BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Τέλος βδομάδας και αν για πλατφόρμα εξωδικαστικού

Τέλος εβδομάδας «δείχνει» τώρα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά το λεγόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος αφορά πλέον και αγρότες.

2
0
Αν και σύμφωνα με όσα είχαν αναγγελθεί - την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Βάθη για το θέμα – η πλατφόρμα θα ξεκινούσε την Δευτέρα 14 Μαΐου, πληροφορίες από την Ειδική Γραμματεία αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το πληροφοριακό σύστημα να λειτουργήσει έως το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, δηλαδή την Παρασκευή 18 Μαΐου. 

Αν και ακόμα κανείς από τους ιθύνοντες δεν μπορεί να πει με σιγουριά την ακριβή ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας αυτό που έχει κάποιο ενδιαφέρον – τουλάχιστον με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας - αφορά κυρίως την εκ νέου δυνατότητα διευθέτησης οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, γι’ αυτό και η λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης θα λειτουργήσει μόλις «περάσουν» στους λογαριασμούς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ του 2016. Αντιθέτως, το κομμάτι των οφειλών που αναφέρεται προς τις τράπεζες περιορίζεται μόνο στα χρέη αγροτών προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, όπως επίσης και στα υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, FBB (θυγατρική της ΑΤΕ), Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λ.π.

Το δελεαστικό στην υπόθεση των ανείσπρακτων δανείων είναι η διαγραφή -όπως λέγεται- του 100% των τόκων υπερημερίας και επιπρόσθετα η διαγραφή τόκων κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες. Στην περίπτωση της ολικής εξόφλησης (πράγμα δύσκολο) η διαγραφή τόκων και πανωτοκίων μπορεί να φθάσει το 60%, ενώ σε περίπτωση ρύθμισης του υπολοίπου σε βάθος 10ετίας η διαγραφή δεν θα ξεπερνά το 40%.

Ωστόσο μέχρις ώρας τουλάχιστον δεν προκύπτει με σαφήνεια το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αντιμετωπισθούν οι παραπάνω υπόχρεοι, καθώς, όπως ειπώθηκε, η αντιμετώπιση θα είναι ανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει ο κάθε οφειλέτης. Στα επιχειρήματα των συντακτών της ρύθμισης είναι η ανάγκη να βρεθεί μια λύση με τους αγρότες, πριν τα funds αναλάβουν με «σκληρό τρόπο» την διαχείριση αυτών των δανείων. Βεβαίως, δεν απαντήθηκε, γιατί, αν αυτή είναι η αγωνία, δεν υπήρξε μέριμνα ώστε τα αγροτικά δάνεια και οι αγροτικές γαίες και υποδομές να εξαιρεθούν δια νόμου από τη διαχείριση των funds.

Η υπό εφαρμογή ρύθμιση δεν αφορά:

  • Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια αγροτών και νομικών προσώπων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
  • Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια συνεταιρισμών όλων των κατηγοριών
  • Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια αγροτών προς τις εμπορικές τράπεζες

Για όλα τα παραπάνω η θέση των αρμοδίων είναι ότι επίκεινται και νέες διευθετήσεις οι οποίες θα δουν το φως της δημοσιότητας εν ευθέτω χρόνω. 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία