BACK TO
TOP
Γνώμες

Διεθνή ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στα αγροτικά, βλέπουν οι Καναδοί

Ως σηµαντικό πεδίο επενδύσεων αναδεικνύουν την αγροτική βιοµηχανία οι δύο πρόσφατες εξαγορές από καναδικά επενδυτικά ταµεία µέρους του αγροτικού χαρτοφυλακίου του µεταλλευτικού κολοσσού Glencore, µε διαφορά µόλις 3 µηνών.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

1
0
Η πιο πρόσφατη κίνηση, ήταν στις αρχές Ιουνίου όταν το µεγάλο καναδικό επενδυτικό ταµείο British Columbia Investment Management (BcIMC) εξαγόρασε το 10% του αγροτικού χαρτοφυλακίου της Glencore. Μάλιστα, όπως ανέφεραν µετά την αποκάλυψη της συµφωνίας ύψους 624,9 εκατ. δολαρίων (περίπου 556,60 εκατ. δολάρια), οι εκπρόσωποι του BcIMC «η αγροτική βιοµηχανία είναι ζωτικής σηµασίας για να αυξηθούν τα επίπεδα της παγκόσµιας ευηµερίας».

Να σηµειωθεί,ότι είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η πώληση του 40% του αγροτικού χαρτοφυλακίου (Agri) της Glencore στο µεγαλύτερο καναδικό συνταξιοδοτικό ταµείο (Canada Pension Plan Investment Board- CPPIB) έναντι 2,5 δισ. δολαρίων, συναλλαγή που αναµένεται να ολοκληρωθεί το β’ εξάµηνο του 2016.  Το BcIMC, που εστιάζει στις ΑΠΕ, από τον περασµένο χρόνο έχει εκδηλώσει ένα αυξανόµενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη γεωργία.

Μάλιστα, το µεγαλύτερο µέρος των ενεργητικών περιουσιακών στοιχείων του αφορά επενδύσεις σε δάση για υλοτοµία και στην κατοχή αγροτικής γης στον Καναδά. «Τα αγροτικά της Glencore είναι µια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξήσει και να διαφοροποιήσει το BcIMC το πεδίο δράσης του στον κλάδο», ανέφερε ο Λίνκολν Γουέµπ, αντιπρόεδρος του καναδικού επενδυτικού ταµείου.

Τα σχόλια αυτά από το BcIMC έρχονται τη στιγµή που ένα νέο κύµα βραχυπρόθεσµων τοποθετήσεων έχει κάνει την εµφάνισή του στις αγορές εµπορευµάτων. Τα επενδυτικά κεφάλαια, γνωστά και ως hedge funds, ενθαρρύνονται από καιρικές ανησυχίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ν. Αµερική και έχουν οδηγήσει σε ράλι τα προθεσµιακά συµβόλαια εµπορευµάτων που διαπραγµατεύονται στα µεγάλα χρηµατιστήρια (όπως πετρέλαιο, µαλακά σιτάρια, καλαµπόκια, σόγια, βαµβάκι, ζάχαρη, κτλ).

Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιµών δεν φαίνεται να είναι µακροπρόθεσµος, όµως όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές έχουν αναγεννήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στα αγροτικά

Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία