BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πριν το Πάσχα τα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Φακέλου για τη νέα ΚΑΠ

Μέσα στον Απρίλιο και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα τοποθετεί τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη δημοσίευση της πρότασής του για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2014-2020), αφού έχουν προηγηθεί συνεχείς αλλαγές και καθυστερήσεις.

Πριν το Πάσχα τα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Φακέλου για τη νέα ΚΑΠ

0
0

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Δημήτρης Μελάς, είπε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιείται την Τετάρτη 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη για την ορυζοκαλλιέργεια ότι «η πρότασή μας θα γνωστοποιηθεί πριν το Πάσχα και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των διαφόρων κύριων καλλιεργειών, με σκοπό τη δημιουργία ενός γενικότερου πλαισίου που να μπορεί να διαχωρίζει περιοχές, ας πούμε, μεταξύ πεδινών και ορεινών ή μεταξύ βοσκότοπων και αρόσιμων εκτάσεων και, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, να ενισχυθούν λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο οι περιοχές ή οι τομείς που μπορεί να χάνουν, βοηθώντας τους να βρίσκονται σε ένα επίπεδο βιώσιμο και να έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας από τις επιδοτήσεις».

Προκειμένου να δικαιολογήσει τις διαρκείς καθυστερήσεις και αναβολές στην γνωστοποίηση της ελληνικής πρότασης, ο κ. Μελάς τις απέδωσε στο γεγονός ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ευρώπη για το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

«Μέχρι και πρόσφατα γινόταν πολλές συζητήσεις και έφθασε σε ένα κρίσιμο σημείο στην Ευρώπη να ξεκινήσει μια παραφιλολογία λόγω αρνήσεων το Ευρωκοινοβουλίου σε κάποια θέματα, ότι δεν αρχίσει η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ ούτε από το 2015. Για αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν θα μπορούσε να βγει με μια πρόταση και μετά από λίγο να έλεγε, ξέρετε αυτά που λέγαμε μέχρι τώρα δεν ισχύουν και θα πρέπει να τα αναμορφώσουμε, να αλλάξετε τον τρόπο μεταβιβάσεων και τους τίτλους των δικαιωμάτων σας», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι «έπρεπε να περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να φθάσουμε σε ένα σημείο το οποίο να είναι ασφαλές για να περάσουμε στην πρότασή μας και νομίζω ότι αυτή η περίοδος έφτασε και εκτιμώ πως πριν από το Πάσχα, μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, θα έχουμε την τελική πρόταση».

 

Καμπανάκι κινδύνου από ορυζοκαλλιεργητές και ορυζοβιομήχανους

Μέσα στην κλειστή σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου ο κ. Μελάς εισέπραξε την αγανάκτηση των συνομιλητών του. Παραγωγοί, αλλά και ορυζοβιομήχανοι νέτα – σκέτα ξεκαθάρισαν στον γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ, ότι η καλλιέργεια ρυζιού μετά το 2015 κινδυνεύει με καταστροφή, αν δεν αναπληρωθεί με κάποιο τρόπο το εισόδημα που θα χαθεί από τη μείωση των επιδοτήσεων και δεν μπει κι ένας φραγμός στις αθρόες εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη, τη Μιανμάρ και άλλες Τρίτες χώρες, με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνία η Ε. Ε..

Στις αιτιάσεις αυτές ο κ. Μελάς απάντησε ότι θα το δει όχι μόνο στο υπουργείο, αλλά και στην Ε. Ε., και ότι θα προσπαθήσει να βγάλει και μια δεύτερη συνδεδεμένη επιδότηση, όπως και να σταματήσει τις αθρόες εισαγωγές ρυζιού που γίνονται από τρίτες χώρες. Περαιτέρω ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ είπε ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και άλλα προγράμματα από την Ε. Ε., όπως είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση και προγράμματα γεωγραφικού χαρακτηρισμού, προκειμένου όπως είπε, να επιδοτηθεί το προϊόν έξτρα και να φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο θέμα των αθρόων εισαγωγών ρυζιού από Τρίτες Χώρες, ο κ. Μελάς δήλωσε πως «θέσαμε με τους Ιταλούς το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λάβαμε τη δέσμευση ότι θα ελέγξει την κατάσταση των ποσοτήτων που διακινούνται και των τιμών από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τιμές φθάνουν σε ένα τέτοιο επίπεδο που θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή των Ευρωπαίων θα παρέμβουν άμεσα. Υπάρχει μέσω της συμφωνίας πλαφόν δασμών και υπάρχει ρήτρα ανάκλησης εφόσον διαπιστωθεί ότι οι τιμές και οι ποσότητες θέτουν σε κίνδυνο της ορυζοκαλλιέργεια στην ΕΕ, προκειμένου να μπορεί να αναμορφώνεται το επίπεδο των τιμών σε οροφή που επιτρέπουν την ανταγωνιστικότητα των δικών μας προϊόντων».

Αντίστοιχα, για την προοπτική της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανέφερε ότι είναι ένα κομμάτι της νέας ΚΑΠ που πρέπει να δοθεί σε κλάδους που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ώστε να γίνει αναδιάρθρωσή τους και να λειτουργούν στα επόμενα χρόνια χωρίς κάτι πρόσθετο. Ειδικά για την περίπτωση του ρυζιού, σημείωσε πως «σαφώς και αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των παραγωγή ρυζιού, αλλά πέρα της συνδεδεμένης ενίσχυσης υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον Β΄ Πυλώνα τα οποία μπορούν να αποκαταστήσουν τις οποιεσδήποτε διαφορές και να κάνουν απόλυτα βιώσιμη την καλλιέργεια».

 

Βγάλαμε την αγανάκτησή μας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ενός εκ των δύο συνεταιρισμών Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Κουϊμτζής, τόνισε στο Agronews πως «ειπώθηκαν όλα τα προβλήματα των αγροτών. Βγάλαμε την αγανάκτησή μας στο ΥπΑΑΤ και στο ΥΜΑΘ, για να ενημερωθούν, διότι θέλουμε στήριξη και βοήθεια στο προϊόν, πάνω στο οποίο αυτή τη στιγμή έχουν μπει δύο ταφόπλακες».

Όπως εξήγησε «η πρώτη ταφόπλακα έχει να κάνει με τα εισαγόμενα ρύζια που έρχονται από την Καμπότζη και την Μιανμάρ και αύριο ίσως και από την Ινδία, τα οποία δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε γιατί τα μεροκάματα εκεί είναι στο ένα δολάριο και το κόστος, με τα μεταφορικά για την Ευρώπη, μόλις που φθάνει τα 15 λεπτά το κιλό, όταν εμείς έχουμε 24 λεπτά το κιλό.

Άρα δεν βγαίνουμε με τίποτε. Οπότε ή πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές ή να μπει ένα όριο, ένα πλαφόν, ορισμένα εκατομμύρια κιλά και σε ορισμένη χρονική στιγμή, για να ισορροπήσει η τιμή, ή να υπάρξει μια δεύτερη συνδεδεμένη επιδότηση, γιατί η δεύτερη ταφόπλακα είναι η νέα ΚΑΠ, καθώς μέχρι το 2027, γιατί πρέπει να βλέπουμε και πιο πέρα, ισορροπεί την επιδότηση σε όλες τις καλλιέργειες όπως και στα βοσκοτόπια. Θα υπάρξει δηλαδή καταστροφή της καλλιέργειας σε λίγα χρόνια και ήδη βλέπουμε ότι περιφερειακά της δυτικής Θεσσαλονίκης, στα ψηλώματα που δεν έχουν πρόβλημα αλλατότητας τα χωράφια, αρχίζουν και φυτεύουν βαμβάκι.

Τα ίδια του είπαν και οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών ρυζιού, σημειώνοντας πως χωρίς ορυζοκαλλιέργεια δεν μπορεί να σταθεί ούτε η ορυζοβιομηχανία της χώρας. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, πρέπει να φτάσει η τιμή του ρυζιού στα 32 λεπτά, όπως ήταν πριν λίγα χρόνια, αντί των 22-23 που πουλάμε σήμερα, διότι πέσαμε 10 λεπτά ανά κιλό και όφελος ο καταναλωτής δεν έχει δει».

Αναφερόμενος εξάλλου στην παραγωγή του 2013, που ανήλθε σε περίπου 240-250.000 τόνους ρυζιού (εκ των οποίων το 80%-90% παράγεται στη δυτική Θεσσαλονίκη), ο κ. Κουϊμτζής τόνισε ότι παραμένουν αδιάθετοι γύρω στους 80-100 χιλ. τόνους και από τους υπόλοιπους που πωλήθηκαν το 30%-40% δεν έχει εξοφληθεί ακόμη. Για τη νέα σεζόν ο ίδιος σημείωσε πως ήδη φαίνεται ότι η καλλιέργεια μειώνεται. «Υπάρχει μια πτώση στις στρεμματικές καλλιέργειες που μπορεί να είναι 10-15% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι φέτος ενδέχεται να έχουμε γύρω στα 40.000 στρέμματα λιγότερα, τα οποία το πιο πιθανό είναι να καλλιεργηθούν με βαμβάκι», είπε ο κ. Κουϊμτζής, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία των χωραφιών και σε ένα μήνα από τώρα θα αρχίσει η σπορά.

Όσον αφορά, τέλος, στο θέμα της φορολογίας, ο συνεταιριστής ορυζοκαλλιεργητής υποστήριξε ότι είναι αμείλικτη απέναντι στους παραγωγούς. «Λέμε ναι στην τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, αλλά κάποιοι μικροί παραγωγοί των 50 και 60 στρεμμάτων, με ηλικία των 70 χρόνων, δεν είναι δυνατόν να τους βάλεις σε μα τέτοια διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πως ο πρωτογενής τομέας είναι ένας βασικός πυλώνας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας καθώς είναι ένας τομέας που δίνει άμεσα αποτελέσματα. «Επενδύουμε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, στα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που είναι επώνυμα και εξαγώγιμα. Για αυτό και κάνουμε τη σύσκεψη. Φιλοδοξούμε να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση, που είναι σημαντική παραγωγή, ειδικά για την περιοχή μας», τόνισε ο υπουργός.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία