BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε φάση ανάκαμψης «βλέπει» η Κομισιόν το γάλα

Την εποχιακή μείωση της γαλακτοπαραγωγής στην ΕΕ στα τέλη του 2016, που ήταν πιο ισχυρή από ότι αρχικά αναμενόταν και η οποία συνετέλεσε στην ανάκαμψη των τιμών του γάλακτος προβάλλει ως πρώτο θετικό στοιχείο στη διακύμανση των βασικών αγροτικών εμπορευμάτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της που έδωσε στη δημοσιότητα στις 8 Μαρτίου.

Σε φάση ανάκαμψης «βλέπει» η Κομισιόν το γάλα

2
0

Επιπλέον, εκτός των γαλακτοκομικών (σσ. κυρίως βούτυρο και τυρί) στα εμπορεύματα με θετικό πρόσημο εντός της ΕΕ καταγράφονται η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, η ελαιοκράμβη, το χοιρινό.

Πιο αναλυτικά ανά προϊόν η Κομισιόν σημειώνει τα εξής:

  • Η καλή εξαγωγική και η εγχώρια ζήτηση οδήγησε σε τιμές ρεκόρ το βούτυρο και στην ανάκαμψη των τιμών για το τυρί. Αντιθέτως, οι τιμές για την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος (SMP) αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα ως αποτέλεσμα των υψηλών αποθεμάτων της ΕΕ και καθώς αναμένεται να φτάσει στο εποχιακό πικ η συγκέντρωση γάλακτος.
  • Μειωμένη κατά 5,5% ήταν η παραγωγή δημητριακών το 2016/2017 στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα των χαμηλών-κάτω του μέσου όρου συγκομιδών για το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ στο ευρύτερο πλαίσιο της άφθονης διεθνούς προσφοράς και των χαμηλών τιμών. Συγκεκριμένα, το υψηλό επίπεδο προσφοράς σιτηρών συνεχίζει να συγκρατεί τις διεθνείς τιμές χαμηλά. Σε ετήσια βάση, οι διεθνείς τιμές των σιτηρών σε δολάρια έχουν μειωθεί κατά 30%-35%, κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών και οι διεθνείς τιμές του ρυζιού έχουν υποχωρίσει κατά 23% από αυτόν το μέσο όρο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λίγο ανέβει οι διεθνείς τιμές των σιτηρών (μαλακό). Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν καιρικές ανησυχίες για τη νέα σοδειά σιταριού, έχει ανατιμηθεί το ρωσικό ρούβλι και οι εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) κάνουν λόγο για μείωση των εκτάσεων καλαμποκιού υπέρ της σόγιας στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Κομισιόν σημειώνουν ότι δεν αναμένονται αυξήσεις των τιμών στα σιτηρά καθώς τα διεθνή αποθέματα είναι μεγάλα.
  • Και η παραγωγή ελαιοκράμβης ήταν κάτω του μέσου όρου, όμως με δεδομένη τη διεθνή αυξημένη προσφορά για το προϊόν οι τιμές είχαν μικρή άνοδο.
  • Όσον αφορά τη ζάχαρη οι τιμές στην ΕΕ, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν προσεγγίζουν τις υψηλές διεθνείς τιμές.
  • Μειωμένη κατά 13% από το μέσο όρο της ΕΕ ήταν η παραγωγή ελαιολάδου το 2016/2017 και σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα οδηγηθήκαμε σε υψηλές τιμές και περιορισμένη διαθεσιμότητα του προϊόντος αυτού.
  • Η ισχυρή ζήτηση για χοιρινό της ΕΕ από την Κίνα ευνόησε την ανάκαμψη των τιμών του προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη προσφορά πουλερικών πίεσε προς τα κάτω τις τιμές. Οι συνεχιζόμενα καλές εξαγωγές βοδινού κρεάτος της ΕΕ έθεσαν υπό έλεγχο την υποχώρηση των τιμών παρά τον αυξημένο ρυθμό σφαγής αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Η αύξηση στην παραγωγή πρόβειου κρέατος επιβραδύνεται ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία