BACK TO
TOP
Φορολογικά

Εξηγήσεις και παρεξηγήσεις για τον ΕΦΚ πετρελαίου

Στην εκτίμηση των κυβερνητικών αρμοδίων ότι μέχρι το φθινόπωρο θα βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να πληρωθεί στο ακέραιο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ (δηλαδή όσο και την προηγούμενη χρονιά), ως επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, βασίστηκε ο υπολογισμός των προκαταβολών που πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς των παραγωγών από την περασμένη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Εξηγήσεις και παρεξηγήσεις για τον ΕΦΚ πετρελαίου

0
0

Το συνολικό ποσό της προκαταβολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέρχεται σε 81,3 εκατ. ευρώ και υπερκαλύπτει το 50% του ποσού που θα προέκυπτε με βάση τη σχετική κλίμακα υπολογισμού της επιστροφής φόρου, αν εφαρμόζονταν κατά γράμμα η ισχύουσα σήμερα υπουργική απόφαση. 

Όπως διαπιστώθηκε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη δημοσιευτεί, το ποσό της επιστροφής φόρου μειώθηκε, γιατί μειώθηκε η διαφορά του των συντελεστών μεταξύ των έμμεσων φόρων: Από 0,391 ευρώ/λίτρο στην απόφαση του 2012 μειώθηκε στο 0,264 ευρώ/λίτρο στην απόφαση του 2013.

Έτσι, προκύπτουν μειωμένα ποσά για κάθε εκμετάλλευση, παρόλο που δεν αλλάζουν οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης που αφορούν την κατανάλωση πετρελαίου ανά αγροτικό προϊόν.

Μετά από σχετική ερώτηση προς ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το λόγο που μειώθηκε η «διαφορά», ο ίδιος απάντησε ότι αυτό έγινε σε πρώτη φάση, αλλά αργότερα θα επιστραφούν περισσότερα χρήματα στους αγρότες, με συμπληρωματική διαδικασία και με την προϋπόθεση ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια από τη μικρότερη επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία