BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Συμφωνίες με ξένα σούπερ μάρκετ σώζουν το κεράσι

Σαν να µην έφταναν ο παγετός του Απριλίου σε Πέλλα και Λάρισα, ήρθαν και οι βροχές µε αποκορύφωµα τη θεοµηνία από τις 25 - 30 Μαΐου σε Βέροια και Έδεσσα που υποβάθµισε αισθητά τις ποιότητες των κερασιών και ανέκοψε την εξαγωγική του πορεία, προστέθηκε και η αυξηµένη πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά από την ογκώδη παρουσία τόσο του ισπανικού όσο και του τούρκικου προϊόντος και δευτερευόντως του ιταλικού.

Συμφωνίες με ξένα σούπερ μάρκετ σώζουν το κεράσι

4
0
Ως εκ τούτου επηρεάστηκαν και οι τιµές παραγωγού. Έτσι, από τις λίγες ποσότητες στα πρώιµα κεράσια και τα 2 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο τώρα οι µεσοπρώιµες και οι πρώτες όψιµες κυµαίνονται γύρω από το 1,40 ευρώ το κιλό αναλόγως την ποιότητα και το µέγεθος. Όσον αφορά το συσκευασµένο προϊόν (πλαστικό κλουβάκι) ο Ανδρέας Οβεζίκ, Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αλιάκµων στη Βέροια αναφέρει ότι στην αρχή που η συγκοµιδή ήταν µικρή οι τιµές ήταν µεταξύ των 2,30-2,40 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα βρίσκονται στο 1,60-1,70 ευρώ το κιλό.  
Τρεις θεοµηνίες σε µια εβδοµάδα στη Βέροι

«Είχαµε 3 θεοµηνίες µέσα σε µια εβδοµάδα στα τέλη Μαΐου. Τώρα οι ποικιλίες που συγκοµίζονται είναι πιο όψιµες όπως για παράδειγµα η Regina, η Skina και η Ferovia. Εµείς σαν συνεταιρισµός ξεκινήσαµε στις 3 Μαΐου τις εξαγωγές µε την ποικιλία Μπουρλά και στείλαµε σε Βουλγαρία, Ρουµανία και Κύπρο», σηµειώνει στην Agrenda ο Ανδρέας Οβεζίκ.  

Τώρα στρώνουν οι ποιότητε

Για µεγάλη ζηµιά σ’ ολόκληρη την περιοχή της Έδεσσας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κάνει λόγο στην Agrenda ο Γιώργος Καλλίτσης, διευθυντής πωλήσεων στην εταιρεία Πρωτοφανούσης. «Τώρα φαίνεται ότι στρώνουν οι ποιότητες, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήµατα. Λαµβάνουµε 50-60 τόνους ηµερησίως και από την άλλη εβδοµάδα θα πάει ακόµη πιο ψηλά», προσθέτει ο Γ. Καλλίτσης. Σχετικά µε τη ζήτηση από το εξωτερικό ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει ζήτηση αρκεί να υπάρχουν προγράµµατα µε σούπερ µάρκετ. Λόγω µεγάλης φέτος παραγωγής στα πυρηνόκαρπα από την Ισπανία υπάρχει µια πίεση στην αγορά. Αυτοί που απολαµβάνουν αυτήν την περίοδο την αγορά είναι οι Τούρκοι. Τα τουρκικά κεράσια έχουν µεγάλη ζήτηση στη γερµανική αγορά». Να σηµειωθεί ότι στόχος της εταιρείας Πρωτοφανούσης είναι η επέκταση της εµπορικής σεζόν και ποντάρουν στο όψιµο κεράσι. «Αυτή η στρατηγική µας επιλογή γίνεται γιατί στα πρώιµα µπαίνουν δυναµικά οι Ισπανοί και δεν µπορούµε να τους ανταγωνιστούµε», λέει ο Γ. Καλλίτσης.  


Στο 80% οι ζηµιές στην Πέλλα στο 35% στην Πιερία

«Ο παγετός τον Απρίλιο προξένησε ζηµιές που αγγίζουν το 80% στις κερασιές στα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα, Περαία, κ.α.», επισηµαίνει στην Agrenda o Υπεύθυνος Παραγωγής του ΑΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ στη Πέλλα. Σύµφωνα µε τον ίδιο, στην περιοχή οι τιµές παραγωγού κυµαίνονται από 1,20-1,50 ευρώ το κιλό. Τέλος, παρά τις ζηµιές που καταγράφτηκαν και στην Πιερία και αγγίζουν το 35% αναµένεται ότι η παραγωγή για τον Α.Σ. Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς» από τους 270 τόνους που ήταν πέρσι φέτος ίσως θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους καθώς µπήκαν σε παραγωγή και οι νέες φυτεύσεις. «Στην αρχή είχαµε σκισίµατα στα πιο χοντρά κεράσια, όµως τώρα αποκαταστάθηκαν οι ποιότητες. Ωστόσο, λόγω της πίεσης από Ισπανία και Ιταλία οι τιµές έχουν υποχωρήσει», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, ∆ηµήτρης Ντούρος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία