BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στο Agronews όλη η εγκύκλιος για την πολλαπλή συμμόρφωση

Παράταση στην εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης, που έληγε το 2013, και για το 2014, χωρίς ωστόσο αλλαγές στις υποχρεώσεις των αγροτών και στη διαδικασία των ελέγχων δίνει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο Agronews όλη η εγκύκλιος για την πολλαπλή συμμόρφωση

3
0

Στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, δημιουργήθηκε στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικτυακή εφαρμογή καταγραφής των στοιχείων των γεωργών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (εφ’ εξής ΟΕΒ), των οποίων τους υδατικούς πόρους χρησιμοποιούν για την άρδευση των αγροτεμαχίων τους.

Οι ΟΕΒ θα έχουν πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή, ώστε να καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση. Να σημειωθεί ότι για το τρέχον έτος, η προθεσμία καταχώρησης από τους ΟΕΒ λήγει στις 24 Οκτωβρίου 2014. Εκτός από τον ΑΦΜ των καταγγελλόμενων γεωργών, οι ΟΕΒ καταχωρούν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία τους και προαιρετικά την ταχυδρομική τους διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό τους.

Όσον αφορά τον υπολογισμό των μειώσεων που θα επιβάλλονται επί των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια της πολλαπλής συμμόρφωσης, γίνεται με βάση τα ευρήματα των ελέγχων πολλαπλής συμμόρφωσης, καθώς και τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων επιλεξιμότητας ως προς τη σήμανση και καταγραφή αιγοπροβάτων και βοοειδών.

Σε περίπτωση που η παράβαση μιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως μη μόνιμη, ως μικρού βαθμού σοβαρότητας και ως άνευ αποτελέσματος από πλευράς έκτασης, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 1%. Αντίθετα, σε περίπτωση που η παράβαση μιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως μόνιμη, ως μεγάλου βαθμού σοβαρότητας και με αποτέλεσμα που εκτείνεται εκτός εκμετάλλευσης, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 5%.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις παράβασης χωρίς πρόθεση, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 3%.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση του 2014.pdf

Υποχρεώσεις των αγροτών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο κάθε γεωργός που λαμβάνει άμεσες ενισχύσεις ή/και είναι δικαιούχος των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο άρ. 36 παρ. α) i-v και β) i, iv και v του Καν. (ΕΚ) 1698/2005, ή/και είναι δικαιούχος των ενισχύσεων για τον αμπελοοινικό τομέα βάσει του Καν. (ΕΚ) 479/2008, οφείλει να τηρεί τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1. Να μεριμνά ώστε στα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε εδάφη με κλίση άνω του 10%, να υπάρχει φυτική κάλυψη κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, μέχρι την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη σπορά, ανάλογα με την καλλιέργεια.

2. Σε αγροτεμάχια με κλίση πάνω από 10% που κινδυνεύουν από διάβρωση, η άροση πρέπει να γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια ή εναλλακτικά να δημιουργούνται σταθερές ακαλλιέργητες λωρίδες ως ζώνες ανάσχεσης, σε αποστάσεις ανάλογες με τις εδαφικές ιδιότητες και την κλίση. Επίσης η άρδευση να μη γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλισης.

3. Να μην καταστρέφει τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.

4. Εφόσον στην εκμετάλλευση υπάρχουν αρόσιμες εκτάσεις ο γεωργός οφείλει σε αυτές να εφαρμόζει αμειψισπορά με ένα από τους παρακάτω τρόπους:

Α. Να καλλιεργεί και να ενσωματώνει στο έδαφος χειμερινά ψυχανθή, συμπληρωματικά προς την εαρινή καλλιέργεια, στο 20% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης κατ’ έτος. Ως επιλέξιμες συμπληρωματικές καλλιέργειες ψυχανθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής: βίκος, ρόβη, τριφύλι, μηδική, κτηνοτροφικά κουκιά, πίσσα, λαθούρι, λούπινα. Σε αγροτεμάχια στα οποία έχει καλλιεργηθεί ψυχανθές ως κύρια καλλιέργεια δεν απαιτείται συμπληρωματική καλλιέργεια.

Β. Να καλλιεργεί ετησίως τουλάχιστον τρείς διαφορετικές (ομάδες) καλλιέργειες στην εκμετάλλευσή του.

Ο γεωργός απαλλάσσεται της υποχρέωσης αμειψισποράς εφόσον αποδείξει με ατομική ή συλλογική ανάλυση εδάφους, ότι το έδαφος του αγροτεμαχίου περιέχει 3% κατ’ ελάχιστο οργανική ουσία.

Ως αρόσιμες εκτάσεις νοούνται αυτές που δηλώνονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης με τους κωδικούς ομάδων καλλιέργειας 1 - 6, 8, 10, 12 – 14, 16 - 18, 24 – 26, 31, 38 και 43. Το 20% του συνόλου των αρόσιμων εκτάσεων, θα πρέπει να καλλιεργείται με τα αναφερόμενα στο σημείο 4.Α ψυχανθή Πολλαπλής Συμμόρφωσης ως κύρια (κωδικός 23) ή επίσπορη (κωδικός 22) καλλιέργεια. Ως κύρια καλλιέργεια ψυχανθών μπορούν να θεωρηθούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών (κωδικός 8) ή αποξηραμένων χορτονομών (κωδικός 43), εφ’ όσον αποτελούνται από κάποιο από τα προαναφερθέντα ψυχανθή, καθώς και τα οσπριοειδή (κωδικός 11). Εξαιρούνται της υποχρέωσης αμειψισποράς όσοι γεωργοί καλλιεργούν στις αρόσιμες εκτάσεις της εκμετάλλευσής τους, τρεις ή περισσότερες διαφορετικές ομάδες κύριας καλλιέργειας, από όλες τις προαναφερόμενες στην παρούσα παράγραφο και ανεξάρτητα από την έκταση που καταλαμβάνει η κάθε ομάδα καλλιέργειας. Υποομάδες της ίδιας ομάδας καλλιέργειας (π.χ. 1.1 και 1.2) δεν νοούνται ως διαφορετική ομάδα καλλιέργειας. Η υποχρέωση της αμειψισποράς δεν αφορά τις εκτάσεις βοσκοτόπων, ορυζώνων και μόνιμων καλλιεργειών.

5. Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγει να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές αναφορικά με τα υπολείμματα των καλλιεργειών:

i. ενσωμάτωση στο έδαφος

ii. βόσκηση της καλαμιάς

iii. κοπή και κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα (mulching) και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος την επόμενη άνοιξη

iv. διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορεί να προβεί σε καύση της καλαμιάς. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι δεσμεύσεις για τις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και Ζώνες Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/ΕΚ), όπου ισχύουν οι δεσμεύσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο των κανονιστικών διατάξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του ν. 1650/86 «για την Προστασία του Περιβάλλοντος».

Όσον αφορά στα υπολείμματα των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες) συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, δύνανται να εφαρμοσθούν οι παρακάτω τρόποι διαχείρισης:

i. τεμαχισμός και κάλυψη του εδάφους (mulching) ή

ii. συγκέντρωση των υπολειμμάτων του κλαδέματος σε σωρό και καύση με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή πυρκαγιάς.

6. Να μην προβαίνει σε μηχανική κατεργασία του εδάφους όταν υπάρχει πάγος ή/και πλήρης κάλυψη του αγροτεμαχίου με νερό.

7. Να συμμορφώνεται με την ελάχιστη και τη μέγιστη πυκνότητα βόσκησης των βοσκοτόπων, οι οποίες ορίζονται σε 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο και 3ΜΜΖ/ εκτάριο για όλες τις κατηγορίες ζώων, εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις κατά περιοχή.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η βόσκηση, να κόβει και να απομακρύνει την θαμνώδη βλάστηση των βοσκοτόπων εκτός της περίπτωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων.

8. Να μην προβαίνει σε άροση των μονίμων βοσκοτόπων εκτός από τις περιπτώσεις όπου προκύπτει περιβαλλοντική ή αρχαιολογική αναγκαιότητα η οποία αποδεικνύεται με έγγραφα των αρμοδίων αρχών.

9. Σε περίπτωση που το αγροτεμάχιο παραμένει ακαλλιέργητο, να προβαίνει στις ελάχιστες καλλιεργητικές παρεμβάσεις στο αγροτεμάχιο ώστε να διατηρείται αυτό σε καλή κατάσταση και να αποφεύγεται η εισβολή ανεπιθύμητων ειδών. Ο γεωργός μπορεί να απομακρύνει την ανεπιθύμητη βλάστηση είτε με βόσκηση είτε με μηχανικό κόψιμο και απομάκρυνση.

10. Να διατηρεί τους δενδρώνες συμπεριλαμβανομένων των ελαιώνων και των αμπελώνων σε καλή βλαστική κατάσταση σε ότι αφορά στα δένδρα. O υπορόφιος χώρος θα πρέπει να διαχειρίζεται ώστε να μην υπάρχει ανεπιθύμητη βλάστηση μεγαλύτερη τους ενός έτους.

11. Να μην καταστρέφει σημαντικά στοιχεία του αγροτικού τοπίου όπως φυτοφράκτες, υδατοσυλλογές, και δενδροστοιχίες εντός των αγροτεμαχίων ή και στο περιθώριο αυτών. Ειδικά για τις εκτάσεις βοσκοτόπων ως στοιχεία του τοπίου ορίζονται επιπρόσθετα και οι βράχοι και ξυλώδεις θάμνοι που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

12. Να διατηρεί τους βοσκοτόπους σε καλή αγρονομική και περιβαλλοντική κατάσταση. Ορίζεται όριο περιεκτικότητας βράχων ή ξυλωδών μη βοσκήσιμων φυτών, ποσοστό 25% της έκτασης του βοσκότοπου ή 35% για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, τα τμήματα των εκτάσεων που είναι ακατάλληλα για βόσκηση θεωρούνται μη επιλέξιμα.

Σε περίπτωση που το ποσοστό της μη χρησιμοποιούμενης έκτασης είναι μικρότερο του ορίου, υπολογίζεται η πραγματικά χρησιμοποιούμενη έκταση του βοσκότοπου προκειμένου να υπολογιστεί η πυκνότητα βόσκησης. Η επιλέξιμη για ενεργοποίηση δικαιωμάτων έκταση του βοσκότοπου παραμένει η συνολική έκταση και η μη βοσκήσιμη έκταση θεωρείται ως στοιχείο του τοπίου υπό την έννοια της παραγράφου 11.

13. Από 1.1.2010, οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση.

Οι γεωργοί οι οποίοι είναι μέλη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β., Γ.Ο.Ε.Β., Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης, Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές, Α.Ο.Σ.Α.Κ., Οργανισμός Κωπαΐδας), κατέχουν βεβαίωση ότι ανήκουν και υδροδοτούνται από τον αντίστοιχο Ο.Ε.Β., θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή της οποίας λειτουργεί το αντίστοιχο έργο ή τμήμα του έργου. Αν δεν ανήκουν σε συλλογικό φορέα άρδευσης θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες του παράγωγου δικαίου του νόμου 3199/2003, για την αδειοδότηση της υδροληψίας.

14. Από 1−1−2012, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες υδάτινων όγκων και δεν επιτρέπεται η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από όχθες υδάτινων όγκων, διωρύγων ή καναλιών άρδευσης ή στράγγισης σε επίπεδες εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των έξι μέτρων για εκτάσεις με κλίση μεγαλύτερη του 8%.

15. Να μην απορρίπτει απευθείας στα υπόγεια ύδατα και στο έδαφος τις επικίνδυνες ουσίες που παρατίθενται στο παράρτημα της οδηγίας 80/68/ΕΟΚ, όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 26857/553 ΦΕΚ 196Β/1988. Για την πρόληψη της έμμεσης ρύπανσης από τις ουσίες αυτές, εφαρμόζονται οι παράγραφοι 16-21.

16. Να τηρεί τους όρους εφαρμογής των λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών προϊόντων όπως αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων ή/και σύμφωνα με τα προγράμματα λίπανσης που εκπονούνται από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση των υπογείων υδάτων.

17. Να τηρεί ημερολόγιο σχετικών εργασιών και παραστατικά αγοράς για τη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία προσκομίζει στις εθνικές και κοινοτικές ελεγκτικές αρχές, όταν ζητηθούν. Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.

18. Να πραγματοποιεί την έκπλυση των ψεκαστικών μηχανημάτων σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων από γεώτρηση, τάφρο ή υδατοσυλλογή.

19. Να καθαρίζει τη βλάστηση εντός των στοιχείων των αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων για τη διασφάλιση της αναγκαίας παροχετευτικότητας, με μηχανικά και όχι με χημικά μέσα. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η χρήση των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό χημικών σκευασμάτων, εφόσον αναγράφεται στην ετικέτα τους.

20. Να καθορίσει στην εκμετάλλευση του και να σημάνει ευκρινώς χώρο συγκέντρωσης και αποκομιδής απορριμμάτων, όπου εξασφαλίζεται η συγκέντρωση όλων των ρυπογόνων στοιχείων και των συσκευασιών των αγροχημικών.

21. Να διατηρεί τις πάσης φύσεως αγροτικές εγκαταστάσεις σε καλή κατάσταση ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή ρυπαντών προς το περιβάλλον

 

IX. Υποχρεώσεις γεωργού που συμμετέχει σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα (Μέτρο 214)

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

66. Να μην εισάγει, κατέχει, χρησιμοποιεί, ανταλλάσει, μεταφέρει, διακινεί, διαθέτει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέραν από την ημερομηνία λήξης που προκύπτει από τη συσκευασία ή την ετικέτα (ΦΕΚ 8A/2012, Αρ.9 §6 & Αρ.10 §6).

67. Να μην πραγματοποιεί αεροψεκασμό χωρίς την τήρηση των ειδικών όρων (ΦΕΚ 8A/2012, Αρ.23 §1, 2).

68. Να μεταφέρει τα γεωργικά φάρμακα με την αρχική ασφαλή συσκευασία τους, χωριστά από τρόφιμα και ποτά, σε ειδικούς χώρους ώστε να μη δέχονται επίδραση από καιρικές συνθήκες (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Δ – Μεταφορά γεωργικών φαρμάκων).

69. Να διαχειρίζεται τα κενά συσκευασίας και του εναπομείναντος εντός αυτών υπολοίπου γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα απόβλητα. Να συλλέγει τα μεν στερεά με ειδικές απορροφητικές σκούπες, τα δε υγρά απόβλητα με αδρανείς απορροφητικές ύλες. (ΦΕΚ 8A/2012, Αρ.27 §1.ε) & (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Δ – Απόβλητα γεωργικών φαρμάκων).

70. Κατά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών να διατηρεί ζώνη ασφαλείας από φυτοφράκτες, φωλιές πουλιών, υδρόβια χλωρίδα, επιφανειακά νερά και λοιπά σημαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία. (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Δ – Χρήση γεωργικών φαρμάκων, §α.vi).

71. Να αποφεύγει τη χρήση τοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την εποχή της αναπαραγωγής των πτηνών και θηλαστικών της περιοχής (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Δ – Χρήση γεωργικών φαρμάκων, §α.vi).

72. Να μην κάνει χρήση τοξικών για τις μέλισσες σκευασμάτων, κατά την περίοδο της ανθοφορίας (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Δ – Χρήση γεωργικών φαρμάκων, §α.vii).

73. Να διαθέτει το ψεκαστικό διάλυμα που απομένει μετά τη χρήση, με τον ενδεδειγμένο τρόπο. (ΦΕΚ 8A/2012, Αρ.27 §1.γ).

 

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

74. Να αποφεύγει τη λίπανση σε παγωμένες ή καλυμμένες με χιόνι επιφάνειες (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Α, §V.β[Εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης]).

75. Να επιδιώκει τη διασπορά των λιπασμάτων σε μικρές αποστάσεις με τη χρήση λιπασματοδιανομέα ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ρυθμισμένος προσεκτικά, με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή, ώστε να εφαρμόζει ακριβώς τις αναγκαίες ποσότητες λιπάσματος (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Α, §V.θ [Εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης]).

76. Να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η διασπορά αζωτούχων λιπασμάτων σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε φυτοφράκτες και γειτονικά τμήματα (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Α, §V.ιγ [Εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης]).

77. Να καταγράφει ημερολογιακά τις ποσότητες και το είδος των λιπασμάτων καθώς και τον αριθμό των δόσεων που εφαρμόζει στα αγροτεμάχια (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Α, §VΙΙΙ.ε).

78. Να αποφεύγει με κάθε τρόπο την απευθείας ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (ΦΕΚ 477Β/2000, Μέρος Α, §VIII.α).

79. Να εξασφαλίζει την ορθή αποθήκευση και μεταφορά ανόργανων λιπασμάτων (ΦΕΚ 477/Β/2000( (Μέρος Α, §ΙΙΙ) και συγκεκριμένα:

Να τα αποθηκεύει σε χώρους που να απέχουν τουλάχιστον 50m από τις επιφάνειες των νερών (ποτάμια, τάφροι στράγγισης, τεχνητές λίμνες, δεξαμενές κλπ.) Να εξασφαλίζει την ασφαλή τοποθέτηση των λιπασμάτων τα οποία θα είναι ενσακισμένα σε ισχυρούς σάκους που να μην σχίζονται εύκολα κατά τη μεταφορά ή το χειρισμό τους. Να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή των ατυχημάτων και του κινδύνου διασποράς κατά τη μεταφορά στο χώρο αποθήκευσης ή από το χώρο αποθήκευσης στο χωράφι.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα υγρά λιπάσματα:

Η δεξαμενή αποθήκευσης θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση που μπορεί να προκαλέσει το υγρό λίπασμα. Η βάση θα πρέπει να υπολογιστεί να αντέχει το βάρος του λιπάσματος όταν η δεξαμενή θα είναι γεμάτη. Για την αποφυγή εσωτερικής διάβρωσης από τα αζωτούχα λιπάσματα, η δεξαμενή θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί για λίπασμα που περιέχει και φωσφόρο, ο οποίος σχηματίζει ένα προστατευτικό αντιδιαβρωτικό στρώμα στην εσωτερική επιφάνειά της. Σωληνώσεις, βαλβίδες και αρμοί για την πλήρωση ή εκκένωση της δεξαμενής θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση. Δεξαμενές σωληνώσεις, βαλβίδες κλπ. θα πρέπει να ελέγχονται για τυχόν διαρροές και διάβρωση. Το γύρω από τη δεξαμενή έδαφος πρέπει να είναι στέρεο ώστε να αντέχει το βάρος των οχημάτων που προσεγγίζουν για φόρτωμα ή ξεφόρτωμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία