BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χωρίς ιδιαίτερα αποθέματα στη βιομηχανική ντομάτα

Μειωµένη κατά 12% και συγκεκριµένα στους 440.000 τόνους σε σχέση µε την περσινή σεζόν, υπολογίζεται η φετινή παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας στην Ελλάδα, σύµφωνα με τις τελευταίες εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Συµβουλίου Βιοµηχανικής Ντοµάτας (WPTC), που παρουσίασε η εφημερίδα Agrenda.

Ανασυντάσσεται φέτος η βιομηχανική ντομάτα

0
0

Ως εκ τούτου η νέα σεζόν θα ξεκινήσει µε µηδενικά αποθέµατα, κάτι που παρατηρείται σε παγκόσµιο επίπεδο, σύµφωνα µε τους συντελεστές της αγοράς.

Στην Ηλεία η ζηµιά ήταν µεγάλη λόγω των βροχοπτώσεων στις 25 Ιουνίου και στις 9 Σεπτεµβρίου µε αποτέλεσµα «να είµαστε κατά 2 εκατ. ευρώ κάτω από την περσινή είσπραξη», λέει στην Agrenda ο Χρήστος Βαλλιανάτος, µέλος του ∆.Σ. της Οµάδας Παραγωγών Βιοµηχανικής Ντοµάτας Ηλείας. Εκτός από τη µειωµένη παραγωγή, µεγάλο ποσοστό ήταν και υποβαθµισµένης ποιότητας, εξηγεί ο κ. Βαλλιανάτος προσθέτοντας ότι εάν δεν αποζηµιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση λόγω των χρωστούµενων που έχουν.

Παράλληλα, στη Λάρισα η παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας του ’16 είναι ελαφρώς µειωµένη λόγω της µικρότερης έκτασης που καλλιεργηθήκε φέτος και συγκεκριµένα στα 13.000-14.000 στρέµµατα, σηµαντικά λιγότερα από την αρχική πρόθεση να σπαρθούν 22.000-23.000 στρέµµατα. Στην απόφαση αυτή οδήγησαν τους παραγωγούς οι µειωµένες τιµές του ’16 –κατά 7-8 ευρώ κάτω απ’ τις αντίστοιχες του ’15 όσον αφορά αυτές του Νοµικού- σε συνδυασµό µε το κόστος της καλλιέργειας που κυµαίνεται ανάλογα µε τον µηχανολογικό εξοπλισµό, στα 600-650 ευρώ το στρέµµα. «Αν δε γίνει ανάκαµψη τιµών το ’17, θα ατονήσει κι άλλο το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια», υπογραµµίζει ο Χρήστος Σουλιώτης, µέλος του ∆.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισµού ΘΕΣΤΟ.

Τέλος, γενικότερα η παραγωγή των χωρών του βορείου ηµισφαιρίου το ’16 υπολογίζεται στους 35.544.000 τόνους, κατά 8,1% µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι και του νοτίου ηµισφαιρίου, στους 2.464.000 τόνους, κατά 9,2% µειωµένη από αυτή του 2015.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία