BACK TO
TOP
Γνώμες

Σοδειές ρεκόρ στην Ευρώπη για την ελαιοκράμβη

Οι εισαγωγές ελαιοκράµβης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον πρώτο παγκόσµια καταναλωτή του ελαιούχου σπόρου, θα µειωθούν παραπάνω από ότι είχε προβλεφθεί, σε χαµηλό πενταετίας, χάρη στις πολύ υψηλές σοδειές στο εσωτερικό της.

Τα κρεμμύδια «ταρακουνούν» την Ινδία

0
0

Όπως αναφέρει στέλεχος του USDA, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε δηµόσια παρέµβαση ύψους 2,6 εκατ. τόνων ελαιοκράµβης για τη σεζόν 2014-2015, εκτίµηση χαµηλότερη  κατά 300.000 τόνους από την επίσηµη πρόβλεψη. Οι εισαγωγές, µε αυτές τις ποσότητες, θα ήταν 21% χαµηλότερες σε σχέση µε πέρυσι και οι χαµηλότερες από το 2009-2010. «Η βιοµηχανία αναµένεται να µειώσει κατά πολύ τις εισαγωγές, ιδίως από την Ουκρανία», αναφέρει το USDA.

Οι µειωµένες εισαγωγές προϊδεάζουν για τη συγκοµιδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε τα στοιχεία του USDA να υπολογίζουν την επερχόµενη σοδειά στα επίπεδα ρεκόρ των 23 εκατ. τόνων, 600.000 τόνους ψηλότερα από τις αρχικές εκτιµήσεις του USDA.

Οι ιδανικές συνθήκες σε όλη την καλλιεργητική περίοδο έδωσαν εξαιρετικές σοδειές σε πολλές χώρες, αναφέρουν τα στελέχη του USDA και υπογραµµίζουν ότι η Γαλλία, το Ηνωµένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Ρουµανία και η Γερµανία παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις και αυξηµένη παραγωγή.

Και η Strategie Grains µε ανακοίνωση της προχώρησε σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη φετινή σοδειά ελαιοκράµβης στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τις εκτιµήσεις της κατά 300.000 τόνους, στους 23,3 εκατ. τόνους. «Οι πληροφορίες από τα χωράφια υποδεικνύουν πολύ καλές σοδειές», ανέφερε η οµάδα αναλυτών από το Παρίσι, ενώ οι αγρότες προχωρούν στις φυτεύσεις για τη σοδειά του 2015.

Οι αυξηµένες προσδοκίες για την ευρωπαϊκή παραγωγή έρχονται σε αντίθεση µε τις χαµηλές προβλέψεις για την αντίστοιχη σοδειά στην Αυστραλία, η οποία είναι µεγάλος εξαγωγέας κανόλας, µίας από τις βασικότερες ποικιλίες ελαιοκράµβης. Οι εκτιµήσεις για την παραγωγή του προϊόντος υποβαθµίστηκαν στις αρχές της εβδοµάδας, µετά από τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια από την ξηρασία και τον παγετό στα ανατολικά της χώρας.

Φανής Γιαννακοπούλου

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία