BACK TO
TOP
Γνώμες

Με τα μάτια του παρελθόντος

Όταν η πολιτική γίνεται στο παρασκήνιο, αρχίζουν και τα προβλήµατα.Στην περίπτωσή µας, ο λόγος για τις µεγάλες αποφάσεις που συνοδεύουν το πλαίσιο εφαρµογής της νέας ΚΑΠ και οι οποίες για πρώτη φορά στην 35χρονη ιστορία συµµετοχής της χώρας µας στην Ε.Ε. παίρνουν το δρόµο της υλοποίησης χωρίς να έχουν γίνει επίσηµα γνωστές.

Η χώρα στον βάλτο

0
0
Ο ιδιότυπος κύκλος ενηµερωτικών συναντήσεων µε τους ενδιαφερόµενους αγρότες που άνοιξε το τελευταίο διάστηµα µε βασικό οµιλητή τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ηµήτρη Μελά, έχει το νόηµά του, ωστόσο δεν µπορεί σε καµιά περίπτωση να υποκαταστήσει τις επίσηµες ανακοινώσεις (που δεν έγιναν) και την υποχρέωση της Πολιτείας να λειτουργεί µε διαφάνεια και να προλαµβάνει τα λάθη µέσα από την ανοικτή διαβούλευση µε την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς.

Έτσι, τρεισήµισι µήνες µετά την κατάθεση του φακέλου για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες και ενάµιση µήνα πριν από την εφαρµογή των αποφάσεων, η αίσθηση που υπάρχει, µε βάση την πληµµελή και αποσπασµατική ενηµέρωση γύρω από αυτά τα θέµατα, είναι πως έχουν γίνει τεράστια λάθη, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επιδράσουν ανασταλτικά στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας για πολλά χρόνια.

Μικροπολιτικές σκοπιµότητες και διοικητική ανεπάρκεια στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει, στο µέτρο του δυνατού, το κανονιστικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και να διαµορφώσει τις προϋποθέσεις απαγκίστρωσης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής από το σηµερινό τέλµα.

Η ελληνική γεωργία χρειάζεται νέες ιδέες, νέες δοµές και νέο πνεύµα. Οποιαδήποτε προσπάθεια σχεδιασµού µε βάση την εικόνα και τις αντιλήψεις του παρελθόντος είναι καταδικασµένη να αποτύχει. Κι αυτό συνιστά µεγάλη ευθύνη!     

Γιάννης Πανάγος
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία