BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Διήμερη συζήτηση για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της Κομισιόν

Η τελική μορφή που θα έχουν οι κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα βρεθούν στο επίκεντρο των διήμερων συζητήσεων που θα έχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν με τα μέλη της Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Διήμερη συζήτηση για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της Κομισιόν

0
0

Πρόκειται για νομικά κείμενα τα οποία συμπληρώνουν τους τέσσερις βασικούς κανονισμούς που εκδόθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου 2013, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η οποία θα ισχύσει για το χρονικό διάστημα από το 2015 έως το 2020, σχέδια των οποίων έδωσε στην δημοσιότητα, την Τρίτη 11 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για το απόγευμα της Δευτέρας 17 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί ανταλλαγή απόψεων των Ευρωβουλευτών με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο κατ' εξουσιοδότηση πράξης σχετικά με τις άδειες αμπελοφύτευσης. Επιπλέον, η εν λόγω πράξη, αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, τον καθορισμό κανόνων για τα τρία νέα στοιχεία που εισήγαγε η μεταρρύθμιση: πληροφορίες για το κρασί προς τους καταναλωτές της ΕΕ (επισήμανση υπεύθυνης κατανάλωσης οίνου καθώς και την κάλυψη των συστημάτων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων), καθώς και την καινοτομία στον τομέα του οίνου.

Την Τρίτη 18 Μαρτίου, το πρωί στις 9.00 ώρα Βρυξελλών, θα συζητηθεί η συνέχεια που δόθηκε βάσει προηγούμενων τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις υπόλοιπες κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, οι οποίες συνοπτικά αφορούν:

- Τις άμεσες ενισχύσεις,

- Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, καθώς και τις προϋποθέσεις για την απόρριψη ή την ανάκληση των παροχών και των διοικητικών κυρώσεων που εφαρμόζονται στις άμεσες ενισχύσεις, στη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και στην πολλαπλή συμμόρφωση.

-Τις απαιτήσεις σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα που επωφελούνται από την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

-Τα οπωροκηπευτικά και τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά.

-Τις ενισχύσεις για τα συνοδευτικά μέτρα στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

-Τα προγράμματα στήριξης στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

-Την στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.

-Τους οργανισμούς και άλλους φορείς πληρωμών, τη χρηματοδοτική διαχείριση, την εκκαθάριση των λογαριασμών, των τίτλων και τη χρήση του ευρώ/

-Τις δαπάνες για τη δημόσια παρέμβαση.

 

Αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις

Οι ορισμοί των ενεργών και των νέων γεωργών, ο συντελεστή στάθμισης του αζώτου των καλλιεργειών, ο καθορισμός των λεγόμενων περιοχών οικολογικής εστίασης και οι δυσανάλογες κυρώσεις λόγω έλλειψη ανοχής για τη μη εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρασινίσματος, είναι τα βασικά σημεία που χρήζουν διευκρίνισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς θεωρήθηκαν ζητήματα υψίστης σημασίας από την κατά την διάρκεια συνεδρίασης των συντονιστών των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου Πάολο ντε Κάστρο «Παρόλο που το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου μειώνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με ζητήματα υψίστης σημασίας (σημ: όπως τα προαναφερθέντα). Ως εκ τούτου, θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε ότι το έργο έγινε.

Αντίθετα, τονίσαμε στον Επίτροπο Ντατσιάν Τσιόλος να μην επαναπαυτεί στις δάφνες του, αλλά να κάνει τις τελικές βελτιώσεις, στα κείμενα των κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων, το συντομότερο δυνατόν για να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη έγκρισή τους. Αλλά κατά την αναθεώρησή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει κατά νου ότι όλες οι κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις πρέπει να βασίζονται και να τηρούν αυστηρά σε ό, τι με τόσο κόπο επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Σχετικά με ορισμένες διαφαινόμενες ανησυχητικές τάσεις για το σκοπό αυτό, δηλώσαμε σαφώς στον Επίτροπο ότι η Επιτροπή Γεωργίας δεν θα δεχτεί καμία κατ 'εξουσιοδότηση πράξη η οποία θα υπερβαίνει τα νομοθετικά κείμενα, όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο χρόνο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υιοθέτηση του τελευταίου κομματιού του πάζλ της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μέχρι το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της σωστά. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό της πλέον».

 

Συγκρατημένος ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος

Συγκρατημένος εμφανίστηκε επί του θέματος ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Ντατσιάν Τσιόλος, ο οποίος την ημέρα που έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των εν λόγω νομοθετικών κειμένων, δηλαδή στις 11 Μαρτίου περιορίστηκε να δηλώσει πως: «Η έγκριση των κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων είναι το τελευταίο εμπόδιο, το οποίο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκπονούν κανόνες σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να μπορεί να εφαρμοστεί. Το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβουν απόφαση. Τους ευχαριστώ για την πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή τους σε όλο το μήκος της προετοιμασίας των εν λόγω πράξεων. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να μπορούν σύντομα να θεσπίσουν κανόνες σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε, τελικά, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ να εφαρμοστεί πλήρως από τον Ιανουάριο του 2015, ώστε οι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το τι θα παράγουν και πώς στο μέλλον οι ευρωπαίοι πολίτες στο σύνολό τους θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από μια αποτελεσματική νέα ΚΑΠ».

Επίσης, σημείωσε πως οι εν λόγω κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις είχαν συζητηθεί διεξοδικά με εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έγκρισή τους από την Επιτροπή ανοίγει μια περίοδο δύο μηνών, κατά την οποία τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσουν τα κείμενα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τα δύο θεσμικά όργανα, οι κατ' εξουσιοδότηση πράξεις θα δημοσιευθούν μαζί με τις αντίστοιχες εκτελεστικές πράξεις, ούτως ώστε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αποφασίσουν πώς θα εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

 

Τα λοιπά θέματα της συνεδρίασης

Εκτός από τα ζητήματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τις κατ΄ εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με την νέα ΚΑΠ, στην ημερήσια διάταξη της διήμερης συνεδρίασης της

Επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου έχουν εγγραφεί και τα θέματα που αφορούν:

-Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σκοπιμότητα εισαγωγής της ένδειξης «προϊόν νησιωτικής γεωργίας» ως προαιρετικής ένδειξης ποιότητας

- Το σχέδιο κανονισμού που αφορά ενέργειες ενημέρωσης σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα και προώθησής τους στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες. Δείτε την σχετική έκθεση στον σύνδεσμο: PE524.588v01-00

-Μια πρόταση ψηφίσματος για τα αδέσποτα

- Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον προϋπολογισμό για το 2015 και έγκριση, στη συνέχεια, επιστολής με τις προτεραιότητες της επιτροπής Γεωργίας.

Τέλος θα πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση με τίτλο «Το 2014 ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας (ΔΕΟΓ) - Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η εκδήλωση προγραμματίζεται να συγκεντρώσει ομιλητές από διαφορετικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, αγροτών, ειδικών ανάπτυξης και την Διευθύντρια του FAO Marcela Villarreal.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία