BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πυρ και μανία οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι

Έτοιμοι να εκραγούν οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι για την ενιαία ενίσχυση του 2013, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Ιουλίου, την ώρα που οι αρχές ψάχνουν τη λύση για να είναι επιλέξιμα τα βοσκοτόπια.

Πυρ και μανία οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι

2
0

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την υποµονή των κτηνοτρόφων έχει εξαντλήσει η δυσκίνητη κρατική µηχανή, καθώς χιλιάδες εξ αυτών αναµένουν από τις αρχές του καλοκαιριού την πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2013, την ώρα που στο ΥΠΑΑΤ τηρούν «σιγή ιχθύος» σχετικά µε το πότε αναµένεται η πρώτη δόση.

Δουλειά στο πόδι χαρακτηρίζει τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2015-2020, όπως αποκαλύπτει το αναλυτικό δισέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Το πακέτο που βγήκε σε διαβούλευση, συντάχθηκε υπό το άγχος της υποβολής του φακέλου στα αρμόδια κοινοτικά όργανα μέχρι το τέλος του μήνα, και στερείται ουσιαστικής προσέγγισης στα αγροτικά ζητήματα.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, για το φθινόπωρο φαίνεται να μετατίθεται ο μεγάλος όγκος των πληρωμών για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας του 2012. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο, «αργόσυρτα» γίνεται ο έλεγχος των αιτήσεων, που καθυστερεί ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων ανά νομό.

Τα περιεχόμενα της Agrenda είναι τα εξής:  

Επικαιρότητα

• Το θεσµικό πλαίσιο για βοσκοτόπια, καλή αρχή για την πληρωµή του τσεκ σελ. 4

• Οι εξαγγελίες για αποσύρσεις έφεραν πανικό στην αγορά ροδάκινου σελ. 27-30

Οικονομία

• Σβήνουν οι ελπίδες για τη λειτουργία των εδύο εργοστασίων της ΕΒΖ. σελ 13 

• Και µε τη βούλα του Ευρωδικαστηρίου καταλογισµός 250 εκατ. στην Ελλάδα σελ. 47

Επενδύσεις

• Μονάδα τυριών φτιάχνει στη Φλώρινα η Fromagerie Guilloteau. σελ. 42

• Πρόγραµµα συµβολαιακής στα σιτηρά ξεκινά από Οκτώβρη η ΕΒΟΛ. σελ.34

Εμπορεύματα

• Πιέζει την υπαίθρια µελιτζάνα η προσφορά, ευνοεί ο καιρός τη θερµοκηπιακή. σελ 12

• Από την Κρήτη στα περσινά επίπεδα κάνει πρεµιέρα το επιτραπέζιο σταφύλι. σελ. 19

 

Εditorial

Με κορυφαία την εξαγγελία µέτρων για δήθεν στήριξη της αγοράς επιτραπέζιων ροδάκινων, είναι αρκετά τα σηµάδια του φλερτ µε τον λαϊκισµό που καλλιεργείται τελευταία, γι’ αυτό και παραθέτουµε ένα απόσπασµα από κείµενο του γνωστού φιλόσοφου Στέλιου Ράµφου, που φέρει τον τίτλο…

ο «άλλος» του καθρέφτη:

 Μιλώ για το φαινόµενο του λαϊκισµού. Από τα ιδεολογικά υποστυλώµατα του λαϊκιστικού οµαδισµού είναι η ανάδειξη του παρία σε πολιτικά προνοµιούχο και κατ’ επέκτασιν η εξίσωση της αξιοκρατίας µε την ανισότητα. Στην µεταπολιτευτική περίοδο η αυθαίρετη τούτη εξίσωση πήρε την µορφή κρατικιστικού προστατευτισµού, που ανέλαβε να αιµοδοτεί προοδευτικά «προοδευτικά» το πατροπαράδοτο πελατειακό πολιτικό σύστηµα. Το πελατειακό πολιτικό σύστηµα έλαβε την θεσµική έκφραση µιας κουλτούρας της ήσσονος προσπάθειας, την οποία βιώνουµε στους τρόπους της ευκολίας και της εξυπηρετήσεως επί τη βάσει του ήθους της «υποχρεώσεως» και κάθε είδους συναλλαγής.

Το αίσθηµα της υποχρεώσεως σε κάποιον που µας «εξυπηρέτησε» δεν είναι τόσο αθώο όσο δείχνει εκ πρώτης όψεως. Αποτελεί έθος ψυχικά και κοινωνικά δεσµευτικό, πιθανή προέκταση της άγραφης οικουµενικής αρχής του δώρου και του αντίδωρου. Ως εσωτερικευµένη αρχέγονη παράδοση κοινωνιών όπως η νεοελληνική, το έθος του δώρου και του αντίδωρου εναντιώνεται ισχυρότατα στην συνείδηση της πολιτικής ευθύνης. Ως παραθεσµική συµπεριφορά καθιερώνει την διαπλοκή και γίνεται αιτία ψυχοκοινωνικού τύπου αγκυλώσεων και διαταραχών. Εισάγει δηλαδή στον συλλογικό βίο σαν κυρίαρχη, αν µη µοναδική, λογική και επιλογή την ικανοποίηση των επί µέρους συµφερόντων, που µε την σειρά τους απεργάζονται εκ των έσω την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.  

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία