BACK TO
TOP
Φορολογικά

Όλη η τροπολογία για φόρο επιδοτήσεων άνω των 12.000 €

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Μαΐου στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα 12.000 ευρώ ορίζοντας ως το «ταβάνι» για το αφορολόγητο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες. Το ποσό της ενίσχυσης που ξεπερνά το νούμερο θα προσμετράται κανονικά στο εισόδημα και θα φορολογείται με 13%.

Όλη η τροπολογία για φόρο επιδοτήσεων άνω των 12.000 €

4
5

Με την ίδια τροπολογία μειώνεται στο 27,5% η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες (από 55%) ενώ, όπως είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη εκτός φορολόγησης μένουν όλες οι αποζημιώσεις που έλαβαν οι παραγωγοί το 2014.

Αναλυτικότερα, τα σχετικά αποσπάσματα της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε." και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές" έχουν ως εξής:

«Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος των ενισχύσεων που υπερβαίνουν τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους, δεν συνυπολογίζονται».

«Ειδικά κατά το φορολογικό έτος 2014 για όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα το προς βεβαίωση ποσό φόρου της παραγράφου 1 του άρθρου 69 περιορίζεται στο μισό».

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Τροπολογία για φόρο στις επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ.pdf


Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών

Τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Κατατέθηκε σήμερα, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών  Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής,  την προσεχή Τρίτη 12-05-2015, τροπολογία στο νομοσχέδιο  του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"».

Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:

-  Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο  ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.

- Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%,  παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

-  Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

-  Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

-  Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.  παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.

-  Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με  βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

09-05-2015 10:32κρητη

Δεν σας αρεσε το μυνημα μου κ το λογοκρινατε ε? να πληρωσουν η μεγαλοαγροτες μια φορα κ να μας ξεχωρισουν επιτελους σε κατηγοριες πραγμα που γινετε για πρωτη φορα μπραβο στημ κυρια βαλαβανη

Απάντηση

08-05-2015 18:21ΚΡΗΤΗ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΟΝΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΤΕ ΕΠΙΔΩΤΗΣΕΙ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ 100000 ΧΙΛΙΑΡΙΑΚΑ Κ 80000 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΜΕ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΩ 5000?ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ?ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ?ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΕΧΩ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΝΩ ΜΙΑ ΕΠΙΔΩΤΗΣΕΙ 5000?ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ 5000 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ@!!!ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΤΣΕΤΕ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙ 20 ΧΡΟΝΑΚΙΑ

Απάντηση

08-05-2015 17:08ΤΟΜ

Δεν θελουν ελευθερη αγροτια ,θελουν ελενχωμενη για ψυφαλακια.

Απάντηση

08-05-2015 13:53ΚΟΑΝ

Η είσπραξη επιδότησης για την "ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ" του μετρου 112 ποσού 14.000,00 ευρώ δλδ φορολογείτε με 13%????????????

Απάντηση

08-05-2015 12:22νικ1

Οι επιδοτήσεις που αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη τι θα γίνει με αυτά(βιολογικά κ.λ.π). τελικά με το αφορολόγητο των 12000 ευρώ κατάφεραν να φορολογήσουν τις επιδοτήσεις μόνο των κατά πληροι απασχόληση αγρότες και άφησαν από έξω τους ετεροαπασχολουμενους και τους συνταξιουχους συγχαρητήρια ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία