BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ρεκόρ 25ετίας στη διεθνή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών

Στο υψηλότερο σηµείο της έφτασε η παγκόσµια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς το 2015-2016 σε σχέση µε την τελευταία 25ετία, σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (IOC), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Ρεκόρ 25ετίας στη διεθνή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών

1
0
Ειδικότερα, η παγκόσµια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς αυξήθηκε κατά 2,8 φορές (+173%) τα τελευταία 25 χρόνια. Οι  µεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα κράτη-µέλη του IOC – τα οποία είναι ταυτόχρονα και κορυφαίες παραγωγικές χώρες ελιάς και ελαιολάδου – και συχνά συνδυάζονται και µε αυξήσεις στην παραγωγή.
Για το 2015, οι 10 κορυφαίες χώρες στην κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς ήταν οι εξής: Αίγυπτος, Τουρκία, Αλγερία, ΗΠΑ, Ισπανία, Συρία, Ιταλία, Βραζιλία, Ιράν, Γαλλία και Ρωσία. 

Αύξηση σχεδόν 70,6% σηµείωσε το εν λόγω διάστηµα η κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς στα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τους 346.400 τόνους στους 591.000 τόνους. Κορυφαίος παραγωγός και καταναλωτής ήταν η Ισπανία µε ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση 3,5 κιλά, ακολουθεί η Κύπρος µε 3,1 κιλά, µετά η Μάλτα (3 κιλά) και η Ιταλία µε 2 κιλά και έπονται Βουλγαρία, Λουξεµβούργο, Ελλάδα και Ρουµανία µε 1,6-1 κιλά



Όσον αφορά το εµπόριο επιτραπέζιων ελιών τους 4 πρώτους µήνες της σεζόν 2015/2016, οι αναλυτές του IOC σηµειώνουν µια αύξηση κατά 4% στις εισαγωγές της Κίνας, ενώ σταθερές παρέµειναν οι εισαγωγές των ΗΠΑ. Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν οι εισαγωγές της Ρωσίας (-24%), της Βραζιλίας (-20%) και της Αυστραλίας (-2%).
Τέλος, σε επίπεδο ΕΕ το διάστηµα Οκτώβριος-∆εκέµβριος 2015 σηµειώθηκε αύξηση κατά 16% του ενδοκοινοτικού εµπορίου επιτραπέζιων ελιών, ενώ µειώθηκε κατά 9% το εµπόριο µε τρίτες χώρες για το προϊόν αυτό

Πιο ακριβό το ελαιόλαδο Τυνησίας

Αυξημένες κατά 7% σε σχέση με πέρυσι ήταν στα τέλη Μαρτίου οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Τυνησία, αγγίζοντας τα 3,23 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον IOC. Αντίθετα, η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες βδομάδες του Μαρτίου έπεσε στα 2,95 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα με την περσινή σεζόν. Μειωμένες κατά 41% σε σχέση με πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν και οι τιμές για τους Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς φτάνοντας τα 3,54 ευρώ το κιλό. Ενώ, τέλος, στην Ισπανία ο IOC παρατηρεί ότι μετά από το επίπεδο των 4,23 ευρώ το κιλό την 3η εβδομάδα του Αυγούστου 2015, οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν να έχουν πτωτική πορεία. Έτσι, στα τέλη Μαρτίου 2016 έφτασαν κατά μέσο όρο τα 3,21 ευρώ το κιλό (-2% σε σχέση με πέρσι).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία