BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πιο ανταγωνιστική η αγορά σταφυλιού φέτος στη λεκάνη της Μεσογείου

Από την Καβάλα ως την Κρήτη, ο καιρός βοήθησε σηµαντικά του παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά αναµένουν µία ποσοτικά αυξηµένη και ποιοτική παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες µε τη διαφαινόµενη υπερπροσφορά να αναµένεται να πιέσει τις τιµές. Από την άλλη, έδαφος στην ελληνική γη κερδίζουν συνεχώς οι πρώιµες ποικιλίες, ενώ το 2017 πρώτη φορά οι Έλληνες παραγωγοί έβαλαν στο χωράφι ποικιλίες µε δικαιώµατα.

Πιο ανταγωνιστική η αγορά σταφυλιού φέτος στη λεκάνη της Μεσογείου

2
0
Αύξηση της παραγωγής τους κατά 15% µε 20% αναµένουν οι καλλιεργητές στην Καβάλα, σύµφωνα µε όσα δήλωσε στην Agrenda, ο Ζαφείρης Μυστακίδης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας. «Πιο συγκεκριµένα, η απόδοση στην πρώιµη ποικιλία Victoria υπολογίζεται στους 3-4,5 τόνους ανά στρέµµα, ανάλογα βέβαια και µε τις δυνατότητες της κάθε εκµετάλλευσης» συµπληρώνει ο ίδιος. «Επιπλέον, το γεγονός ότι φέτος δεν είχαµε φυτοπαθολογικά προβλήµατα, παρά την υγρή άνοιξη, είναι πολύ σηµαντικό για την τελική ποιότητα του προϊόντος» καταλήγει. 





Εξίσου θετικές οι προβλέψεις για την Κρήτη. «Ποιοτικά θα είναι µία καλή χρονιά, αν εξαιρέσουµε µικρές περιοχές σε όλα τα χωριά που χτυπήθηκαν από χαλάζι και συνεχείς βροχοπτώσεις», αναφέρει ο παραγωγός και εξαγωγέας από το Ηράκλειο, Λάµπρος Περβολαράκης, και συνεχίζει:  «Ωστόσο, στο σύνολο της παραγωγής θα είµαστε πολύ αυξηµένοι ποσοτικά. Η αύξηση υπολογίζεται στο 50% σε σχέση µε πέρσι, οπότε οι ζηµίες µας ήταν τεράστιες, λόγω ενός δυνατού αέρα των Απρίλιο αλλά και της έλλειψης βροχοπτώσεων».

Η ποσοτική αύξηση θα στηρίξει τους παραγωγούς στο κοµµάτι των εξαγωγών, αλλά οι τιµές θα πιεστούν από την αναµενόµενη υπερπροσφορά των βασικών µας ανταγωνιστών, δηλαδή της Ιταλίας και της Ισπανίας.  «Ο βαρύς χειµώνας τους βοήθησε. Αλλά δεν είναι µόνο αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει προσπάθειες να επιµηκύνουν την εµπορική σεζόν. Συγκεκριµένα,  η Ισπανία πριν 10 χρόνια ξεκινούσε τη σεζόν της 20 Ιουλίου για να τελειώσει στις 10 Αυγούστου. Σήµερα ξεκινάει 20 Ιουλίου αλλά τελειώνει στις 15 Σεπτέµβρη» τονίζει ο κ. Περβολαράκης.

Η επιµήκυνση της σεζόν είναι βασικός στόχος και των Ελλήνων παραγωγών. «Ακολουθώντας το παράδειγµα της Ιταλίας, µία τάση που παρατηρούµε είναι τα σκεπαστά για γρηγορότερη πρωίµηση Victoria. Επιπλέον, βλέπουµε µία στροφή από την πολυέξοδη Σουλτανίνα σε ποικιλίες, όπως η Italia» ανέφερε ο κ. Μυστακίδης.  Το χαµένο έδαφος στις πρώιµες ποικιλίες αναπληρώνει και η Κρήτη. «Οι µικροί πυρήνες των πρώιµων αυξάνονται συνεχώς, στη προσπάθεια των παραγωγών να επιµηκύνουν τη σεζόν» αναφέρει ο κ. Περβολαράκης.

Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη στον χώρο του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι οι ποικιλίες µε δικαιώµατα. Το 2017 ήταν η χρονιά που οι Έλληνες παραγωγοί δοκιµάσαν τις πατενταρισµένες ποικιλίες στο σταφύλι. «Η επιλογή αυτή στηρίχθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήµατα αυτών των ποικιλιών, δηλαδή το µικρότερο κόστος καλλιέργειας, την ανθεκτικότητα και την εµπορευσιµότητα» αναφέρει στην Agrenda ο  πρόεδρος του ∆Σ της Οµάδας Παραγωγών «Σύµβολο», Νίκος Μαυρίδης.

«Ωστόσο, η συγκεκριµένη αναδιάρθρωση γίνεται κάπως άναρχα, χωρίς την παρέµβαση του κράτους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά µας προβληµατίζει όσον αφορά την εξέλιξή του στο µέλλον». σχολιάζει ο κ. Μυστακίδης. Τέλος, σχετική οψιµότητα, 8-10 ηµερών, στην πρώιµη ποικιλία Victoria λόγω των καιρικών συνθηκών αναµένουν στην Καβάλα. Η συγκοµιδή της Σουλτανίνας σύµφωνα µε τις ενδείξεις θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου στην ίδια περιοχή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία