BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δεν ξεφεύγει τα 31,6 ευρώ η συνδεδεμένη πορτοκαλιού

Τη φηµολογία ότι η συνδεδεµένη ενίσχυση στα πορτοκάλια προς χυµοποίηση θα κινηθεί στην ενδεικτική τιµή, προς µεγάλη απογοήτευση των καλλιεργητών, επιβεβαιώνει ο ίδιος ο υπουργός µε έγγραφό του στη Βουλή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Δεν ξεφεύγει τα 31,6 ευρώ η συνδεδεμένη πορτοκαλιού

5
0
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της Ν∆, Θανάση ∆αβάκη, η Ελλάδα επέλεξε να πληρώσει τη συγκεκριµένη ενίσχυση µε βάση την ενδεικτική τιµή των 31,6 ευρώ το στρέµµα και όχι µε βάση τις τελικές δηλωθείσες εκτάσεις (επιλέξιµα) σε συνάρτηση µε το προϋπολογισµό των 9 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για το 2015

Σε µια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υπουργός εξηγεί ότι «η Κοµισιόν δίνει την ευχέρεια στα κράτη να υπολογίσουν την ενίσχυση, είτε µε βάση την ενδεικτική τιµή που κοινοποίησε η Ελλάδα στην Κοµισιόν (στην προκειµένη περίπτωση 31,6 ευρώ το στρέµµα), είτε µε βάση το λόγο του προϋπολογισµού προς τα επιλέξιµα εκτάρια». Σύµφωνα, λοιπόν, µε τον ίδιο, «αν ένα κράτος επιλέξει για ένα υποεκτελεσµένο µέτρο να πληρώσει κάνοντας χρήση της δεύτερης επιλογής, που θα έχει ως αποτέλεσµα την αύξηση του ανά µονάδα ποσού στήριξης, τότε σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να τεκµηριωθεί ότι η τιµή αυτή δεν προκαλεί υπεραντιστάθµιση για τους παραγωγούς και δεν καταρρίπτει την αιτιολόγηση µε βάση την οποία έχει σχεδιαστεί το συγκεκριµένο µέτρο»
Μάλιστα, ο ίδιος συµπληρώνει ότι «η µεγαλύτερη συµµετοχή των εµπλεκοµένων στο µέτρο θα έχει ως αποτέλεσµα την απολαβή µεγαλύτερων ενισχύσεων, καθώς και τη διατήρηση της εγχώριας παραγωγής χυµού»

Σηµειωτέον ότι, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, υπολογίζεται πως τα τελικά ενεργοποιηθέντα στρέµµατα θα είναι περίπου 115.000 αντί 280.000 που είχαν αρχικά υπολογιστεί, µε αποτέλεσµα να µένει αδιάθετο µεγάλο ποσό από τα 9 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στη σχετική ΚΥΑ. Πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι φέτος εκτιµάται ότι έχουν µείνει αδιάθετοι περίπου 30.000 τόνοι πορτοκαλιών στη Λακωνία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία