BACK TO
TOP
Προγράμματα

Κρίσιμες ερωταπαντήσεις για το Μέτρο 5.2 λίγο πριν την εκπνοή προθεσμίας

Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις ενίσχυσης αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων, με το ΥΠΑΑΤ να δημοσιεύει διευκρινίσεις για μία προκήρυξη που προς το παρόν «δεν τραβάει», λόγω έλλειψης ρευστότητας.

erwtoapanthseis-metro-5-1

845
2

Ο ανώτερος προϋπολογισμός των 250.000 ευρώ είναι μόνο για τα κτιριακά ή συμπεριλαμβάνει και το ζωικό κεφάλαιο;

Ο ανώτερος προϋπολογισμός που αναφέρει το άρθρο 1.11 της πρόσκλησης αφορά μόνο τα κτίρια (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις). Δεν υπάρχει ανώτατος προϋπολογισμός για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου.

Μπορεί ένας παραγωγός να αιτηθεί αντικατάσταση κεφαλαίου (ζωικού ή μελισσοσμηνών) για αριθμό μικρότερο από την ζημιά που αναγράφεται στο πόρισμα του ΕΛ.Γ.Α.;

Ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να αιτηθεί είναι αυτός που αναγράφεται στο πόρισμα. Μπορεί όμως να αιτηθεί και μικρότερο αριθμό, εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.

Είναι δυνατόν κάποιος που έχασε 30 ζώα να κάνει αίτηση για 100;

Όχι δεν μπορεί. Το πόρισμα ζημιάς είναι εκείνο που καθορίζει το μέγεθος της δαπάνης που μπορεί κάποιος να αιτηθεί, αρκεί να πληροί και τις λοιπές υποχρεώσεις που ζητάει η πρόσκληση π.χ. για τα ζώα να μπορεί να αποδείξει που θα εν σταβλίζονται νόμιμα

Τι γίνεται αν δεν φτάσουν τα χρήματα για όλες τις αιτήσεις;

Εντός της Πρόσκλησης δεν προβλέπεται μοριοδότηση, δεν υπάρχει πίνακας μορίων, επομένως δεν μπορεί να γίνει μοριοδότηση στους αιτούντες. Οι αιτούντες θα χωριστούν σε εγκεκριμένους και απορριπτόμενους.

Είναι απαραίτητη η εξόφληση των τιμολογίων για την πληρωμή του κτηνοτρόφου μέσω του υπομέτρου 5.2; Υπάρχει δυνατότητα προκαταβολών;

Ναι, η στήριξη παρέχεται απολογιστικά. (εξοφλημένα τιμολόγια). Δεν προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής στο Υπομέτρο 5.2.

Μηχανολογικός εξοπλισμός που καταστράφηκε πχ γεωργικός ελκυστήρας ή Bobcat, Γεωτρήσεις και αρδευτικά συστήματα είναι επιλέξιμες δαπάνες;

Το υπομέτρο 5.2 παρέχει στήριξη για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων των μελισσοσμηνών και αποκατάσταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού αυτών. Ως εκ τούτου οι παραπάνω δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες για το καθεστώς.

Ύπάρχει ποσοστιαίος περιορισμός ανά κατηγορία δαπάνης;

Όχι, σύμφωνα με την πρόσκληση.

Σταβλικές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή μπορούν να αιτηθούν την κατασκευή συγχρόνων γεωργικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρχει μετεγκατάσταση;

Οι σταβλικές εγκαταστάσεις με πρόχειρες κατασκευές που διαθέτουν νόμιμη άδεια εγκατάστασης και έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή μπορούν να αιτηθούν την κατασκευή συγχρόνων γεωργικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, μόνο με μετεγκατάσταση αυτής.

Σύμφωνα με το Παράρτημα 4 Παράγραφος Ε της Πρόσκλησης η αποκατάσταση των πρόχειρων καταλυμάτων (Ν. 4052/2012, άρθρο 1, παρ. 2) δεν είναι επιλέξιμη στην παρούσα δράση.

Η αντικατάστασή τους είναι επιλέξιμη, υπό την προϋπόθεση της μετατροπής τους είτε σε συμβατικές κατασκευές – οι οποίες θα διαθέτουν στατική μελέτη – είτε σε εγκαταστάσεις θερμοκηπιακού τύπου – οι οποίες θα διαθέτουν έγκριση τύπου, αφού μετεγκατασταθούν και προσκομίσουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Και στις δύο περιπτώσεις οι νέες κατασκευές πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του παραρτήματος.

Πώς τεκμηριώνεται η ολοσχερής ζημιά;

Στην Τεχνική Έκθεση του Μηχανικού και σε συνδυασμό με το πόρισμα της Κρατικής Αρωγής.

Στο εύλογο κόστος εμφανίζεται στα θηλυκά αρνιά τρεις κατηγορίες: εγχώριες φυλές, μιγάδες και ξενικές φυλές. Πως θα πιστοποιούνται οι κατηγορίες αυτές κατά την πληρωμή;

Θα πιστοποιούνται από τα παραστατικά αγοράς και τα υγειονομικά πιστοποιητικά των ζώων.

Τα πορίσματα των εκτιμήσεων (ΕΛΓΑ/ΑΡΩΓΗ) θα είναι διαθέσιμα πριν την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας (30 Απριλίου 2024); 

Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, που αφορούν εκτίμηση ζημιάς ζωικού κεφαλαίου θα είναι διαθέσιμα από τα αρμόδια Υποκ/τα ΕΛΓΑ. Για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εφόσον δεν υπάρχει ακόμα το πόρισμα της Κρατικής Αρωγής μπορεί να προσκομισθεί τεχνική έκθεση μηχανικού μέλους του ΤΕΕ.

Όσοι κτηνοτρόφοι έχουν πόρισμα για καταστροφή σε ποσοστό μικρότερο του 30% δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο 5.2. Δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κόφτης του 30% μιας και γνωρίζετε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία και ένα τμήμα της Φθιώτιδας; 

 Η μη εφαρμογή του κατώτατου ορίου του 30% δεν είναι εφικτή, καθώς το όριο αυτό ορίζεται από τον κανονισμό εφαρμογής του Μέτρου.

Μπορούν να ενταχθούν και οι κυψέλες, εκτός από τα μελισσοσμήνη;  

Οι κυψέλες δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες στο εν λόγω καθεστώς σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση. Το καθεστώς αφορά αποκλειστικά κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο συμπεριλαμβανομένων των μελισσοσμηνών.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις