BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Η επιδότηση ισοδυναμεί με 15 κιλά πρόβειο γάλα

Βοήθεια από το Εθνικό Απόθεµα για νέους και νεοεισερχόµενους στο αγροτικό επάγγελµα, καινούργια χρηµατοδοτικά µέτρα για προµήθεια αγροτικό εφοδίων, ιδίως σε συλλογικά σχήµατα παραγωγών, και «πλάτη» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ανασυγκρότηση συγκεκριµένων κλάδων παραγωγής όπως π.χ. της βαµβακουργίας και της ζάχαρης, είναι ορισµένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που φέρνει η νέα προγραµµατική περίοδος, τόσο στο σκέλος των άµεσων ενισχύσεων όσο και των διαρθρωτικών προγραµµάτων.

Η επιδότηση ισοδυναμεί με 15 κιλά πρόβειο γάλα

1
0
Αναλυτική συζήτηση για όλα αυτά, όπως και για τις νέες προκλήσεις µε τις οποίες βρίσκεται ευρύτερα αντιµέτωπος ο αγροτικός χώρος, έγινε κατά τη διάρκεια µιας ενδιαφέρουσας ηµερίδας που οργάνωσε και φιλοξένησε ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ευρύτερης Περιοχής Αµυνταίου (ΑΣΕΠΑ), µε τη δηµοσιογραφική υποστήριξη της Agrenda

Σε κάθε περίπτωση, η µεγάλη προσέλευση αγροτών στην εκδήλωση έδειξε καθαρά ότι οι επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου έχουν πιάσει τα µηνύµατα των καιρών και κινούνται δραστήρια προς αλλαγή κατεύθυνσης.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύµα, το ενδιαφέρον τους για τις κοινοτικές ενισχύσεις µπαίνει σε δεύτερη µοίρα και το πρώτο που τους απασχολεί είναι η πραγµατική αναδιοργάνωση στο πεδίο της παραγωγής. Ο κάµπος του Αµύνταιου και οι αγρότες της περιοχής, ανεξάρτητα από το αν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τις καλλιέργειες ή την κτηνοτροφική παραγωγή, έχουν δείξει εδώ και χρόνια το ανήσυχο πνεύµα που τους χαρακτηρίζει και έχουν κινηθεί ζωηρά, ώστε να µην χάσουν το τρένο των εξελίξεων. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα αµπέλια αξιοποιούν µε τον καλύτερο τρόπο το µικροκλίµα της περιοχής, τα ορεινά ροδάκινα κάνουν διαφορά µε τις όψιµες ποικιλίες στα τέλη του καλοκαιριού και η πατάτα Αµύνταιου γράφει τη δική της παρακαταθήκη στα εγχώρια κηπευτικά.

Αυτό δεν σηµαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν προβλήµατα. Έτσι, πέραν των οριζόντιων ζητηµάτων (φορολογία, ασφαλιστικό, δικαιώµατα ενισχύσεων, καθυστερήσεις πληρωµών, ανορθόδοξη λειτουργία αγοράς), που ταλαιπωρούν ολόκληρο το φάσµα της πρωτογενούς παραγωγής, τα µεγάλα θέµατα που αναδεικνύονται αυτό τον καιρό έχουν να κάνουν:   µε τις πιέσεις που δέχεται η τοπική αγελαδοτροφία,   µε τις δυσκολίες νοµιµοποίησης που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις,   µε τα αρδευτικά δίκτυα που δεν λειτουργούν,  µε το κούµπωµα του κόσµου απέναντι στις συλλογικές προσπάθειες που αναπτύσσονται,   µε τις αδικίες στην κατανοµή των βοσκοτόπων κ.ά

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από το 541ο φύλλο της Agrenda: Prooptikes ellinikis Gewrgias.pdf 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία