BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με μισά λεφτά εξισωτικής χωρίς πετρέλαιο έκλεισε το 2016

Με ουρές από την ενιαία περί τα 89 εκατ. ευρώ, την εξισωτική αποζηµίωση περίπου 20 εκατ. ευρώ, όλες τις ανειληµµένες υποχρεώσεις από βιολογικά, νιτρικά και λοιπά αγροπεριβαλλοντικά µέτρα του 2014 και το αγροτικό πετρέλαιο τεσσάρων ετών έρχεται το φορτωµένο φόρους και εισφορές 2017, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Με μισά λεφτά εξισωτικής χωρίς πετρέλαιο έκλεισε το 2016

0
0

Και µπορεί από το υπουργείο Οικονοµικών να διαβεβαιώνουν κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει κάποιο ταµειακό πρόβληµα, όµως φαίνεται ότι τα χρήµατα για το αγροτικό πετρέλαιο «χρησιµοποιήθηκαν» προκειµένου να κλείσουν οι πληρωµές του τσεκ και της εξισωτικής, γεγονός που µεταθέτει στην καλύτερη περίπτωση, την πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων για το πρώτο δίµηνο του νέου έτους.

Όσον αφορά την εξισωτική, αυτό που γνώριζαν µε την ανάρτηση των ποσών που δικαιούνται, συνειδητοποίησαν οι παραγωγοί -που έφτασαν τους 328.000- µε την πληρωµή της 23ης ∆εκεµβρίου. Όπως µας µεταφέρουν οι ίδιοι οι αγρότες, λιγότερα και από τα µισά χρήµατα βρήκαν φέτος στους λογαριασµούς τους. Εκεί που µέχρι πέρυσι ελάµβαναν ακόµα και 7.000 ευρώ έκαστος, φέτος το ανώτατο ποσό για τις ορεινές περιοχές έφτασε µόλις τα 3.300 ευρώ και για τις µειονεκτικές τα 2.500 ευρώ. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, µονοψήφιο ποσοστό αναλογεί σε όσους «έπιασαν» το πεντοχίλιαρο, πατώντας σε επιλέξιµα βοσκοτόπια και από τις δύο ∆ράσεις.  

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε µειονεκτικές περιοχές. Σηµειωτέον ότι για τις εν λόγω ∆ράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα µειονεκτικά, που σηµαίνει ότι υπολείπονται για επόµενη πληρωµή 12,6 εκατ. για τα ορεινά και 7,2 εκατ. για τις µειονεκτικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση δίνεται η δυνατότητα ενστάσεων, αλλά δεν έχει ακόµα ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

 

Βιολογικά του 2014 πληρώνονται τώρα

Ανειληµµένες υποχρεώσεις του προηγούµενου ΠΑΑ µένουν αυτές τις µέρες προς πληρωµή, όπως γεωργοπεριβαλλοντικά, ιδιωτικές επενδύσεις και δηµόσια έργα, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα, τα χρήµατα για τα οποία πιστώνονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Μεγαλύτερο κοµµάτι αυτών αποτελούν τα βιολογικά, µε τις ∆ΑΟΚ να έχουν προχωρήσει στην καταχώρηση αιτηµάτων πληρωµής ακόµα και για το έτος 2014, µετά το άνοιγµα της σχετικής εφαρµογής. Στόχος των αρµοδίων είναι να κλείσουν όλες οι υποχρεώσεις του 2013 και 2014 µέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι πληρωµές της βιολογικής γεωργίας του 2015 µετατίθενται για το πρώτο τρίµηνο του νέου έτους.

 

Από του χρόνου συνδεδεµένες ενισχύσεις και περί τα 89 εκατ. υπόλοιπα τσεκ του 2016

Το πρώτο δίµηνο του νέου έτους, και πιθανότατα µαζί µε τις συνδεδεµένες, αναµένεται να πιστωθούν οι εκκρεµότητες από την εξόφληση της ενιαίας του 2016. Σύµφωνα µε τα ποσά για τις συνολικές άµεσες ενισχύσεις ύψους 1.899.160.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στους Έλληνες αγρότες για το 2016, υπάρχουν ακόµα υπόλοιπα  51.879.000 ευρώ για τη βασική, 14.748.000 ευρώ για το πρασίνισµα και 22,4 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Άλλωστε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έ κανε λόγο για περιπτώσεις, οι οποίες «µετά τον διασταυρωτικό έλεγχο σε συνεργασία και µε το υπουργείο Οικονοµικών, θα τακτοποιηθούν σε επόµενες πληρωµές».

 

Για Φεβρουάριο και όλες οι εκκρεµότητες του 2015

Στην αναµονή για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διασταυρωτικών έλεγχων βρίσκονται και όλες οι εκκρεµότητες που αφορούν το τσεκ και τις συνδεδεµένες του 2015, καθώς και τα υπόλοιπα από την εξισωτική του 2015. Σύµφωνα µε πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, µε το νέο έτος θα τρέξουν οι έλεγχοι και σε όσα καθεστώτα προκύψουν πληρωµές, αυτές θα πραγµατοποιηθούν µέσα στο πρώτο δίµηνο του 2017. Υπενθυµίζεται ότι οι πιστώσεις αυτές ήταν προγραµµατισµένες για το ∆εκέµβριο, αλλά ο φόρτος εργασίας για την εξόφληση του τσεκ και της εξισωτικής ανάγκασαν τους αρµόδιους να µεταθέσουν την εν λόγω πληρωµή για δύο µήνες τουλάχιστον.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία