BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Τέρμα στην κοροϊδία ζητούν οι απλήρωτοι τευτλοπαραγωγοί

Σε οργή μετατρέπεται η υπομονή που έδειχναν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας, έναντι της ΕΒΖ για τις πληρωμές της καμπάνιας του 2017, καθώς όλες οι υποσχέσεις που έλαβαν μέχρι στιγμής έπεσαν στο κενό.

Τέρμα στην κοροϊδία ζητούν οι απλήρωτοι τευτλοπαραγωγοί

3
0

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, τα γραφεία διοίκησης της ΕΒΖ τελούν υπό κατάληψη από αγανακτισμένους αγρότες, οι οποίοι πήραν την απόφαση να μην επιτρέπουν στους εργαζόμενους στην ΕΒΖ να πάνε στα γραφεία τους και να κάνουν τη δουλειά τους (από τις 10 Ιανουαρίου, κάποιοι παραγωγοί έμεναν στο χώρο, αλλά δεν εμπόδιζαν κανέναν να εργαστεί) καθώς βλέπουν πως η κοροϊδία συνεχίζεται. Όλη αυτή την ώρα, μάλιστα, οι εργαζόμενοι παραμένουν στην είσοδο του κτηρίου, παρότι από τη διοίκηση τους δόθηκε άδεια να αποχωρήσουν.

«Μέχρι να εξοφληθούμε τα 10,2 εκατ. ευρώ που μας οφείλονται για την ποσότητα τεύτλων που παραδώσαμε το 2017, δεν πρόκειται να εισέλθει στον χώρο κανείς» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας και πρόσθεσε: «Δεν πάει άλλο. Κατεβήκαμε και κάτω στην Αθήνα, κάναμε συνομιλίες με τη διοίκηση, με τον υπουργό και ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωνόμασταν το 40% των οφειλομένων μας στις 12/1 και ως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα μας εξοφλούσαν. Ο Ιανουάριος φεύγει και εμείς ακόμη δεν πήραμε τίποτα».


Ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την καλλιέργεια στη χώρα. Όπως εξήγησε «με όσα έγιναν και φέτος χάθηκαν και οι όποιες καλές προϋποθέσεις υπήρχαν για να σπείρουμε τεύτλα. Χάνεται μια καλλιεργητική χρονιά και ακόμη δεν το έχουν καταλάβει» για να προσθέσει: «Δεν κλείνουμε εμείς την ΕΒΖ, αλλά αυτοί που υποστηρίζουν ότι θέλουν τεύτλα στην χώρα και εν λειτουργία την ΕΒΖ, ωστόσο με τις πρακτικές τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο».

Παραίτηση σε… ανοικτή ακρόαση

Ένταση, εν των μεταξύ, προκλήθηκε όταν οι συγκεντρωμένοι αγρότες, με τη συνδρομή του διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Καραχάλιου, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με το μέλος του ΔΣ, Γεράσιμο Τσιαπάρα, ο οποίος είναι κι ο εκπρόσωπος της πιστώτριας τράπεζας στη διοίκηση. Σε ανοικτή ακρόαση, όπως μεταφέρθηκε στο Agronews, o κ. Τσιαπάρας φέρεται να τους ανακοίνωσε πως παραιτείται τόσο από τη θέση του στην ΕΒΖ, όσο και από την Τράπεζα, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, βαριές και άκρως προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος της εταιρείας και των παραγωγών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εξοργιστούν με τη στάση του.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί δηλώνουν ότι είναι σε επικοινωνία με δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση για εξύβριση, ενώ ετοιμάζουν και επιστολή διαμαρτυρίας προς την πιστώτρια τράπεζα για τη συμπεριφορά του στελέχους της.

Κατάθεση μήνυσης

Μήνυση για εξύβριση κατά του Γεράσιμου Τσιαπάρα, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κατέθεσαν τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου τρεις τευτλοπαραγωγοί στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, έχοντας για μάρτυρες 30 αγρότες που ήταν παρόντες και άκουσαν τη συνομιλία του εκπροσώπου των Σερραίων παραγωγών και του κ. Τσιαπάρα. Τους τευτλοπαραγωγούς συνόδευσε στο αστυνομικό τμήμα δικηγόρος.

Νέο σχέδιο εξυγίανσης

Άλλες πληροφορίες του Agronews, εξάλλου, αναφέρουν πως στα μέσα της περασμένης εβδομάδας παραδόθηκε στην πιστώτρια τράπεζα το νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ ΑΕ, που εκπόνησε ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων και αναμένεται να παραληφθεί επισήμως αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου κι από τη διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία στο επόμενο Διοικητικό της Συμβούλιο θα το υπερψηφίσει.

Βασικές παράμετροι του νέου σχεδίου εξυγίανσης, κατά τις ίδιες πηγές, είναι ότι η πιστώτρια τράπεζα θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των δύο σερβικών εργοστασίων, θα προχωρήσει ριζική αναδιάρθρωση των εργασιακών (φημολογείται πως η μείωση μισθών που θα ζητηθεί θα είναι της τάξης του 50%) και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση δανείων.

Πριν ολοκληρωθούν όλα αυτά, τονίστηκε στο Agronews, δύσκολα θα απελευθερωθεί κάποια χρηματοδότηση από την τράπεζα προς την ΕΒΖ γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα σπρώξει αρκετά πίσω, χρονικά, την όποια καταβολή χρημάτων προς τους τευτλοπαραγωγούς και θα θέσει άμεσα σε κίνδυνο την καλλιεργητική σεζόν του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 σπάρθηκαν 62.000 στρέμματα με τεύτλα στη χώρα, ενώ η περίοδος καλλιέργειας του προϊόντος ξεκινά αρχές Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία