BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Mεγαλώνουν συνεχώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Το παγκόσμιο πλεόνασμα πετρελαίου θα είναι μεγαλύτερο από ότι είχε υπολογιστεί στο παρελθόν. Αυτό, αυξάνει τα ρίσκα περαιτέρω πτώσεων των τιμών, με τα μέλη το Ιράν και το Iράκ να αυξάνουν την παραγωγή τη στιγμή που μειώνεται η ζήτηση, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Mεγαλώνουν συνεχώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

0
0

Η προσφορά μπορεί να ξεπεράσει την κατανάλωση κατά 1,75 εκατ. βαρέλια, σε σχέση με 1,5 εκατ. βαρέλια τον προηγούμενο μήνα. Η υπερπροσφορά αυτή μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω όταν ο OPEC προσθέσει παραπάνω παραγωγή, ανέφερε η Υπηρεσία. Το Ιράν αύξησε την παραγωγή τον Ιανουάριο, με την άρση των διεθνών κυρώσεων, ενώ η παραγωγή του Ιράκ έφτασαν σε σημείο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, η Σ. Αραβία αύξησε και αυτή την παραγωγή, ενώ παράλληλα η ΙΕΑ μείωσε τον υπολογισμό παγκόσμιας ζήτησης.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται "κολλημένες" κοντά στα 30 δολ./βαρέλι μετά από την μεγαλύτερη πτώση δωδεκαετίας τον Ιανουάριο. Τη στιγμή που οι τιμές επέδειξαν ανάκαμψη τη λόγω φημών πως τα κράτη-μέλη του OPEC θα έφταναν σε συμφωνία με κράτη εκτός του οργανισμού, η Υπηρεσία ανέφερε πως η πιθανότητα αυτής της περίπτωσης είναι πολύ χαμηλή. Αυτό επιβεβαιώθηκε και μετά το... τουρ του Βενεζουελάνου υπουργού πετρελαίου Eulogio Del Pino ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα, το Ριάντ, και άλλες πόλεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αλλά δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία.

Το Ιράν επέκτεινε την παραγωγή του κατά 80.000 βαρέλια/ημέρα στα 2,99 εκατομμύρια, τον Ιανουάριο. Το Ιράκ προέβη και αυτό σε αύξηση 50.000 βαρελιών την ημέρα στα 4,35 εκατομμύρια και μπορεί να το αυξήσει περαιτέρω. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός του OPEC αύξησε την παραγωγή κατά 70.000 βαρ./ημέρα στα 10,21 εκατομμύρια.

Η ΙΕΑ μείωσε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το προηγούμενο έτος και το 2016 κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα. Αυτό αφήνει την ανάπτυξη στα 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, με μέσο συνολικό όρο 95,6.Η προσφορά εκτός OPEC μειώθηκε κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Πηγή: Bloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία