BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κοστοβόρες οι φθινοπωρινές πατάτες που δεν έπιασαν τιμή

Με τιµές χαµηλότερες του κόστους πληρώθηκαν φέτος οι πατατοπαραγωγοί της Αρκαδίας, που οδεύουν στο τέλος της συγκοµιδής. Συγκεκριµένα, οι τιµές κινήθηκαν µεταξύ 25 και 28 λεπτών το κιλό, ενώ το κόστος αντιστοιχεί έως και τα 33 λεπτά το κιλό λόγω κυρίως της έλλειψης νερού που αντιµετωπίζει η περιοχή, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Agrenda.

Κοστοβόρες οι φθινοπωρινές πατάτες που δεν έπιασαν τιμή

3
0
«∆εν παρουσιάστηκε ιδιαίτερη ζήτηση», λένε στην Agrenda παραγωγοί και συσκευαστές από την περιοχή, ενώ πέρυσι είχε εµφανιστεί αρκετό ενδιαφέρον. Η µειωµένη φετινή ζήτηση έγκειται εν µέρει στο γεγονός ότι η προσφορά από την Τρίπολη δεν κάλυπτε τους εµπόρους, οι οποίοι στράφηκαν στο Νευροκόπι, που έχει περισσότερες πατάτες
 
Ωστόσο, και στο Νευροκόπι, όπου, επίσης, τελειώνει αυτές τις ηµέρες η συγκοµιδή, οι τιµές για τους παραγωγούς βρίσκονται στα 25-26 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο, κατά 15% χαµηλότερα από πέρυσι. Ως εκ τούτου, εάν ένας παραγωγός είχε αποδόσεις 4 τόνους το στρέµµα, τα έσοδα ανέρχονται στα 1.000 ευρώ το στρέµµα, τη στιγµή που το κόστος κυµαίνεται µεταξύ 800 και 900 ευρώ το στρέµµα, επισηµαίνει ο τεχνολόγος γεωπόνος της ΕΑΣ ∆ράµας, Μ. Λαφαζανίδης. Οπότε και στην περίπτωση αυτών των αποδόσεων, δε θεωρείται καλή χρονιά η φετινή από τους παραγωγούς, ενώ ανάλογα µε την ποικιλία παρατηρήθηκαν και αποδόσεις 1,5 τόνος το στρέµµα και 3 τόνοι το στρέµµα. Βέβαια, υπήρξαν και οι εξαιρέσεις των 5 τόνων το στρέµµα.

«Με 40-50 στρέµµατα ουσιαστικά δε µένει τίποτα στους πατατοπαραγωγούς», υπογραµµίζει ο κ. Λαφαζανίδης, προσθέτοντας ότι «η καλλιέργεια είναι βιώσιµη τουλάχιστον µε 150 στρέµµατα. Γι’ αυτό έχουν µείνει λίγοι παραγωγοί».

Στο µισό οι εκτάσεις Να σηµειωθεί ότι οι εκτάσεις τόσο στην Αρκαδία όσο και σε Βοιωτία και Ηλεία, όπου η συγκοµιδή ξεκινάει σε έναν µήνα, είναι µειωµένες φέτος, τουλάχιστον 50%. Για παράδειγµα, στην Αρκαδία, η καλλιεργούµενη έκταση µειώθηκε φέτος κατά 2.000 στρέµµατα περίπου (τα µισά, ωστόσο, από τις πληµµύρες του Ιουνίου) από τα 5.000-6.000 που καλλιεργούνται στην περιοχή. 

Η µείωση της έκτασης οφείλεται κυρίως στις µειωµένες αποδόσεις της φθινοπωρινής καλλιέργειας σε σχέση µε την καλοκαιρινή σε συνδυασµό µε το υψηλότερο κόστος της πρώτης.

Επίσης, παρόλο που οι τιµές πέρυσι στην Ηλεία για τους παραγωγούς έφτασαν τα 35 λεπτά το κιλό, «η διαλογή από τα σούπερ µάρκετ ήταν πολύ αυστηρή και πετάχτηκαν πολλές πατάτες», επισηµαίνουν παραγωγοί από το νοµό.

Βέβαια, αυτό θεωρείται πρόοδος από πολλούς συσκευαστές, που επισηµαίνουν ότι πλέον οι καταναλωτές προτιµούν να πληρώνουν περισσότερο για το ποιοτικό προϊόν παρά να αγοράζουν φθηνότερα και υποβαθµισµένης ποιότητας προϊόντα.





Φωτεινή εξαίρεση τα γεώμηλα στη Βρετανία   

   
Μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις ανάµεσα στα αγροτικά προϊόντα θα είναι φέτος η πατάτα στο Ηνωµένο Βασίλειο, σύµφωνα µε δηλώσεις παραγόντων του κλάδου στην ιστοσελίδα Agrimoney.com.

Κι αυτό καθώς η πλειονότητα των αγροτικών εµπορευµάτων στο Ην. Βασίλειο αντιµετωπίζει χαµηλές τιµές (δηµητριακά, γαλακτοκοµικά), ενώ οι τιµές της πατάτας έχουν αυξηθεί από την περσινή σεζόν, κατά 10,7%, και εκτιµώνται στις 166,73 στερλίνες ο τόνος κατά µέσο όρο.

Από την άλλη, για πολλά άλλα εµπορεύµατα, όπως το σιτάρι και το γάλα, οι τιµές είναι χαµηλές, αν και υπήρξε κάποια στήριξη στις εξαγώγιµες ποσότητες λόγω της υποχώρησης της στερλίνας µετά την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Σύµφωνα µε τον Angus Armstrong, γενικό διευθυντή της Produce Investments, που κυριαρχεί στον τοµέα της συσκευασίας πατάτας στο Ην. Βασίλειο, υπάρχει ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει υπερπορφορά λόγω της µεγαλύτερης καλλιεργούµενης έκτασης.

Συγκεκριµένα, στο Ην. Βασίλειο παρατηρείται αύξηση σε σχέση µε πέρυσι κατά 4,3% όσον αφορά την έκταση και κατά 1,4% όσον αφορά τις παραγόµενες ποσότητες. Ωστόσο, τα έσοδα θα είναι σε νορµάλ επίπεδα για τους παραγωγούς, λέει ο κ. Armstrong.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία