BACK TO
TOP
Γνώμες

Μετασχηματισμός εργασίας

Το τοπίο της εργασίας µετασχηµατίζεται γρήγορα, καθώς αποµακρύνεται από τις παραδοσιακές δοµές απασχόλησης που χαρακτηρίζονται από σταθερές συµβάσεις, φυσικές εγκαταστάσεις γραφείων και άκαµπτες ιεραρχίες.

Glen_Hodgson

Glen Hodgson

60
1

. Στη θέση αυτών, αναδύεται ένα πιο προσαρµοστικό εργατικό δυναµικό που βασίζεται σε έργα, που χαρακτηρίζεται από ένα µείγµα υπαλλήλων, συµβούλων και ελεύθερων συνεργατών. Αυτή η αλλαγή δεν είναι απλώς µια τάση, αλλά και µια απάντηση στις εξελισσόµενες ανάγκες των επιχειρήσεων σε µια εποχή ψηφιακών εξελίξεων. Η Ευρώπη - αν και καταγράφει ιστορικά χαµηλά ποσοστά ανεργίας - αντιµετωπίζει µια πιεστική κρίση έλλειψης δεξιοτήτων. Οι αναφορές δείχνουν ότι πάνω από τα 3/4 των εταιρειών δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους µε τις απαραίτητες δεξιότητες.

Μια πρόσφατη µελέτη µε τίτλο «Το µέλλον της εργασίας 2023: Ψηφιοποίηση και η αγορά εργασίας του αύριο» εντόπισε τρία κυρίαρχα θέµατα στην εργασία: την αποτελεσµατική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιοποίησης, την αναγνώριση του ριζοσπαστικού ρόλου της τεχνητής νοηµοσύνης και την υιοθέτηση της δια βίου µάθησης. […] Οι νοµοθέτες πρέπει να υιοθετήσουν ένα «ελαφρύ χέρι» σε ό,τι αφορά τη ρύθµιση και να επιτρέψουν στην αγορά να αποφασίσει για τις τεχνολογίες, τις υπηρεσίες και τις εφαρµογές που θα ευδοκιµήσουν, αντί να επιλέγουν νικητές και να διαθέτουν χρήµατα από τους φορολογούµενους για την προώθηση των εγχειρηµάτων που οι ρυθµιστές ευνοούν και την εξυπηρέτηση των εµπεδωµένων συµφερόντων. Η απελευθέρωση από απαρχαιωµένες αντιλήψεις για την αγορά εργασίας είναι ζωτικό ζήτηµα για την απελευθέρωση του δυναµικού της οικονοµίας και της κοινωνίας. […]

Ο νόµος της ΕΕ για την Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΑΙ), που εγκρίθηκε τον ∆εκέµβριο του 2023, προκαλεί ανησυχία, καθώς έχει ως στόχο να υπαγορεύσει τη µελλοντική πορεία της τεχνολογίας αντί να αφήσει την καινοτοµία και την αγορά να αποφασίσουν για την εξέλιξή της. […]

Το µέλλον της εργασίας απαιτεί τη συνολική επανεκτίµηση των καθιερωµένων κανόνων, την ενεργητική στάση έναντι της ψηφιοποίησης, την αποδοχή του µετασχηµατιστικού ρόλου της ΑΙ  και την ακλόνητη δέσµευση για τη δια βίου µάθηση. Έτσι θα ανοίξουµε το δρόµο για ένα µέλλον µεγαλύτερης ευελιξίας, ανθεκτικότητας και ευηµερίας για όλους τους εµπλεκόµενους φορείς στην αγορά εργασίας.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία