BACK TO
TOP
Φορολογικά

Εκπτωση 30% σε ετεροεπαγγελματίες με συμβάσεις συμβολαιακής

Εντός ημερών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023, με τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες να διαθέτουν από φέτος τη δυνατότητα για μειωμένο φόρο εισοδήματος 30% σε περίπτωση που έχουν παραδώσει με συμβάσεις συμβολαιακής τουλάχιστον το 40% της σοδειάς τους.

ekptwsh-forou-sumvash-sumvolaiakhs

Γιάννης Ρούπας

940
0

Εκπτωση φόρου 30% σε ετεροεπαγγελματίες με συμβάσεις συμβολαιακής

Πέρυσι, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το κίνητρο της έκπτωσης φόρου αποκλειστικά σε κατ’ επάγγελμα αγρότες -ως απόρροια του νόμου 4935/2022- ενώ από φέτος η σχετική δυνατότητα για έκπτωση επεκτείνεται στο διηνεκές για όλες τις κατηγορίες αγροτών που καλλιεργούν ή εκτρέφουν παραγωγικά ζώα (ετεροεπαγγελµατίες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, κλπ).

Η απαλλαγή χορηγείται σε αγρότες και κτηνοτρόφους, με εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων), εφόσον πωλούν στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας το σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής τους παραγωγής.  Για την εφαρμογή της απόφασης απαιτείται η σύναψη τουλάχιστον μίας (1) σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας  με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση των ποσοτήτων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda


Ποιες συμβάσεις γίνονται αποδεκτές

Οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4935/2022 είναι έγγραφα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ του παραγωγού και συγκεκριμένων επιχειρήσεων - αγοραστών (νομικών προσώπων ή οντοτήτων ή ατομικών επιχειρήσεων), είτε με τη συνεργασία πιστωτικού ιδρύματος είτε όχι, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση προϊόντων του.

Στα συμφωνητικά της παρ. 1 αναφέρονται κατ' ελάχιστον τα εξής στοιχεία:

α) το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή η επωνυμία, κατά περίπτωση, και ο ΑΦΜ των συμβαλλομένων,

β) το είδος των προϊόντων,

γ) η έκταση των αγροτεμαχίων, όπου παράγονται τα προϊόντα της περ. β, όπως δηλώνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) του οικείου έτους. Εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αντί της έκτασης αναγράφεται ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου από το οποίο παράγονται τα προϊόντα.

δ) η ποσότητα των προϊόντων,

ε) η χρονική διάρκεια του συμφωνητικού, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του έτους,

στ) η τιμή των προϊόντων,

 ζ) ο χρόνος παράδοσης.

Η αναφορά επιπλέον στοιχείων στη σύμβαση δεν επηρεάζει την εφαρμογή της παρούσας.

Τα στοιχεία των συμφωνητικών υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει υλοποιηθεί για τον σκοπό αυτό στην ψηφιακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε., «myAADE». Ειδικά για την ποσότητα των προϊόντων, αυτή δηλώνεται στην εφαρμογή ανά προϊόν της σύμβασης και όχι ανά αγροτεμάχιο.

Οι ετεροεπαγγελματίες καλό είναι να γνωρίζουν ότι οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας συντάσσονται πριν την πρώτη πώληση και καταχωρούνται στην πλατφόρµα MyBusinessSuapport έως το τέλος του επόµενου µήνα από το µήνα τιµολόγησης. Π.χ. πουλάς σιτάρι στις 10/8 (το είχες στην αποθήκη), υποτίθεται ότι έχει κάνει τη σύµβαση στις 9/8 και έχεις υποχρέωση να διαβιβάσεις τη σύµβαση στην πλατφόρµα έως 30/9. Αν παρέλθει αυτή η προθεσµία δεν µπορεί να γίνει κάτι περαιτέρω.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία