BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Εξασφαλισμένα από την ΕΒΖ τα 8 εκατ. για τους παραγωγούς

Εξασφαλισμένη είναι η εξόφληση των 8 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στους τευτλοπαραγωγούς της χώρας από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η εταιρεία, που αποτελεί την 5η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων της χώρας, επεξεργάζεται νέο business plan, με αναδιάρθρωση δανείων και επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των παραγωγικών της μονάδων, που οδηγεί σε βιώσιμη λύση.

Γαλλικό φαβορί, πολωνικό αουτσάιντερ στο διαγωνισμό για τη Ζάχαρη

2
0

Παρουσιάζοντας τους βασικούς τομείς πολιτικής στους οποίους επικεντρώνει τη δραστηριότητα της αυτή την περίοδο η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, ο κ. Ζαφείρης ανέφερε πως η υπόθεση της ΕΒΖ είναι μία από τις τρεις περιπτώσεις που απασχολούν και αποκάλυψε ότι γίνεται ήδη συζήτηση με την Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο για την αναδιάρθρωση του ληξιπρόθεσμου δανεισμού της ΕΒΖ που φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ, αλλά και για την ενδεχόμενη απομείωσή του.

Το ανώτατο διοικητικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκε πως η κατάσταση δεν είναι εύκολη και πως ένα από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών (82%) της ζαχαροβιομηχναίας ανήκει στη λεγόμενη «κακή τράπεζα», που διαχωρίστηκε από την πρώην ΑΤΕ, με συνέπεια να περιορίζονται πλέον δραστικά οι δυνατότητες παρέμβασης από τον “μεγαλομέτοχο” για την εξυγίανση της επιχείρησης.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως και το πρόβλημα της εποχικής λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ (σ. σ. μόνο 3-4 μήνες το χρόνο), για το οποίο ο κ. Ζαφείρης έκανε γνωστό πως γίνεται προσπάθεια διεύρυνσής του χρόνου αξιοποίησής τους, με την παραγωγή ζάχαρης από την εισαγωγή και την κατεργασία ημικατεργασμένων ζαχαροκάλαμων.

Όσον αφορά, τέλος, στις λύσεις που προωθούνται για την εξεύρεση χρηματοδότησης της εταιρείας, ο κ. Ζαφείρης επιβεβαίωσε πως σε αυτές περιλαμβάνεται και η πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη (σ. σ. επί της οδού Κουντουριώτη), προς το Δημόσιο, για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας, ενώ άφησε, επίσης, να εννοηθεί πως στο ιδιοκτησιακό της βιομηχανίας θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μετοχικά και οι αγρότες – παραγωγοί, σημειώνοντας πως παρόμοιες επιχειρήσεις διεθνώς, το πράττουν ήδη αυτό.

Ως προς τις άλλες μεγάλες προτεραιότητες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Ζαφείρης ανέδειξε αφενός το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και αφετέρου την προετοιμασία των προγραμμάτων ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας από το ΕΣΠΑ. Και για τα δύο, εξήγησε, εξελίξεις θα υπάρξουν έως το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, οι τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση θα αφορούν συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι μόνο τη μεταποίηση (γι αυτό το λόγο προετοιμάζονται από διυπουργική επιτροπή με συμμετοχή 15 γενικών γραμματέων υπουργείων με τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα) και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.

Θα διατηρηθεί η βασική φιλοσοφία του ισχύοντος νόμου 4262/2014 (που προβλέπει τη λειτουργία της πλειονότητας των δραστηριοτήτων με αυτοδέσμευση των επιχειρήσεων ως προς την τήρηση της νομοθεσίας και δειγματοληπτικούς ελέγχους εκ των υστέρων από το Δημόσιο και πιστοποιημένους φορείς),θα υπάρξει ωστόσο δραστικός περιορισμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις.

«Από την καταγραφή της νομοθεσίας που έγινε σε τέσσερις σημαντικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία (τρόφιμα-ποτά, τουρισμός, εστίαση και ορυχεία) διαπιστώθηκε ότι ο όγκος της νομοθεσίας για κάθε έναν από αυτούς υπερβαίνει τις 80 σελίδες», τόνισε χαρακτηριστικά

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας που επιδιώκει η ΓΓΒ να προωθήσει ως φορέας διαχείρισης αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών, μεταφορέων που θα δημιουργούν τις λεγόμενες αλυσίδες αξίας.

Η κρίση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης απαιτεί αλλαγή της νοοτροπίας που εμπόδιζε ως τώρα τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ επιδιώκεται να προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία