BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Στον αέρα η πληρωμή του τσεκ επιμένει η Αραμπατζή

Οι παραγωγοί δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν το σύνολο των επιδοτήσεων ως τέλος του 2015, λέει η Αραμπατζή.

Ισπανία και Βραζιλία, οι μεγαλύτεροι τροφοδότες πεπονιού για την Ε.Ε.

2
0

Για «άνευ προηγουμένου καθυστέρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πληρώσει στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους τις οφειλόμενες σε αυτούς επιδοτήσεις ύψους 2 δις ευρώ», έκανε λόγο στη Βουλή η σερραία βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φωτεινής Αραμπατζή

Ένα μήνα μετά από την πάγια προγραμματισμένη πληρωμή της προκαταβολής των επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους,  θολό παραμένει δυστυχώς το τοπίο για την ημερομηνία πληρωμής τόσο  της προκαταβολής αλλά κυρίως της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης.

Στο φλέγον θέμα επανήλθε με επίκαιρη ερώτησή της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Φωτεινή  Αραμπατζή  αλλά ο Υπουργός  με ασαφή τοποθέτηση για πληρωμή προκαταβολής έως το τέλος Νοεμβρίου, για πολλοστή φορά κατέφυγε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση.

Μάλιστα, απέφυγε να τοποθετηθεί στην καταγγελία της βουλευτή ότι το Υπουργείο με μεθοδεύσεις, που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας,  έχει αποστείλει άρον- άρον στις περιφέρειες έγγραφα, με τα οποία ζητά από τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειάρχες, να υπογράψουν την κατανομή των βοσκοτόπων με εικονική - πρωθύστερη ημερομηνία, έξι μήνες πριν, δηλαδή στις 15-6-2015, προκειμένου η Κυβέρνηση να καλύψει το κενό και την αβελτηρία της στην έκδοση των δικαιωμάτων και την πληρωμή των επιδοτήσεων.

Η κ. Αραμπατζή στηλίτευσε την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πληρώσει στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους τις οφειλόμενες σε αυτούς επιδοτήσεις ύψους 2 δις ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε ήδη στις 12 Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά την κατά παράδοση πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και δυστυχώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας στερούνται άδικα και παράλογα ακόμα και αυτήν την προκαταβολή ύψους ενός δισεκατομμυρίου και μάλιστα σε μία πρωτόγνωρα δυσχερή εποχή για την οικονομία και τον πρωτογενή τομέα».

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση «έχει ευθύνη και ονοματεπώνυμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, μιας και η ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. εδώ και 9 μήνες αποδείχθηκε ανίκανη να εκδώσει τα διαχειριστικά σχέδια, χωρίζοντας «δύο γαϊδάρων άχυρα» - όπως σημείωσε χαρακτηριστκά - για να προχωρήσουν οι σχετικές πληρωμές, παρά το γεγονός ότι παρέλαβε έτοιμο και σύννομο κοινοτικά, νομοθετικό πλαίσιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ιδιαίτερες ευθύνες επέρριψε η κ. Αραμπατζή στον κ. Αποστόλου και για το γεγονός ότι έχασε την ιδιαίτερα επωφελή δυνατότητα, που παρείχε τη φετινή χρονιά ο Κοινοτικός Κανονισμός 1748/2015 της 30ης Σεπτεμβρίου, στα κράτη – μέλη να πληρώνουν στους παραγωγούς, λόγω της οικονομικής κρίσης στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, όχι το 50% της προκαταβολής, που δινόταν παραδοσιακά μέχρι φέτος, αλλά το 70%! Σημείωσε δε, ότι εάν το Υπουργείο εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία, θα δινόταν μία μεγάλη ανάσα στα αγροτικά νοικοκυριά και σε όλον τον κύκλο της οικονομίας, που κινείται γύρω από αυτά.

Επιπροσθέτως, επεσήμανε στον υπουργό ότι μετά τις 30 Νοεμβρίου, το υπουργείο, με βάση τον Κανονισμό 1306/2013 δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε προκαταβολές, αλλά μόνο σε οριστικές πληρωμές, προοπτική, που αμφισβήτησε έντονα ότι θα μπορεί να υλοποιηθεί αφού μέσα σε έναν μόνο μήνα, το Υπουργείο θα πρέπει να κάνει όσα δεν έκανε όλους τους υπόλοιπους μήνες, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα τους φυσικούς και διοικητικούς ελέγχους.

Σε ό,τι δε αφορά τη δικαιολογία του κ. Αποστόλου ότι κάθε φορά, που ξεκινούσε η νέα ΚΑΠ υπήρχαν καθυστερήσεις, η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ αποδόμησε πλήρως το επιχείρημά του, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία του 2007, επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Υπουργού και σύμφωνα με τα οποία το 2007, έτος έναρξης της προηγούμενης ΚΑΠ, το 98% των επιδοτήσεων είχε καταβληθεί σε χρόνο ρεκόρ, ήδη από τις 6 Ιουνίου 2007!

«Αυτά έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας, κύριε υπουργέ. Και εσείς σήμερα συζητάτε και δεν έχετε πληρώσει ούτε το 50%!», είπε η Σερραία Βουλευτής.

Η κ. Αραμπατζή, κλείνοντας, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, η ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ως οδυνηρό επακόλουθο, ακόμα και αν πληρωθούν οι Έλληνες παραγωγοί την προκαταβολή των επιδοτήσεων, να μην υπάρχει καμία περίπτωση να πληρωθούν το σύνολο των επιδοτήσεων ως το τέλος του 2015, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν χρόνια τώρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία