BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο η ολοκληρωμένη στα τεύτλα

Σταδιακά και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών της χώρας τα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούν από την ολοκληρωμένη διαχείριση για τα τεύτλα, παλαιότερων ετών.

Κερδισμένοι φέτος οι παραγωγοί που επέλεξαν να καλλιεργήσουν τεύτλα

2
0

Το ποσό αυτό, θα έλθει να προστεθεί στη συνδεδεμένη ενίσχυση, ύψους 2,32 εκατ. ευρώ, που πληρώθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου στους παραγωγούς και θα ανεβάσει τη συνολική επιδότηση στα 85 ευρώ ανά στρέμμα.

Στις επισημάνσεις αυτές προέβη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα της Βουλής, προσπαθώντας, εμμέσως πλην σαφώς, να πείσει τους παραγωγούς για την ελκυστικότητα της καλλιέργειας των τεύτλων, ώστε έστω και την ύστατη στιγμή να αυξηθούν τα στρέμματα με τεύτλα τόσο που να μπορεί η ΕΒΖ να μειώσει το κόστος παραγωγής σε βιώσιμα όρια.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Μιχάλη Τζελέπη, ο κ. Αποστόλου εξήγησε, ακόμη ότι σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη του νέου Προγράμματος Ανάπτυξης, αντικαθίσταται αυτό το μέτρο με ένα άλλο, που είναι η στήριξη για τη νέα συμμετοχή στο σύστημα ποιότητας.

«Αυτό προβλέπει 1.319 ευρώ ανά εκμετάλλευση και, βεβαίως, ανάγοντάς την με βάση τα στρέμματα που καλλιεργεί κατά μέσο όρο, σημαίνει γύρω στα 32 ευρώ το στρέμμα. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη και, βεβαίως, μιλάμε για το διάστημα από εδώ και πέρα, για την επόμενη περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω ο υπουργός τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι να διεκδικήσει και ενίσχυση γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης σε περιπτώσεις που υπάρξει είτε απώλεια εισοδήματος είτε αυξημένο κόστος. «Είναι ζητήματα που προβλέπονται μέσα από σχετικό κανονισμό και θα προσπαθήσουμε να τον εκμεταλλευτούμε», σημείωσε και υποστήριξε πως «εάν δεν φτάσουμε σε μια τευτλοκαλλιέργεια 100 χιλ. στρεμμάτων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη συγκεκριμένη. Αυτός είναι ο στόχος μας και σε αυτό μπορείτε και εσείς και εμείς να πείσουμε τους τευτλοκαλλιεργητές να καλλιεργήσουν, για να μπορέσουμε να έχουμε εκείνο το κρίσιμο μέγεθος παραγωγής που καθιστά βιώσιμη τη δραστηριότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εμείς προς τα εκεί θα δώσουμε μάχη».

Για τη διαπραγμάτευση με την Πειραιώς εξάλλου ο υπουργός εκτίμησε πως πολύ σύντομα θα υπογραφεί και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ με 12 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις και ότι η πρώτη δόση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, προορίζεται για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, για τους οποίους, κατά τον υπουργό «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τα 30 εκατ. ευρώ, από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Σήμερα το απόγευμα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να συνεδριάσει το νέο ΔΣ της ΕΒΖ και να συγκροτηθεί σε σώμα, ενεργοποιώντας, εκ νέου, τις διαδικασίες για την υιοθέτηση του σχεδίου επιβίωσης που έχει εγκρίνει η πιστώτρια τράπεζα, το υπουργείο και ο βασικός μέτοχος και θα ανοίξει την κάνουλα χρηματοδότησης της βιομηχανίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία