Οι κρίκοι της αλυσίδας

Πανάγος Γιάννης |  11/03/2013 - 09:35 πμ {2}

Η στροφή της χώρας στον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή, είναι περίπου δεδομένη, αν θέλει να επιβιώσει οικονομικά αυτός ο τόπος.

Αυτό που δεν έχει γίνει ίσως κατανοητό, είναι ότι για τη στροφή αυτή δεν αρκεί μόνο η εμπλοκή πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Αυτό που κυρίως χρειάζεται, είναι η γενικότερη μετατόπιση των δομών της οικονομίας προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης, της υποστήριξης και της ενίσχυσης των αντίστοιχων  πρωτοβουλιών.

Κάπως έτσι, οι γραφειοκράτες των υπουργείων οφείλουν από δω και στο εξής τον ίδιο σεβασμό προς τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής με αυτόν που έδειχναν μέχρι χθες στους κάθε είδους «επενδυτές» που παρέλαυναν από τα γραφεία τους.

Αντίστοιχα και οι τραπεζικοί λειτουργοί οφείλουν να αναλαμβάνουν ευθύνες χρηματοδότησης των επενδυτικών προγραμμάτων του αγροτικού χώρου με τον ίδιο ζήλο που δανειοδοτούσαν μέχρι πρόσφατα τους κάθε είδους μεταπράτες - εισαγωγείς αγαθών, που καλλιεργούσαν συστηματικά την ματαιοδοξία μιας υπερχρεωμένης - καταναλωτικής κοινωνίας, χωρίς κανέναν οικονομικό προσανατολισμό.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό, γιατί πέραν όλων των άλλων, ο αγροτικός χώρος έχει μείνει για χρόνια χωρίς στοιχειώδεις οργανωτικές δομές, χωρίς θεσμική εκπροσώπηση και χωρίς έναν κοινά αποδεκτό «κώδικα» συνεργασίας με τους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας.

Πανάγος Γιάννης

2 ΣΧΟΛΙΑ

18/03/2013 / 09:34Δημητρης

Oι αρμόδιοι καταφεύγουν σε - αναποτελεσματικές - αλχημείες γιατι ετσι τους βολευει. Δυστυχως μονο το 10% των αγροτων παραγει προιοντα με υψηλη προστιθεμενη αξια γιατι αυτοι ζουν μονο απο την καλλεργεια της γης. Το υπολοιπο 90% ειναι ετεροεπαγγελματιες ,βαφτισμενοι μαιμου αγροτες και παραγουν βιοντιζελ(δηλαδη σπερνουν ηλιανθο και ελαιοκραμβη). Γι'αυτο λοιπον ας μην περιμενουν σημερα η αγροτια να αλλαξει την οικονομια της χωρας. Γιατι μεχρι το 2015 που θα υπαρχει αυτη η ΚΑΠ θα ευνοει τους καναπεδακιδες μονο.

11/03/2013 / 03:09MINA P.

Αυτά - τα τόσο αυτονόητα - γιατί πρέπει να τα επισημαίνουμε ξανά και ξανά εμείς οι πολίτες,και οι αρμόδιοι να καταφεύγουν σε - αναποτελεσματικές - αλχημείες? Ομως, πιστεύω, οτι πρέπει και οι αγρότες να δείξουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον και μεράκι στο παραγόμενο προ΄ι΄όν για να μπορέσει να σταθεί ανταγωνιστικά σε κάθε αγορά, και προπαντός στην ελληνική...

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ