BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έφεραν Ρουμάνους στην Πελοπόννησο τα καρπούζια

Μέσα Ιουνίου θυµίζουν οι τιµές που λαµβάνουν οι καρπουζοπαραγωγοί για το προϊόν απ’ τα θερµοκήπια της Ηλείας, αν και έχουν µόλις 2 εβδοµάδες που έχουν µπει στην αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Έφεραν Ρουμάνους στην Πελοπόννησο τα καρπούζια

2
0
Οι σχετικά χαµηλές τιµές για τον πρώτο µήνα της συγκοµιδής, που παρατηρούνται και για τα υπαίθρια της Τριφυλίας, βρίσκονται στα 28-30 λεπτά το κιλό (στρογγυλά), καθώς καταρχάς, η σεζόν ήταν πολύ πρώιµη για το υπαίθριο καρπούζι της Τριφυλίας, που αν και ξεκινούσε άλλες χρονιές περί τις 20 Μαΐου, φέτος από τις 8 Μαΐου είχε µπει στην αγορά, µε αποτέλεσµα να συµπέσει µε τα θερµοκηπιακά καρπούζια, που άρχισαν να µαζεύονται, επίσης, από αρχή Μάη.















Επιπλέον, αυτή την περίοδο ο κρύος καιρός δεν ευνοεί την κατανάλωση αυτού του φρούτου, µε αποτέλεσµα η ζήτηση να είναι µικρότερη απ’ την περσινή χρονιά. Ωστόσο, να σηµειωθεί ότι η παραπάνω εικόνα χρησιµοποιείται τεχνηέντως από ορισµένους εµπόρους προκειµένου να δικαιολογήσουν τις χαµηλές τιµές, στις οποίες ζητούν να πάρουν το προϊόν, όπως λένε συνάδελφοί τους στην Agrenda. Να αναφερθεί ότι οι χαµηλές τιµές «έφεραν» στις ζώνες παραγωγής καρπουζιού Ρουµάνους εξαγωγείς, οι οποίοι κάνουν την εµφάνισή τους στην ελληνική αγορά τα τελευταία 5 περίπου χρόνια µόλις πέφτουν οι τιµές κάτω από 30 λεπτά το κιλό (φέτος νωρίτερα σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη).















Να σηµειωθεί ότι αρκετοί εξαγωγείς καρπουζιών εκτιµούν ότι αν συνεχιστεί µε τον ίδιο βαθµό η απορρόφηση από πλευράς των Ρουµάνων, είναι πολύ πιθανό να οι παραγωγοί να έχουν καλά οικονοµικά αποτελέσµατα από τις πωλήσεις της φετινής σεζόν και οι τιµές να αυξηθούν στην πορεία µε την άνοδο της θερµοκρασίας, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Βέβαια, οι συναλλαγές µε εµπόρους που προέρχονται από άλλα µέρη και ενδεχοµένως να µην έχουν υποδοµές, είναι επίφοβες, καθώς 2 στους 10 κάθε χρονιά απ’ τους καινούριους αποδεικνύονται αφερέγγυοι, σε αντίθεση µε τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς (6-7 συσκευαστήρια της Ηλείας –σε Αµαλιάδα, Λεχαινά, Τραγανό). Η Ηλεία, δηλαδή, είναι το κέντρο συσκευασίας των καρπουζιών στην Ελλάδα, καθώς οι εταιρείες της απορροφούν και το 70% της παραγωγής της Κυπαρισσίας.































Τα θέλουν άσπερµα και mini στην Ευρώπη τα καρπούζι















«Εµείς εξάγουµε σε όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Αγγλία, Γερµανία, Πολωνία, Ρουµανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ολλανδία)», επισήµανε µετά από σχετική ερώτηση ο ∆ιονύσης Πανταζής, γεωπόνος και ιδιοκτήτης της Pantazis Fruits, που είναι ο δεύτερος –και ο πρώτος εν ζωή- εξαγωγέας καρπουζιών στην Ελλάδα.















Όπως λέει στην Agrenda, «πριν 10 χρόνια στέλναµε 140.000 τόνους στην Ιταλία, ενώ τώρα περίπου 20.000, καθώς στη Σικελία και στη Νάπολη παράγουν τα τελευταία χρόνια 100.000 τόνους θερµοκηπιακά καρπούζια και είναι πλέον ανταγωνιστές µας, έχοντας µικρότερο κοστολόγιο µεταφοράς.















Ειδικά µες στην κρίση τα µεταφορικά µέσα στην Ελλάδα έχουν µειωθεί (πλοία, αυτοκίνητα). Σύµφωνα µε τον κ. Πανταζή, λόγω της απώλειας της Ιταλίας από τους αγοραστές µεγάλων ποσοτήτων ελληνικών καρπουζιών, «στραφήκαµε στη ∆υτική και κεντρική Ευρώπη και ειδικά στη Γερµανία, η οποία, ωστόσο, από πέρυσι απορροφάει τα άσπερµα καρπούζια». Ως γνωστόν, σ’ αυτά τα καρπούζια έχουν παράδοση οι οµάδες παραγωγών της Ισπανίας, σε αντίθεση µε τη χώρα µας. Επίσης, σύµφωνα µε τον κ. Πανταζή, τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει προτίµηση και για τα mini και τα µεσαία καρπούζια.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία