BACK TO
TOP
Γνώμες

Όταν ο αγρότης είχε υποστήριξη

Αν υπάρχει ένας χώρος που γνωρίζει την τέλεια εγκατάλειψη από την πλευρά της συντεταγµένης Πολιτείας, αυτός είναι ο αγροτικός και το γιατί είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

513
2

Κάποτε υπήρχαν δηµόσιες δοµές για την καθοδήγηση των αγροτών ανάλογα µε το ειδικότερο αντικείµενό τους στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής, οι υπηρεσίες των οποίων ήταν υψηλού επιπέδου και προσφέρονταν δωρεάν. Ποιος δεν θυµάται τους γεωπόνους της ∆ιεύθυνσης Εφαρµογών, που αλώνιζαν τους κάµπους, δίνοντας τα φώτα τους για τις τάσεις των αγορών και την εξέλιξη των τεχνολογιών. Πολύ σηµαντική δουλειά έκαναν επίσης και οι γεωπόνοι της Αγροτικής Τράπεζας που ήταν µια όαση προσφοράς γνώσης για τα χρηµατοοικονοµικά και τις επενδύσεις. Σήµερα όλα µοιάζουν ρηµαδιό. Κάτι σκόρπιοι σύµβουλοι που σε κοιτάζουν στα χέρια, διεκδικώντας πρώτα τη δική τους προµήθεια σε κάθε βήµα.

Κάποτε υπήρχαν, ο Οργανισµός Καπνού, ο Οργανισµός Βάµβακος, ο Οργανισµός Ελαιολάδου, ο Αυτόνοµος Σταφιδικός Οργανισµός και αρκετοί ακόµα ηµικρατικοί φορείς που προσέφεραν αφιλοκερδώς τη βαθιά τους γνώση πάνω στα ειδικότερα θέµατα κάθε καλλιέργειας και κάθε προϊόντος. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών σε αγαστή συνεργασία µε τα κρατικά ερευνητικά κέντρα και κυρίως µε το ΕΘΙΑΓΕ, αναζητούσαν επιστηµονικές απαντήσεις και βελτιώσεις ποικιλιών και πολλαπλασιαστικού υλικού, λειτουργώντας πολύ συχνά ως άµεσοι µεταδότες της γνώσης και των εξελίξεων, µε τεράστια χρησιµότητα για τους παραγωγούς.

Κάποτε, εκτός από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, µε τεράστιο ρόλο σε κάθε νοµό, υπήρχαν µεγάλοι τριτοβάθµιοι κλαδικοί συνεταιρισµοί και οργανώσεις µε βαθιά γνώση της λειτουργίας των αγορών, σαφή παρεµβατικό ρόλο υπέρ των αγροτών και ορθολογική διαχείριση της παραγωγής µε σεβασµό στην ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων και στην ειλικρινή σχέση µε τον καταναλωτή. Αυτές οι οργανώσεις συγκέντρωναν τα προϊόντα, τα µεταποιούσαν, τα τυποποιούσαν, τα διέθεταν στην αγορά και επέστρεφαν (το λάθος ήταν ότι κάποιες φορές προκατέβαλαν) σηµαντικό µέρος της υπεραξίας των προϊόντων στους αγρότες. 

Χρόνο µε το χρόνο οι δοµές αυτές (κρατικές, ηµιδηµόσιες και συνεταιριστικές) απαξιώθηκαν, ο αγρότης αποµονώθηκε και η καθοδήγηση, όπως και για πολλές από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, πέρασε στην ελεύθερη αγορά. Ίσως δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση επί του θέµατος. Όποιος καταλαβαίνει… καταλαβαίνει. Σήµερα οι αγρότες στην Ελλάδα αναζητούν εναγωνίως ένα νεύµα από την Πολιτεία για τον ευρύτερο προσανατολισµό τους και µια τεχνική οδηγία από υπεύθυνες δοµές πάνω σε ειδικότερα θέµατα που αντιµετωπίζουν στην καθηµερινή τους ενασχόληση µε την αγροτική παραγωγή.

Μετά το ’90 διαλύθηκαν οι συνεταιρισµοί και δεν έµεινε τίποτα όρθιο από πλευράς δηµόσιων υπηρεσιών. Κατά τα λοιπά, οι αγρότες καλούνται καθηµερινά να είναι ανταγωνιστικοί. Να προσφέρουν περισσότερα, µε λιγότερα!

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-02-2024 15:17Αγροτης

Αρχές τις δεκ 80 τελειώνοντας το Λύκειο και μετά από εξετάσεις που δίναμε και τότε πέρασα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που λεγόταν ΚΑΤΕΕ στην Λάρισα στο Γεωπονικό τμήμα Γεωργικών Μηχανών κ Αρδευσεων. Επειδή με ενδιέφερε το αντικείμενο πήγα παρακολούθησα την εκπαίδευση και πήρα το πτυχίο μου μετά από τρία χρόνια. Φευγοντας και ρωτώντας που μπορώ να πιάσω δουλειά μου είπαν στο ΙΓΕΜΚ Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών κ Αρδευσεων στους Αγ Αναργύρους Αττικής. Γυρνώντας από φαντάρος έκανα αίτηση να δουλέψω στη παραπάνω υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας και τελικά κατάφερα κάποια στιγμή και με μέσον να προσληφθω. Πήγα για ένα εξάμηνο στην υπηρεσία χωρίς να έχω αντικείμενο να ασχοληθώ. Γιατί; την εν λόγο υπηρεσία κάποιοι είχαν αποφασίσει να κλείσουν. Γύρισα στα λιγοστά χωράφια του πατέρα μου και έγινα Αγρότης.Σημερα συμβουλεύω τον γιό μου ΠΡΟΣΕΧΕ μην καταλήξεις Αγρότης....,

Απάντηση

28-02-2024 10:29Σπυρίδων Βυζαντινόπουλος

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Συμφωνώ με το σχόλιο ότι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική καθοδήγηση για τον Έλληνα αγρότη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία