BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σβήνει γράφει η Κομισιόν ανεβάζοντας στα 100.000 ευρώ το ταβάνι για άμεσες

Στα 100.000 ευρώ το ταβάνι των άμεσων ενισχύσεων με απόφαση της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, λίγο πριν ανακοινωθούν οι προτάσεις της νέας ΚΑΠ από την Κομισιόν, την Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Σβήνει γράφει η Κομισιόν ανεβάζοντας στα 100.000 ευρώ το ταβάνι για άμεσες

1
0

Το αρχικό πλαφόν των 60.000 ευρώ που είχε θέσει η Κομισιόν, με έγγραφο εργασίας που είχε διαρρεύσει πριν από μερικές εβδομάδες φαίνεται να απορρίπτεται, δεδομένων των πιέσεων που άσκησαν κράτη-μέλη.

Οι βαθιές περικοπές και ένα μη δοκιμασμένο σχέδιο που προβλέπει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τα ηνία, προκαλεί νευρικότητα στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με τους ευρωπαίους αγρότες να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνό εδώ και χρόνια σύμφωνα με το Politico.

Με το κενό που αφήνει το Βrexit στα οικονομικά της ΕΕ καθώς και ανάγκες για ανακατανομή των εσόδων σε άλλους τομείς όπως το μεταναστευτικό και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, το μέγεθος των ευρωπαϊκών ενισχύσεων πολύ-δισεκατομμυρίων θα περιοριστεί από το σχεδόν 40% του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης, σε λιγότερο από το ένα τρίτο.

Οι κίνδυνοι για την ΚΑΠ δεν σταματούν εκεί. Ομάδες πίεσης μεγάλων εκμεταλλεύσεων, περιβαλλοντικές καμπάνιες καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ανησυχούν ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα σχέδια που θα ανακοινωθούν από την Κομισιόν και προβλέπουν ότι οι Βρυξέλλες θα χαλαρώσουν τον έλεγχό τους πάνω στην αγροτική πολιτική, την πρωτοβουλία της οποίας θα επιστρέψουν στα κράτη-μέλη. Οι μέρες κατά τις οποίες οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες όριζαν τι θα καλλιεργηθεί, πού και σε τι ποσότητες είναι κατά συνέπεια μετρημένες.

Πλέον οι χώρες της Ένωσης θα υποχρεωθούν να σχεδιάσουν τις δικές τους πολιτικές, που θα λέγονται εθνικά στρατηγικά σχέδια, μια κίνηση που σύμφωνα με αυτούς που ασκούν κριτική στην επερχόμενη ΚΑΠ, απομακρύνει την έννοια της λέξης «κοινή» από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Τραβέρτ, νωρίτερα τον Μάιο σε τηλεοπτική συνέντευξη όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις προτεινόμενες περικοπές της ΚΑΠ: «Υπάρχουν αρκετές αφορμές για να είναι κανείς θυμωμένος. Είναι ένα τυφλό, δραστικό και μαζικό χτύπημα, με το οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι».

Μάλιστα, την Παρασκευή 1η Ιουνίου, η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια αναλυτική σύνοψη του ακριβούς ποσού που θα λάβει το κάθε κράτος-μέλος από την νέα ΚΑΠ, η οποία θα καλύψει τα έτη από το 2021 μέχρι το 2027. Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι θα υπάρχει μια μείωση της τάξης του 5%, ωστόσο ουρές έχουν σχηματίσει ειδικοί και αναλυτές προκειμένου να αποδείξουν ότι οι αριθμοί των Βρυξελλών είναι παραπλανητικοί. Σε πραγματικούς όρους, οι περικοπές, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, θα είναι πιο αυστηρές, της τάξης του 15% όπως υποστηρίζουν.

Άλλωστε, τα σχέδια της ΚΑΠ που έχουν διαρρεύσει, περιλαμβάνουν μια πληθώρα νέων κανονισμών και οδηγιών που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για τους αγρότες. Για παράδειγμα, θα εισαχθεί ένα υποχρεωτικό ταβάνι στο ποσό των ενισχύσεων που θα μπορεί να λαμβάνει ο κάθε αγρότης, μια κίνηση που στοχεύει στην διόρθωση μιας κατάστασης κατά την οποία το 80% των ενισχύσεων της ΕΕ κατέληγαν στο 20% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ωστόσο το αρχικό ταβάνι των 60.000 ευρώ που έθεσε η Κομισιόν, έγινε ύστερα από απόφαση της τελευταίας στιγμής 100.000 ευρώ.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν μια προσπάθεια να παραχωρηθεί στα νέα κράτη-μέλη μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομικής πίτας, δίνοντάς τους περισσότερα χρήματα ανά εκτάριο.

Η Κομισιόν θα προτείνει ακόμα μερικά εξουθενωτικά «πράσινα μέτρα», που δεσμεύουν ενισχύσεις σε ένα πλέγμα περιβαλλοντικών πολιτικών, εισάγοντας ένα οικολογικό σενάριο που θα δίνει στους αγρότες περισσότερα χρήματα αν λάβουν επιπλέον μέτρα ενίσχυσης τους περιβάλλοντος.

Παρά τα νέα μέτρα, τα οποία σύμφωνα με τα προσχέδια που διέρρευσαν βασίζονται σε εννιά άξονες που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην συντήρηση του κλάδου προσελκύοντας νέους αγρότες, αρκετοί στην βιομηχανία αισθάνονται ότι η Κομισιόν απέτυχε στο να παραδώσει μια νομοθετική πρόταση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Ωστόσο, ο άνθρωπος πίσω από την μεταρρύθμιση, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, αμύνεται με μεγάλη αφοσίωση την απόφαση των Βρυξελλών να δώσει στα κράτη-μέλη περισσότερες ελευθερίες κι υποστηρίζει ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να είναι χειρότερες. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι «η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί από την Κομισιόν, αλλά από τα κράτη-μέλη, των οποίων οι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το αν είναι έτοιμοι ή όχι να αυξήσουν την εισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, και αν ναι, κατά πόσο». Από την άλλη όμως, πολλές χώρες βρίσκουν απωθητική την ιδέα να πληρώσουν περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, για να καλύψουν το κενό του Brexit.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 31 Μαΐου, μερικές από τις μεγαλύτερες αγροτικές οικονομίες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, δεσμεύτηκαν να διεκδικήσουν μεγαλύτερες ενισχύσεις μέσω ΚΑΠ, κατά την διάρκεια του επόμενου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία