BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Η ΚΑΠ μετά το 2020 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας σήμερα

Τα κεντρικά στρατηγικά θέματα για το μέλλον της ΚΑΠ, που προέκυψαν μετά τη διαβούλευση του καλοκαιριού και το αν η διαβούλευση καλύπτει όλα τα θέματα-κλειδιά και τις προκλήσεις της ΚΑΠ μετά το 2020 αλλά κια οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εις βάρος των αγροτών είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, μετά την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισιόν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ ή ΚΑΠ) μετά το 2020, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Λιγότερη κουβέντα για ΚΑΠ, πιο πολλή για agenda 2030

7
0

Οι συνεδριάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 9.30 ώρα Βρυξελλών και την Τρίτη 12 του μήνα στις 10.00. Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί τόσο με γεωργικά όσο και με αλιευτικά θέματα και θα προεδρεύσουν ο Siim Kiisler, υπουργός Περιβάλλοντος, και ο Tarmo Tamm, υπουργός Αγροτικών Θεμάτων της Εσθονίας.

Η πρώτη μέρα της συνεδρίασης ξεκινά με μία προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων πάνω στις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με τον καθορισμό των ποσοστώσεων αλιείας του 2018 για τα βασικά αποθέματα ιχθυηρών στον Ατλαντικό και στη Βόρεια Θάλασσα.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Katainen, θα παρουσιάσει την έκθεση της Κομισιόν για την ΚΑΠ σχετικά με «Το μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας» και θα ακολουθήσει μία πρώτη συζήτηση της έκθεσης. Οι υπουργοί των κρατών-μελών θα κληθούν να απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις:

-Κατά την άποψή σας, ποια είναι τα κεντρικά στρατηγικά θέματα για το μέλλον της ΚΑΠ, που προέκυψαν μετά τη διαβούλευση του καλοκαιριού;

-Καλύπτει η διαβούλευση όλα τα θέματα-κλειδιά και τις προκλήσεις της ΚΑΠ μετά το 2020 και, αν όχι, ποια είναι τα κενά;


Φρένο στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εις βάρος των αγροτών ζητούν Ελλάδα, Κύπρος κι άλλα 8 κράτη

Εν τω μεταξύ, την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών με στόχο την επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και την ενίσχυση της θέσης των γεωργών, αναμένεται να θέσουν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν, επίσης, σχετικά με τα συμπεράσματα των δύο συνεδρίων σχετικά με τις σύγχρονες βιοτεχνολογίες στη γεωργία και τον πυρετό των αφρικάνικων χοίρων, καθώς και για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πάταξης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Αναλυτικότερα, η σλοβακική αντιπροσωπεία θα υποβάλει, εξ ονόματος της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας, έγγραφο που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε εκτίμηση του αντίκτυπου στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, με σκοπό την αντιμετώπιση του ζητήματος των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών μέσω νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία