BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Παγωμένες οι πληρωμές άφαντο το πριμ αιγοπρoβάτων

Εκ νέου «µπλοκάρισµα» των πληρωµών των αγροτών φαίνεται πως φέρνουν οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εκκρεµή διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς για τα οικονοµικά και τα δηµοσιονοµικά της χώρας, στις οποίες τώρα προστίθενται και οι αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Παγωμένες οι πληρωμές άφαντο το πριμ αιγοπρoβάτων

0
2

Την ώρα που στην Αχαρνών δηλώνουν άγνοια για τον τρόπο µε τον οποία έχει δοµηθεί και λειτουργεί το σχήµα της διοίκησης του οργανισµού της πλατείας Αττικής, οι παγωµένες εδώ και δύο εβδοµάδες πληρωµές φέρνουν στα όρια τους παραγωγούς και µάλιστα µια εξαιρετικά σηµαντική χρονική στιγµή µε τις αγροτικές εργασίες στο φουλ.

Την κατάσταση ήρθε να δυναµιτίσει ανακοίνωση του συλλόγου εργαζοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε αφορµή το γεγονός ότι η πληρωµή τους καθυστέρησε κατά δύο ηµέρες –κάτι που διευθέτησε άµεσα το υπουργείο Οικονοµικών- που µιλούσε για οικονοµική ασφυξία του οργανισµού, η οποία απειλεί τις πληρωµές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραµµατικής Περιόδου.

Πάντως, επί της ουσίας, το ζήτηµα για τον αγροτικό κόσµο είναι ότι δεν πραγµατοποιήθηκαν –όπως είχε επανειληµµένως ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- οι πληρωµές σχετικά µε το ποιοτικό πριµ στα αιγοπρόβατα το αργότερο ως τις 15 Μαΐου και µάλιστα χωρίς καµία ανακοίνωση αρµοδίως. Σηµειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, οι µόνες πληρωµές που δηµοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούσαν µόνο 7 αγρότες για Σχέδια Βελτίωσης.

Στις πληρωµές που ακόµα αναµένονται αναφέρουµε υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014 (ενώ θα προηγηθούν µέσα στον µήνα και συµπληρωµατικές πληρωµές προηγούµενων ετών), νιτρορύπανσης του 2012 και βιολογικής κτηνοτροφίας του 2012. Εξαίρεση, η λακωνική ανακοίνωση του αναπληρωτή Βαγγέλη Αποστόλου σχετικά µε πληρωµές 25 εκατ. ευρώ που έχει προγραµµατίσει ο ΕΛΓΑ σε δικαιούχους για ζηµιές του 2014 και του α’ δίµηνου του 2015, όπως τον ενηµέρωσαν από τη διοίκηση του οργανισµού. 

Καταγγελία για στάση πληρωµών

Κινδυνολογική για τους αγρότες αποδείχθηκε η επιστολή των εργαζοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία θέλοντας να υπογραµµίσει την καθυστέρηση καταβολής της µισθοδοσίας των εργαζόµενων του οργανισµού, «χρησιµοποίησε» την κατάσταση του φορέα, υπερτονίζοντας ότι κινδυνεύει από οικονοµική ασφυξία.

Πάντως, λίγες µόλις ώρες µετά, το υπουργείο Οικονοµικών ανακοινώνει ότι «µε παρέµβαση του αναπληρωτή υπουργού ∆. Μάρδα προς τη «∆ΙΑΣ» διευθετήθηκε το ζήτηµα των πληρωµών των εργαζοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα χρήµατα για τις οποίες πιστώνονται βράδυ Παρασκευής 15 Μαΐου, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια».

Μάλιστα, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ τη χαρακτηρίζει «µοναδική εξαίρεση καθυστέρησης στις πληρωµές µισθών και συντάξεων του 15πενθηµέρου», που οφείλεται σε τεχνικά προβλήµατα. Το αυτό επιβεβαίωσε αµέσως µετά και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αντώνης Μωυσίδης.

Κωδικοί λάθους µπλοκάρουντα χρήµατα των βιοκαλλιεργητών

Αυτοί που απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια και παραµένουν σε αυτή την κατάσταση είναι οι βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι και δηλώνουν ότι απερχόµενη και νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ τους εµπαίζει, αφού οι απαντήσεις του οργανισµού δεν ρίχνουν φως στη διευθέτηση των πληρωµών τους, αλλά αντίθετα προσπαθούν να «συγκαλύψουν» τα ίδια τα λάθη του τεχνικού συστήµατος. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας ∆.Καραµπάση, χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται µε ποινή απόρριψης εξαιτίας λάθος κωδικών στο σύστηµα, και όχι µόνο δεν πληρώνονται, αλλά λόγω κενών στο νοµοθετικό πλαίσιο κινδυνεύουν να βρεθούν «ξεκρέµαστοι» και για τις επόµενες ενισχύσεις.

Το κουβάρι των κακώς κείµενων του συστήµατος του οργανισµού αναµένεται να ξετυλιχθεί µε τους επιτόπιους ελέγχους που έχουν κληθεί να πραγµατοποιήσουν οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ, αν αυτοί γίνουν όχι µόνο στον κωδικό απόρριψης 25027 που αφορά τις ποικιλίες, αλλά και σε άλλους κωδικούς, κάτι που οι αρµόδιοι απεύχονται µε κάθε τρόπο. Κάτι, που προσπάθησε να µπλοκάρει ξανά απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ µε αριθµό πρωτοκόλλου 3 Απριλίου, σύµφωνα µε την οποία «οι αιτήσεις θεραπείας κατά των αποτελεσµάτων πληρωµής» δεν είναι σύννοµες κατά τον οργανισµό.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-05-2015 14:40Ελένη

Και με την πρόωρη σύνταξη τι γίνετε παλι;μας κοροιδευουν;ας μην πληρωθούν μια φορά και οι βουλευτές να μας δώσουν το καλό παραδειγμα

Απάντηση

18-05-2015 13:13Στέφανος

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΉ ΕΛΓΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 1 ΧΡΟΝΟΣ ΠΈΡΑΣΕ! ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΆΡΘΡΟ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία