BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Η 5ετία πρόκριμα για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης

Παράθυρο προνομιακής ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε όσους αποδεδειγμένα καλλιεργούν ή εκτρέφουν ζώα την τελευταία πενταετία, έχοντας μείνει έξω από το σύστημα των «ιστορικών», άνοιξε με τοποθέτησή τους από το Κιλκίς ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Μελάς, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Η 5ετία πρόκριμα για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης

4
0

Μόνο σε αυτό το φύλλο της σαββατιάτικης εφημερίδας, μάθετε όλα τα νεώτερα για τις πληρωμές των αγροτών. Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου τοποθετούν τώρα οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τις πληρωμές βιολογικής γεωργίας, που αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε νέο μπλέξιμο με τα πιστοποιητικά ποιότητας. Για Δεκέμβρη δρομολογείται η βιολογική κτηνοτροφία.

Επίσης, διαβάστε για το νέο ενιαίο πανελλαδικό όργανο που επιχειρούν να συστήσουν οι νέοι αγρότες της χώρας, οι οποίοι αποκηρύσσουν τη «θεσμική» ΠΕΝΑ, μετά τον τραγέλαφο της πρόσφατης συνάντησης με τον υπουργό Γιώργο Καρασμάνη. Πρόκληση λένε οι «νέοι» το αίτημα για κρατική χρηματοδότηση της ΠΕΝΑ.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας Agrenda, ενημερωθείτε για την καλλιέργεια της καρυδιάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρείς φορές πάνω η ζήτηση από την παραγωγή στα καρύδια, που καθιστά την καλλιέργεια, παρά τις υδροβόρες απαιτήσεις της, πόλο ΄λεξης για τους αγρότες κάποιων περιοχών.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής

Επενδύσεις

• Νέα ολοκληρωµένα πακέτα για αγρότες και επιχειρήσεις από τους συµβούλους σελ. 32

• Συµπληρωµατικό εισόδηµα στους υποµονετικούς δίνει η καρυδιά σελ. 44-45

Επικαιρότητα

• Στα 12 κιλά το στρέµµα η χρήση του πιστοποιηµένου σπόρου σκληρού σελ. 10

• Ενιαίο πανελλαδικό όργανο έχουν στα σκαριά οι Νέοι Αγρότες σελ. 46

Εμπορεύματα

• Το έλλειµµα στην παγκόσµια παραγωγή ωθεί ανοδικά τις τιµές ελαιολάδου σελ. 22

• Προσβλέπουν στα συµβόλαια Μαρτίου τα χρηµατιστήρια του βάµβακος σελ. 20-21

 

Editorial

Το γράφουµε όσο γίνεται πιο απλά. Το καθεστώς των κοινοτικών επιδοτήσεων ακολουθεί φθίνουσα πορεία και ανεξάρτητα από τις όποιες επί µέρους ρυθµίσεις έγιναν ή θα γίνουν, τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Πρώτον, γιατί το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για άµεσες ενισχύσεις από το 2015 υπολογίζεται  µικρότερο κατά 20% περίπου και δεύτερον, γιατί τα χρήµατα αυτά που µέχρι τώρα απορροφούσε µονοψήφιος αριθµός προϊόντων (π.χ. βαµβάκι, σιτάρι, ελαιόλαδο, σταφίδα, ζαχαρότευτλα, βιοµηχανική ντοµάτα, αιγοπρόβατα, βοοειδή) στο εξής θα πρέπει να µοιρασθεί στο σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή σε ότι καλλιεργείται ή εκτρέφεται (εφόσον απασχολεί παραγωγική γη ή βοσκότοπο).

Από το καλοκαίρι (1η Αυγούστου) και µετά ξέραµε ότι σταδιακά και µέχρι το 2019 τα ποσά των άµεσων ενισχύσεων θα είναι τριών κατηγοριών (περιφέρειες) και συγκεκριµένα 25 ευρώ το στρέµµα για τους βοσκότοπους, 43 ευρώ το στρέµµα για τα αροτραία και 50,5 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτό που δεν είχαµε αντιληφθεί µε σαφήνεια είναι η προνοµιακή µεταχείριση των κατόχων ιστορικών δικαιωµάτων µέσα από το «δίχτυ ασφαλείας» του 30% µέγιστη απώλεια ενισχύσεων. Αυτό και µόνο, καθυστερεί κατά πολύ την προσπάθεια των νεοεισερχόµενων στο καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων (ανεξάρτητα αν είναι νέοι, νέοι αγρότες ή παλιοί αγρότες που διεκδικούν νέα δικαιώµατα) να προσεγγίσουν τα παραπάνω µέσα επίπεδα ενισχύσεων, δηλαδή το 25, το 43 και το 50,5 αντίστοιχα.

Είναι οι σχετικές επισηµάνσεις της Agrenda και η βουβή διαµαρτυρία των ενηµερωµένων από τις σελίδες της, που υποχρεώνουν αυτές τις µέρες τους ιθύνοντες να το ξανασκεφτούν και να µιλούν δειλά – δειλά για περαιτέρω διευκόλυνση της πρόσβασης στις ενισχύσεις, όσων εδώ και καιρό κάνουν συστηµατικά, µε φροντίδα και µε δηλώσεις στο ΟΣ∆Ε αυτή τη δουλειά, χωρίς να επιδοτούνται.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία