι, όπως προσθέτει ο κ. Κουνάλης, ότι ενώ φαινόταν ότι µπορούσες να πάρεις ένα ποσοστό 20-30% από ένα αµπέλι, µέχρι τα συσκευαστήρια παρουσιαζόταν έντονη ρογόπτωση, µε την απώλεια να αγγίζει το 40%.

Ωστόσο, στην Κορινθία οι τιµές παραγωγού για τα επιτραπέζια σταφύλια είναι σταθερές από την αρχή του τρύγου στα 70-80 λεπτά το κιλό, µε τη ζήτηση απ’ τις αγορές του εξωτερικού να διατηρείται αυξηµένη από τα µέσα Αυγούστου, που ξεκίνησε η παραγωγική περίοδος. Βέβαια, και εκεί έχουν παρουσιαστεί ποιοτικά προβλήµατα (σκασίµατα, στεφανιάσµατα) στις πρώιµες ζώνες από τις βροχοπτώσεις.

 

Δείτε το βίντεο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία