BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Μοντέλο υπεραξίας και όχι συμπίεσης κόστους να επιλέξει η Ελλάδα

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά της η ελληνική γεωργία είναι να διαλέξει τι μοντέλο θέλει να ακολουθήσει και να καταφέρει να εισάγει στα προϊόντα της στοιχεία που θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία τους. Με την καινοτομία, την τυποποίηση, το καλό πακετάρισμα, την ποιότητα και την πιστοποίηση, θα μπορέσουν να κερδίσουν μια θέση στα ράφια των ξένων αγορών και θα κλείσουν το χάσμα ανταγωνιστικότητας που υπάρχει ως συνέπεια από το υψηλό κόστος παραγωγής και το μικρό κλήρο.

Μοντέλο υπεραξίας και όχι συμπίεσης κόστους να επιλέξει η Ελλάδα

0
0

Έτσι, εκτός από τον πρωτογενή τομέα θα ωφεληθεί και η βιομηχανία τροφίμων και συνακόλουθα και η οικονομία εν γένει, η οποία αναζητά στηρίγματα για να πετύχει την επανεκκίνησή της.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής στο τμήμα οικονομικών αναλύσεων και αξιολόγησης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σπεύδοντας, ωστόσο, να σημειώσει ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες που έχουμε από τον κλάδο στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ μίλησε και για διοικητικές, όσο και για οργανωτικές ανεπάρκειες σε επίπεδο χώρας, που μεγεθύνονται λόγω της κρίσης.

«Ο γεωργικός τομέας μπορεί να γίνει ένα στήριγμα, αφού, αν και αντιστοιχεί σε μόλις 4% του ΑΕΠ, στα επόμενα 7 χρόνια, από το 2014 έως το 2020, θα φέρει στη χώρα περισσότερα χρήματα από ό,τι όλοι οι άλλοι τομείς, όπως το ΕΣΠΑ, τα κοινωνικά ταμεία, η αλιεία κα, που εκφράζουν το 96% της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε όμως πως βασική προϋπόθεση είναι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στον εγχώριο γεωργικό τομέα να αξιοποιηθούν σωστά και να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που κατέστησαν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στα πρόστιμα από την Ε.Ε., έναντι των υπόλοιπων χωρών-μελών.

Μιλώντας από  το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του European Society for New methods in Agricultural Research (ESNA – 2013) που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου –ταυτόχρονα με την 43η ετήσια συνάντηση του φορέα- στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, ο Έλληνας κοινοτικός αξιωματούχος παρότρυνε τους Έλληνες παραγωγούς να μιμηθούν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. «Η Ευρώπη αν και δεν ευνοείται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ούτε κι από το κόστος παραγωγής, αφού στις ΗΠΑ το ενεργειακό κόστος έχει μειωθεί στο ένα τρίτο, εντούτοις κρατά σταθερά ψηλές τις εξαγωγές της διότι ενσωματώνει στα προϊόντα της προστιθέμενη αξία», είπε και τόνισε πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υστέρησης που υπάρχει στη χώρα μας είναι αυτό του ελαιολάδου, του οποίου η τιμή στην Ελλάδα, αλλά και στις εξαγωγές, παρά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία, δεν αυξήθηκε πέρυσι όσο θα περίμενε κανείς, διότι πωλήθηκε κυρίως χύμα.

«Το ίδιο συμβαίνει και με το βαμβάκι και με άλλα προϊόντα και για αυτό πρέπει η χώρα να δει τι γεωργία θέλει να αναπτύξει» πρόσθεσε ο κ. Χανιώτης, αν και παραδέχθηκε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα «και βλέπουμε όλο και περισσότερα και καλύτερα τυποποιημένα και πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού. Χρειάζεται ωστόσο να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εκτός από τον κόσμο που θα επιστρέψει στην ύπαιθρο να ασχοληθεί με τη γη, η οποία, όπως είπε, είναι περιορισμένη, ενεργό ρόλο μπορούν να έχουν και κάτοικοι των αστικών κέντρων, όπως επαγγελματίες του marketing, στο κομμάτι της προώθησης. Μάλιστα, εξήρε το ταλέντο και την καινοτομία των Ελλήνων, τονίζοντας πως για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας ευθύνεται η απουσία του μηχανισμού που θα μεταφέρει τη γνώση που παράγεται στον παραγωγό με αποτελεσματικό τρόπο.

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ είπε πως κεντρικά έχει κλείσει και ότι απομένουν κάποιες θεσμικές λεπτομέρειες που «ελπίζουμε να κλείσουν αυτό το μήνα». Το σημείο που μένει σε εκκρεμότητα, όπως ανάφερε, είναι η πρακτική εφαρμογή η οποία θα γίνει το 2014 τέτοιο καιρό, ενώ υπάρχουν και οι εφαρμοστικοί κανονισμοί που θα προχωρήσουν μέσω της Λιθουανικής και σε μεγάλο βαθμό της ελληνικής προεδρίας.

«Οι αλλαγές που φέρνει η ΚΑΠ είναι πολύ σημαντικές, γιατί η γενική κατεύθυνση πλέον είναι να δοθεί βάρος στην αναδιανομή του τρόπου με τον οποίο δίδονται τα χρήματα στους παραγωγούς.

Παράλληλα, η προσοχή θα εστιαστεί στο πώς παράγεις και το πώς μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο που παράγεις», εξήγησε ο κ. Χανιώτης και συμπλήρωσε πως υπάρχει και η ανάγκη να στήσουν οι χώρες μέλη ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους αγρότες που θα τους δίνει υποχρεωτικά απαντήσεις για το πώς ακριβώς θα εφαρμόσουν την καινούρια πολιτική. «Γιατί δεν μπορείς να πας να πεις στον παραγωγό κοίτα αυτό που πρέπει να κάνεις πρέπει να είναι φιλικό στο περιβάλλον και ταυτόχρονα να μην έχεις μια γκάμα συμβουλών που να του λέει πως ακριβώς θα κάνει τις προσαρμογές» είπε ο ίδιος.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ESNA, Stefano Grego αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια βιώσιμη και αειφόρα αξιοποίηση της γης και των άλλων φυσικών πόρων μέσα από τη γεωργία, διότι το 2020 ο πληθυσμός της γης θα φθάσει στα 8 δισ. κατοίκους και οι ανάγκες για τροφή και για ενέργεια θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ η καλλιεργήσιμη γη, λόγω και της κλιματικής αλλαγής θα μειώνεται ως κατά κεφαλήν αντιστοιχία. Επίσης εισηγητές από 14 χώρες του κόσμου παρουσίασαν εξειδικευμένες εισηγήσεις γύρω από τη λίπανση, τη φυτοπροστασία κλπ, στον αγροτικό τομέα.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Agronews και η Agrenda.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία