BACK TO
TOP
Γνώμες

Ώρα να βρεθούμε στον τόπο μας

Οι επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή αποδίδουν µόλις το 10% των διαθέσιµων πόρων στους αγρότες και µεταφέρουν το 90% στους υπόλοιπους τοµείς της οικονοµίας. Τυχόν επενδύσεις στον τριτογενή τοµέα δεσµεύουν καθ’ ολοκληρίαν τους πόρους της επένδυσης εκεί και διαχέουν µόλις το 10%. Εποµένως εάν ενδιαφέρεται το κράτος για συνολική ανάπτυξη φαίνεται ότι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος είναι ο προσανατολισµός περισσότερων επενδύσεων στη γεωργία.

Η χώρα στον βάλτο

1
0
Ο πρωτογενής τοµέας συνεισφέρει άµεσα περίπου το 4% στο ΑΕΠ, ωστόσο έµµεσα, µέσω µεταποίησης και υπηρεσιών, η συµβολή προσεγγίζει το 20% του ΑΕΠ, µε τον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ να είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα και κοντά στο 5.  

Μέχρι σήµερα, τονίζει σε πόνηµά του ο δηµοσιογράφος ∆ηµήτρης Μιχαηλίδης, η ύπαιθρος αντιµετωπιζόταν ως χώρος παραγωγής και τα αστικά κέντρα ως πεδίο κατανάλωσης. Αλλά πλέον και η ύπαιθρος έχει στοιχεία καταναλωτικού δυναµικού, µε αποτέλεσµα να είναι δυνατή η λειτουργία Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Το σύνηθες κόστος της Αλυσίδας, όπως αποτυπώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα ακατέργαστα τρόφιµα είναι 5 έως 8 φορές (+400 έως 700% στην τιµή παραγωγού) και από την ΠΑΣΕΓΕΣ για επεξεργασµένα +1.500%!..

Εκτιµάται έτσι, ότι τυχόν λειτουργία Τοπικής Αλυσίδας θα συγκρατήσει όλη την υπεραξία των τοπικώς παραγόµενων προϊόντων στην περιοχή και θα δηµιουργήσει συνθήκες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης. Η Τοπική Ανάπτυξη µε αυτάρκεια και βιωσιµότητα µπορεί να γίνει πραγµατικότητα. Το µόνο που χρειάζεται είναι η ικανότητα για τοπική συνεργασία, κάτι σαν Τοπικό Σύµφωνο, ανάµεσα στους παραγωγούς, τους µεταποιητές, τους διακινητές και την κατανάλωση, πάντα µε διαφορετικότητα, που να ενσωµατώνει τον τοπικό πολιτισµό.                          

Πανάγος Γιάννης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία