BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Λύση για εξισωτική και μείωση κόστους παραγωγής πρώτο μέλημα Αποστόλου

Το βάρος στην επίλυση σειράς προβλημάτων που «καίνε» τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, όπως η υπερχρέωση των συντελεστών του αγροτικού χώρου, το υψηλό κόστος παραγωγής, το αλαλούμ γύρω από την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και την απόδοση της εξισωτικής, αλλά και στα θέματα του καταρροϊκού και της ευλογιάς, ρίχνει με το «καλημέρα» η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λύση για εξισωτική και μείωση κόστους παραγωγής πρώτο μέλημα Αποστόλου

0
1

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιανουαρίου από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, προτεραιότητα θα δοθεί και στη διεκδίκηση πρόσθετων πόρων και περισσότερης ελευθερίας κινήσεων στη διαχείριση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, με στόχο την υποστήριξη της κτηνοτροφίας και την αναστροφή της υπάρχουσας σχέσης μεταξύ της φυτικής και της ζωικής παραγωγής.

Εγκαινιάζοντας την 9η διεθνή κλαδική έκθεση Zootechnia 2015, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, ο νέος ένοικος του μεγάρου της πλατείας Βάθη επεσήμανε πως «πρώτο μας μέλημα είναι η επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις εξισωτικές αποζημιώσεις του 2014, προκειμένου από το 2015 να μπούμε σε μια πορεία εφαρμογής της νέας ενίσχυσης χωρίς προβλήματα».

Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο κ. Αποστόλου άφησε αιχμές για τις προηγούμενες ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, στις οποίες καταλόγισε κακούς χειρισμούς που έχουν φορτώσει τους κτηνοτρόφους με μεγάλα προβλήματα. «Εμείς από πολύ νωρίς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των βοσκοτόπων και μας διαβεβαίωναν πως δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί έντονα τις μονάδες έντασης κεφαλαίου, στο χώρο της κτηνοτροφίας, της αγελαδοτροφίας και γενικά όλη την αγροτική παραγωγή, χαρακτήρισε ο κ. Αποστόλου και την υπερχρέωση των συντελεστών του κλάδου και προανάγγειλε δράσεις για τη διευθέτησή του.

Μετά τις προγραμματικές τα μέτρα για τη μείωση του κόστους

Πρωτοβουλίες θα αναληφθούν, επίσης, και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως η προώθηση μέτρων που έχουν σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, με τη φορολόγηση και με το κόστος της ενέργειας, αλλά ο κ. Αποστόλου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε πολλές λεπτομέρειες γιατί,  όπως είπε, «θα αναφερθούμε σε αυτά αναλυτικά όταν καταθέσουμε τις προγραμματικές μας προτάσεις στη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή».

Όσον αφορά τα άλλα θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει επαναπροσέγγιση στο ζήτημα της απλοποίησης και διευκόλυνσης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ώστε να μειωθεί και το κόστος και ο χρόνος αδειοδότησης, ενώ παράλληλα θα εξειδικευτούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους κτηνοτροφικούς οικισμούς, τα κτηνοτροφικά πάρκα και τις κτηνοτροφικές ζώνες.

Επίσης, θα προχωρήσει άμεσα η τελική αποτίμηση των προβλημάτων από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, με στόχο, όπως ειπώθηκε, την άμεση λήψη μέτρων όπου κριθεί αναγκαίο, ενώ η προσοχή θα εστιαστεί και στη βελτίωση της απόδοσης των κτηνοτροφικών εκτροφών σε κρέας και γάλα.

Καταλήγοντας ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «παρά τις επιμέρους διαφωνίες που έχουμε θα αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ διεκδικώντας πρόσθετους πόρους αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση των ενισχύσεων, γιατί για εμάς βασικός στόχος είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ να βοηθήσουν την κτηνοτροφία με την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Να το καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να μπούμε σε μια πορεία αναστροφής της σχέσης της φυτικής με τη ζωική παραγωγή».

Ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένη η Zootechnia

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως η φετινή «Zootechnia» δίνει με τα αυξημένα της μεγέθη το σήμα για τις επόμενες κλαδικές του εθνικού εκθεσιακού φορέα, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των εκθετών της είναι ενισχυμένος κατά 47% και ο εκθεσιακός χώρος παρουσιάζει αύξηση κατά 35%. Τόνισε δε πως η ΔΕΘ-Helexpo θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, ενώ σημείωσε πως στόχος είναι να καθιερωθεί η Zootechnia ως η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση του κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-02-2015 18:21agrotis

Τα ιδια αγροτικα εφοδια στη Βουλγαρια κοστιζουν το μισο σε σχεση με την Ελλαδα.. Στη ναυτιλια οι εφοπλιστες κονομανε απο το αφορολογητο πετρελαιο οι αγροτες υποφερουν.. Χωρτασαμε απο λογια καντε κατι επιτελους..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία