BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Εισητήριο για ενιαία ενίσχυση η δράση της τελευταίας πενταετίας

Προτεραιότητα αναγνώρισης και ενεργοποίησης νέων δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης σε αγρότες οι οποίοι αποδεδειγµένα αναπτύσσουν αγροτική δραστηριότητα κατά την τελευταία 5ετία, χωρίς ωστόσο να επιδοτούνται για το σύνολο ή για µέρος της εκµετάλλευσής τους, υπόσχονται οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εν όψει της οριστικοποίησης των τελικών οδηγιών (ΚΥΑ) για την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ.

Εισητήριο για ενιαία ενίσχυση η δράση της τελευταίας πενταετίας

0
0
Η σχετική επιβεβαίωση έρχεται για µια ακόµη φορά από στόµατος του γενικού γραµµατέα Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων ∆ηµήτρη Μελά, ο οποίος σε µια από τις τελευταίες εκδηλώσεις ενηµέρωσης στο Κιλκίς, άφησε διάπλατα ανοιχτό το «παράθυρο» της προνοµιακής ενεργοποίησης δικαιωµάτων όσων αποδεδειγµένα καλλιεργούν ή εκτρέφουν ζώα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι κάτοχοι αντίστοιχων δικαιωµάτων

Το θέµα που ανοίγει είναι µεγάλο και έρχεται σαν αποτέλεσµα των εκτεταµένων αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν, µετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τον τρόπο µε τον οποίο θα υπολογισθούν τα νέα δικαιώµατα. Η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα, έµπειροι καλλιεργητές µε αξιόλογες αγροτικές εκµεταλλεύσεις που είχαν µείνει έξω από τα «ιστορικά δικαιώµατα» ανέµεναν πως και πως τη νέα ΚΑΠ, µε τη βεβαιότητα ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία… να µπουν στο σύστηµα

Οι τελευταίες δηµόσιες δηλώσεις των αρµοδίων, ότι οι νεοεισερχόµενοι, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια καλλιεργούν θα πιστωθούν µε µικρό µόνο µέρος της προβλεπόµενης ενίσχυσης ανά περιφέρεια (25 ευρώ το στρέµµα για τους βοσκοτόπους, 43 για τα αροτραία και 50,5 ευρώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες), όπως π.χ. µε 6 ευρώ το στρέµµα για τα κηπευτικά, ξεσήκωσε ως γνωστόν µεγάλες αντιδράσεις. Με δεδοµένο, µάλιστα, ότι η συγκεκριµένη κατηγορία αγροτών δεν έχει καν πρόσβαση στο ειδικό καθεστώς (αύξηση 25%) στην αξία των δικαιωµάτων, οι ιθύνοντες αρχίζουν να αντιλαµβάνονται ότι µια τέτοια αντιµετώπιση θα σήµαινε κατάφορη αδικία.

Προς το παρόν, πάντως, κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει την αφετηρία και τον τρόπο κλιµάκωσης των ενισχύσεων για τους νεοεισερχόµενους στο καθεστώς των άµεσων ενισχύσεων, όπως αντίστοιχα δεν είναι ακόµα εύκολο να υπολογισθεί η µείωση που θα υποστούν οι κάτοχοι των ιστορικών δικαιωµάτων. Να σηµειωθεί ότι στην οµιλία του στο Κιλκίς ο κ. Μελάς έκανε λόγο για έναν σύνθετο αλγόριθµο µε περισσότερες από εκατό παραµέτρους που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσµα, το οποίο, όπως είπε, κακώς κάποιοι «µελετητές» επιχειρούν µε ίδια µέσα να προσεγγίσουν.      
Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 471ο φύλλο της Agrenda: Nea_CAP_.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία