BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καθοδικό σπιράλ στις τιμές ελαιολάδου διεθνώς το Μάρτιο

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν τον Μάρτιο οι διεθνείς τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της ελαιοκομικής περιόδου 2017/2018, για τις βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου IOC.

Καθοδικό σπιράλ στις τιμές ελαιολάδου διεθνώς το Μάρτιο

5
0

Συγκεκριμένα τα στοιχεία του ΙΟC δείχνουν τα εξής:

Ισπανία:  Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου σε  3,13 ευρώ/ κιλό.

Ιταλία: Μετά από μια απότομη πτώση κάτω από τα  4 ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, οι τιμές στην Ιταλία ήταν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα 4,06 ευρώ /κιλό  στα τέλη Μαρτίου 2018, καταγράφοντας μείωση κατά 34% σε ετήσια βάση.

Ελλάδα: Οι τιμές μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα 3,08 ευρώ / κιλό στο τέλος Μαρτίου, ποσοστό χαμηλότερο κατά 13% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τυνησία: Οι τιμές στην Τυνησία ήταν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες και διαμορφώθηκαν στα 3,43 ευρώ/ κιλό στα τέλη Μαρτίου, σημειώνοντας μείωση 17% σε ετήσια βάση.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου και πυρηνέλαιου στις οκτώ βασικές αγορές κατά το πρώτο τετράμηνο της ελαιοκομικής περιόδου 2017/18 (Οκτώβριος 2017-Ιανουάριος 2018) παρουσίασαν αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα, αύξηση καταγράφηκε στη Βραζιλία (8%), στην Ιαπωνία (5%), ενώ στην Κίνα οι εξαγωγές παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής. Ωστόσο, μειώθηκαν στην Αυστραλία κατά 29%, στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 4% και στον Καναδά κατά 1%. Αν και τα στοιχεία για τη Ρωσία ήταν δεν είναι διαθέσιμα για το μήνα Ιανουάριο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους συγκομιδής.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους συγκομιδής, η ΕΕ σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 19% στις εξαγωγές ελαιολάδου εκτός ΕΕ και μείωση των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων κατά 9%.

Οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους συγκομιδής 2017/18 (Σεπτέμβριος 2017-Ιανουάριος 2018) παρουσιάζουν αύξηση 3% στον Καναδά και μειώσεις στην υπόλοιπη αγορά, κατά 13% στην Αυστραλία, 6% στη Βραζιλία και 4% στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

Τα στοιχεία της ΕΕ για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους καλλιεργειών 2017/18 δείχνουν αύξηση κατά 2% στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και αύξηση κατά 12% των εισαγωγών εκτός ΕΕ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία