BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ζωηρές τριβές Βορείων-Νοτίων για ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε πολλά επίπεδα συνοδεύουν την τελευταία φάση των ανακοινώσεν για το καθεστώς εφαρµογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα µας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ζωηρές τριβές Βορείων-Νοτίων για ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ

1
0
Όπως όλα δείχνουν, πέραν των επί µέρους αντιρρήσεων και αντιδράσεων η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί και µια υποφώσκουσα διαµάχη µεταξύ Βορείων και Νοτίων, µε πιο χαρακτηριστικές της θέσεις που διατυπώονονται από τους Κρητικούς για τις ενισχύσεις στις ελιές και τα κηπευτικά και από τους Θεσσαλούς για το βαµβάκι και τις εκτατικές καλλιέργειες.

Έτσι, µετά το θόρυβο που προκάλεσαν πτυχές των «αποκαλύψεων» του γ.γ. ∆ηµήτρη Μελά για τη νέα ΚΑΠ στη Λάρισα, την περασµένη εβδοµάδα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος πήρε µια πρώτη γεύση των αντιδράσεων των Κρητικών στα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά µε την κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων της νέας προγραµµατικής περιόδου (2015-2020).  Το έγγραφο της Οµάδας Παραγωγών ελαιοκαλλιεργητών των Χανίων που παρουσιάζει στη σελίδα 4 η Agrenda είναι ενδεικτικό της υποδοχής που τυγχάνουν οι κυβερνητικές θέσεις στη µεγαλόνησο. Όπως όλα δείχνουν η διαφοροποίηση των δενδρωδών καλλιεργειών και τα 50,5 ευρώ το στρέµµα που εξασφαλίζει για την ελιά η νέα ΚΑΠ δεν είναι ικανά στοιχεία για να «γλυκάνουν τον πόνο» των Κρητικών που βλέπουν την επιδότησηή τους να πέφτει από τα 150 ευρώ το στρέµµα (κατά µέσο όρο για την Περιφέρεια) στα 50,5 ευρώ το στρέµµα µέχρι το τέλος του 2019. Την ίδια ώρα οι Κρηρικοί προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις και για το γεγονός ότι άλλες καλλιέργειες του νησιού, όπως π.χ. τα κηπτευτιικά που για χρόνια ήταν εκτός του πλασιίου ενίσχυσης της ΚΑΠ και στο εξής θα έχουν περιορισµένη πρόσβαση στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης. Από την πλευρά των Κρητικών καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια ώστε στις λύσεις που θα επιλεγούν να υπάρχει σαφής µέριµνα για «άµεση εξασφάλιση ολοκληρωµένης πρόσβασης» στο καθεστώς των ενισχύσεων όσων αγροτών είχαν ενεργό ρόλο στην αγροτική παραγωγή κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας. Επ’ αυτού υπάρχουν θιασώτες και από άλλες περιοχές της χώρας µε περιορισµένη πρόσβαση (µέχρι σήµερα) στο καθεστώς των ενισχύσεων.

Την ίδια ώρα, «ριγµένοι» δηλώνουν και οι Θεσσαλοί καλλιεργητές βάµβακος, ζαχαροτεύτλων και βιοµηχανικής ντοµάτας
 
«Πεδίο άσκησης επιδοµατικής πολιτικής προς άλλες περιφέρειες» θεωρούν οι αγρότες του θεσσαλικού κάµπου ότι έγινε ο νοµός τους στο θέµα της κατανοµής των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ. Όπως µάλιστα ειπώθηκε σε πρόσφατη ηµερίδα στο Ιµπέριαλ της Λάρισας, οι µεγάλοι χαµένοι της νέας ΚΑΠ θα είναι οι αγρότες Καρδίτσας και Λάρισας που έχουν υψηλό µέσο όρο ιστορικών δικαιωµάτων (πάνω από 82 ευρώ το στρέµµα) και τις λιγότερες δενδρώδεις καλλιέργειες και βοσκοτόπια εκατ. ευρώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία