BACK TO
TOP
Γνώμες

Θετικά μηνύματα για τις τιμές στο καλαμπόκι

Ανακόπτεται σταδιακά η πτωτική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες εβδοµάδες η τιµή του καλαµποκιού στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων του Σικάγο, όπου την προηγούµενη εβδοµάδα σηµειώθηκε χαµηλό τετραετίας, µε την τιµή να τιµή του προϊόντος να διαµορφώνεται κάτω των 4 δολαρίων ανά µπούσελ.

Θετικά μηνύματα για τις τιμές στο καλαμπόκι

0
0
Σύµφωνα µε ανάλυση του χρηµατοπιστωτικού οµίλου Macquarie, οι τιµές ενδέχεται να σηµειώσουν µικρή περαιτέρω µείωση, πριν σταθεροποιηθούν, και αυτό θα συµβεί ακόµη και αν οι ΗΠΑ παρουσιάσουν την µεγάλη σοδειά που προβλέπουν οι τελευταίες εκθέσεις.
Παρά το γεγονός ότι τις προηγούµενες ηµέρες οι τιµές των προθεσµιακών συµβολαίων άγγιξαν ενδοσυνεδριακά τα 3,50 δολάρια ανά µπούσελ, ένα νέο µοντέλο τιµολόγησης της Macquarie υποδηλώνει ότι το «δάπεδο» µπορεί να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα τιµών.

Η τράπεζα προχώρησε στην κατάρτιση του µοντέλου, αφού διαπίστωσε ότι η παραδοσιακή εξάρτηση από τον υπολογιστικό τύπο της αναλογίας των αποθεµάτων προς την κατανάλωση «δεν φαίνεται να λειτουργεί».

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της τράπεζας, κ. Chris Gadd, µε βάση το παραδοσιακό µοντέλο, η τιµή της σόγιας θα έπρεπε να κατευθύνεται προς τα 6 δολάρια ανά µπούσελ, και το καλαµπόκι περίπου στα 2 δολάρια ανά µπούσελ. Το µοντέλο της Macquarie λαµβάνοντας υπ’ όψιν και άλλες παραµέτρους, όπως τα κόστη παραγωγής, χρήσης γης και µεταφοράς, υπολογίζει την αντίστοιχη τιµή για το καλαµπόκι στα 3,75 δολάρια ανά µπούσελ.

Επισηµαίνεται ότι το ∆ιεθνές Συµβούλιο Σιτηρών (IGC) εκτιµά την φετινή παραγωγή καλαµποκιού στους 963 εκατ. τόνους, ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η παγκόσµια παραγωγή να ξεπεράσει τους 1 δισ. τόνους, καταγράφοντας  νέο ρεκόρ. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον µεγαλύτερο στον κόσµο παραγωγό και εξαγωγέα καλαµποκιού, το µεγαλύτερο µέρος του οποίου  καταλήγει ως ζωοτροφή ή στην παραγωγή βιοκαυσίµων

Πέτρου Κυρέλα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία