BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Εντός μιας εβδομάδας οι επιστροφές ΦΠΑ για συνεπείς δικαιούχους

Την επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε επτά ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης για επιχειρήσεις με «καθαρό» φορολογικό μητρώο θα προβλέπει απόφαση που αναμένεται να υπογράψει εντός των επόμενων ημερών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.

Εντός μιας εβδομάδας οι επιστροφές ΦΠΑ για συνεπείς δικαιούχους

1
0

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να μην έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις και να έχει αποδειχθεί συνεπής στην υποβολή δηλώσεων και φόρων. Όλοι οι όροι θα περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση που θα εκδοθεί.

Στόχος της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων είναι το νέο σύστημα επιστροφής-εξπρές να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου. 

Ο έλεγχος στις επιχειρήσεις θα γίνεται εκ των υστέρων προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας που εισέπραξε το ΦΠΑ είναι πράγματι δικαιούχος ή έχει κάνει χρήση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές σήμερα πραγματοποιούνται με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση με το μέσο διάστημα που χρειάζεται να μείνει στην αναμονή μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας να βρίσκεται σήμερα στις…310 μέρες.

Έχουν καταγραφεί, μάλιστα, και περιπτώσεις όπου η επιστροφή πραγματοποιείται έως και 1.210 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης!

Σημειωτέον ότι περίπου τα μισά κεφάλαια καθυστερούμενων επιστροφών ΦΠΑ αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις. Στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας ανωνύμων εταιρειών της Αθήνας, οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φτάνουν τις 740, τα ποσά επιστροφής ΦΠΑ που περιμένουν μεγάλες εταιρείες ξεπερνούν τα 370 εκατομμύρια ευρώ και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 306 ημέρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία