BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Παραγγελία νέας σοδειάς σκληρού 210 ευρώ για Τυνησία

Ένας νέος διαγωνισµός σκληρού σιταριού για παράδοση στην Τυνησία έρχεται να δώσει µια πρόγευση για την αγορά του προϊόντος νέας σοδειάς, και σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, αφορά 75.000 τόνους καλής ποιότητας (78/70/12) µε τιµή 260 δολάρια ο τόνος. Το ποσό αυτό ισοδυναµεί περίπου µε 210 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι.

Παραγγελία νέας σοδειάς σκληρού 210 ευρώ για Τυνησία

4
0
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καιρικές ανησυχίες λόγω ξηρασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έτσι η ενδεχόµενη ποιοτική υποβάθµιση και η σηµαντική µείωση των αποδόσεων αφήνει περιθώριο για καλύτερες τιµές το 2017. Σύµφωνα µε ρεπορτάζ της Agrenda, στα 215 ευρώ/τόνο FOB λιµάνι δικό µας δεν υπάρχει διάθεση πώλησης ειδικά τώρα που υπάρχει και το θέµα της ξηρασίας στη χώρα µας άλλα και συνολικά στην ΕΕ

Ωστόσο, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, στην αγορά παραµένουν οι χαµηλές τιµές και ακούγεται ότι υπάρχει µια φόρτωση στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης για καλό σιτάρι (70 υαλώδη, 78 ειδικό βάρος, κλπ) έναντι 215 ευρώ ο τόνος FOB για παράδοση σε Τυνησία. Σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς η αγορά κινείται χαµηλά καθώς σε 20-25 µέρες θα ξεκινήσουν τα αλώνια, οπότε αποµακρύνεται το ενδιαφέρον από την παλιά σοδειά.

Όµως, οι Έλληνες παραγωγοί δεν είναι διατεθειµένοι να πουλήσουν τα καλά αποθέµατά τους σ’ αυτή τη χαµηλή τιµή. Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, οι Μύλοι Λούλη συνεχίζουν να αγοράζουν ποιοτικό προϊόν έναντι 220 ευρώ ο τόνος. Για την ώρα και µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα ακόµη δεν έχουν γίνει συζητήσεις για τη νέα σοδειά και ακούγεται µόνο ότι η αρχή στις τιµές θα γίνει από χαµηλά.



Παρόλα αυτά, η ξηρασία φέτος, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα θα σηµάνει σηµαντική πτώση παραγωγής µε κάποιους παραγωγούς να κάνουν λόγο για µείωση ως και 50%. Καλύτερες, λόγω βροχών, αναµένονται οι σοδειές από τη Θεσσαλία.

Χαµηλότερη η διεθνής σοδειάΤέλος, σηµειώνεται ότι η παγκόσµια σοδειά δηµητριακών θα είναι µειωµένη κατά 3% από πέρσι, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου ∆ηµητριακών (IGC). Έτσι, θα διαµορφωθεί στους 2,050 δισ. τόνους, µειωµένη κατά 56 εκατ. τόνους από το 2016/2017, κυρίως λόγω της µειωµένης παραγωγής σιταριού και καλαµποκιού. Όµως, οι υψηλές σοδειές των τελευταίων 4 ετών έχουν αυξήσει σηµαντικά το διεθνές στοκ, έτσι στα τέλη του 2017/2018 θα φτάσει τους 491 εκ. τόνους

Δημητριακά Καναδά
Μείον 7% στη συνολική σοδειά του 2017/2018

Για σηµαντικά µειωµένη παραγωγή για σιτάρι, κριθάρι, καλαµπόκι και βρώµη στον Καναδά κάνει λόγο το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA-FAS) επικαλούµενο πρόσφατα στοιχεία από την αγροτική υπηρεσία της χώρας (AAFC). Πιο αναλυτικά, συνολικά για τη σεζόν 2017/2018 η παραγωγή για τα προαναφερθέντα δηµητριακά θα φτάσει τους 52,6 εκατ. τόνους. Πρόκειται για µείωση κατά 7% από το 2016/2017.

Συγκεκριµένα, η φετινή σοδειά για σιτάρι, καλαµπόκι και κριθάρι θα µειωθεί κατά 10%, 3% και 9% αντίστοιχα σε σύγκριση µε πέρσι. Ως εκ τούτου, οι συνολικές εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 6% για να καλύψουν την πτώση σε προσφορά και παραγωγή του 2017/18, ενώ οι εξαγωγές θα σηµειώσουν µέτρια άνοδο γύρω από το 2% λόγω των ισχυρών αρχικών αποθεµάτων σε σιτάρι και κριθάρι
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία