Από την πλευρά τους οι παραγωγοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Μακροχώρι Ημαθίας, στις αρχές της εβδομάδας, με στόχο να καθορίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις με τους βιομηχάνους, όπως μας πληροφορεί ο Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος της ΑΛΜΜΕ
Μέσω της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπύρηνου Ροδάκινου οι αγρότες συμφώνησαν να ζητήσουν 30 λεπτά το κιλό από τις βιομηχανίες, δεδομένου ότι θεωρούν πως τα 27 λεπτά εύκολα μπορεί να τα πληρώσει η αγορά, κάτι που υποστηρίζεται τόσο από την ποιότητα της παραγωγής, όσο και από το γεγονός πως τα περσινά αποθέματα της κομπόστας διατίθενται στις αγορές του εξωτερικού με ικανοποιητικούς ρυθμούς
Ωστόσο, οι βιομήχανοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι, επικαλούμενοι την καταδικαστική απόφαση του 2005, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει απαγορεύσει τη διαπραγμάτευση σε συλλογικό επίπεδο. Με αυτή την αφορμή, οι βιομηχανίες δεν σκοπεύουν να συμμετέχουν σε καμία συλλογική συνάντηση, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου
Όσον αφορά το θέμα των τιμών, να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τους εκπροσώπους της κονσερβοποιίας, η οποία ωστόσο δεν έγινε. Μάλιστα, περιμένουν τώρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να οργανώσει μια συνάντηση όλων των φορέων του συμπύρηνου ροδάκινου, προκειμένου να ληφθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη
Να θυμίσουμε ότι η τιμή παραγωγού για το βιομηχανικό ροδάκινο πέρυσι ξεκίνησε στα 25 λεπτά και έφτασε σταδιακά μέχρι και τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ προς το τέλος της σεζόν άγγιξε ακόμα και τα 35 λεπτά το κιλό
Στην περιοχή της Ημαθίας έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας «Romea», ενώ σειρά παίρνει σε λίγες μέρες η πιο γνωστή πρώιμη ποικιλία «Κατερίνα», όπως μας ενημερώνει ο Θεολόγης Καραΐνδρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Venus Growers. Στη συνέχεια ακολουθεί η «Άνδρος» που αποτελεί και τον κυριότερο όγκο της ελληνικής παραγωγής στο βιομηχανικό ροδάκινο. Η σοδειά φέτος αναμένεται ελαφρά υψηλότερη από τους 350.000 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι και η ποιότητα είναι πολύ καλή. « Όσον αφορά το χυμό των ροδάκινων που προέρχεται από τις συμπύρηνες ποικιλίες, η τιμή του παγκοσμίως διαμορφώνεται στο 65% της αξίας της κομπόστας, αν και τα τελευταία χρόνια οι πληροφορίες είναι αντιφατικές», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Venus
Σύμφωνα με τους βιομήχανους και φέτος εκτιμάται πως ο κλάδος θα είναι σε θέση να απορροφήσει όλη την ποσότητα συμπύρηνων ροδάκινων, καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες (κομπόστα, χυμός, κατάψυξη). Όσον αφορά τις εξαγωγές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθαν στους 61.000 τόνους κομποστοποιημένων φρούτων, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα την περσινή χρονιά ήταν στους 76.000 τόνους.
Μέσω της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπύρηνου Ροδάκινου οι αγρότες συμφώνησαν να ζητήσουν 30 λεπτά το κιλό από τις βιομηχανίες, δεδομένου ότι θεωρούν πως τα 27 λεπτά εύκολα μπορεί να τα πληρώσει η αγορά, κάτι που υποστηρίζεται τόσο από την ποιότητα της παραγωγής, όσο και από το γεγονός πως τα περσινά αποθέματα της κομπόστας διατίθενται στις αγορές του εξωτερικού με ικανοποιητικούς ρυθμούς
Ωστόσο, οι βιομήχανοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι, επικαλούμενοι την καταδικαστική απόφαση του 2005, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει απαγορεύσει τη διαπραγμάτευση σε συλλογικό επίπεδο. Με αυτή την αφορμή, οι βιομηχανίες δεν σκοπεύουν να συμμετέχουν σε καμία συλλογική συνάντηση, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου
Όσον αφορά το θέμα των τιμών, να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τους εκπροσώπους της κονσερβοποιίας, η οποία ωστόσο δεν έγινε. Μάλιστα, περιμένουν τώρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να οργανώσει μια συνάντηση όλων των φορέων του συμπύρηνου ροδάκινου, προκειμένου να ληφθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη
Να θυμίσουμε ότι η τιμή παραγωγού για το βιομηχανικό ροδάκινο πέρυσι ξεκίνησε στα 25 λεπτά και έφτασε σταδιακά μέχρι και τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ προς το τέλος της σεζόν άγγιξε ακόμα και τα 35 λεπτά το κιλό
Στην περιοχή της Ημαθίας έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας «Romea», ενώ σειρά παίρνει σε λίγες μέρες η πιο γνωστή πρώιμη ποικιλία «Κατερίνα», όπως μας ενημερώνει ο Θεολόγης Καραΐνδρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Venus Growers. Στη συνέχεια ακολουθεί η «Άνδρος» που αποτελεί και τον κυριότερο όγκο της ελληνικής παραγωγής στο βιομηχανικό ροδάκινο. Η σοδειά φέτος αναμένεται ελαφρά υψηλότερη από τους 350.000 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι και η ποιότητα είναι πολύ καλή. « Όσον αφορά το χυμό των ροδάκινων που προέρχεται από τις συμπύρηνες ποικιλίες, η τιμή του παγκοσμίως διαμορφώνεται στο 65% της αξίας της κομπόστας, αν και τα τελευταία χρόνια οι πληροφορίες είναι αντιφατικές», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Venus
Σύμφωνα με τους βιομήχανους και φέτος εκτιμάται πως ο κλάδος θα είναι σε θέση να απορροφήσει όλη την ποσότητα συμπύρηνων ροδάκινων, καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες (κομπόστα, χυμός, κατάψυξη). Όσον αφορά τις εξαγωγές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθαν στους 61.000 τόνους κομποστοποιημένων φρούτων, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα την περσινή χρονιά ήταν στους 76.000 τόνους.
12-07-2012 23:27kostasm
"....πέρυσι ξεκίνησε στα 25 λεπτά και έφτασε σταδιακά μέχρι και τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ προς το τέλος της σεζόν άγγιξε ακόμα και τα 35 λεπτά το κιλό.....". όχι δα! Μας έταξαν 25λεπτά, συμφωνήσαμε στα 23 και τελικά έχουμε λάβει 17 και μας χρωστούν ακόμη!
Απάντηση