BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Νύχτα έγινε η μοιρασιά των de minimis

Αλαλούμ από τις αντιφατικές πληροφορίες που διέρρευσαν το προηγούμενο διάστημα από το ΥΠΑΑΤ.

Νύχτα έγινε η μοιρασιά των de minimis

6
9
Στα... μουλωχτά μοιράστηκε η έκτακτη ενίσχυση de minimis για τις ζωοτροφές των κτηνοτρόφων. Πρώτοι πληρώθηκαν οι δικαιούχοι των πεδινών περιοχών, την περασμένη Τρίτη. Τα ποσά δόθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που έχει ο καθένας, αφού χωρίστηκαν σε επτά κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία με 50-100 προβατίνες πήρε 300 ευρώ ο κάθε κτηνοτρόφος. Στη δεύτερη κατηγορία (100-200 αιγοπρόβατα) οι δικαιούχοι πήραν 600 ευρώ κ.ο.κ

Αλαλούμ με τον τρόπο κατανομής των de minimis προκαλούν, πάντως, οι αντιφατικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας να εξηγήσει πώς ακριβώς θα μοιραστούν τα χρήματα, φοβούμενη τις αντιδράσεις, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα μεταξύ των κτηνοτρόφων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 29/01/2013 έγινε η πληρωμή Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (DE MINIMIS) σε 12.020 δικαιούχους με ποσό 9.143.700 ευρώ. Η πληρωμή αφορά, σε αυτή τη φάση, μόνο τους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους των πεδινών περιοχών, όσους δηλαδή δεν λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση. Σε επικοινωνία που είχε το Agronews με τους παραγωγούς, που έλεγξαν τα βιβλιάριά τους, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά ήταν διαφορετικά για τον καθένα και είχαν άμεση σχέση με τον αριθμό των ζώων που δήλωσαν στο ΟΣΔΕ του 2012. Το υπουργείο, μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντήσει πώς ακριβώς έχει σκοπό να μοιράσει τα χρήματα στις υπόλοιπες κατηγορίες κτηνοτρόφων, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ερωτήματα. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εξηγεί πώς έγινε η πληρωμή στους "πεδινούς"



 

 

"Η πληρωμή των βοοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων των ορεινών περιοχών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της καταβολής της ενίσχυσης που προβλέπεται στα πλαίσια του άρθρου 68 του Καν (ΕΚ) 73/2009 και της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2012.

Προγραμματίζεται, άμεσα, η καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης, συνολικού ύψους (12.500.000 €) ,στους πτηνοτρόφους/χοιροτρόφους. Καλούνται άμεσα, όσοι από τους πτηνοτρόφους/χοιροτρόφους δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2012, να απευθυνθούν στις κατά τόπους Ε.Α.Σ. μέχρι τις 8/2/2013".

Δικαιολογητικά για χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις ενισχύσεις de minimis μπορούν να λάβουν και οι χοιροτρόφοι καθώς και οι πτηνοτρόφοι.

Επειδή για την ένταξη στο πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν κάνει δήλωση  ΟΣΔΕ, γνωστοποιείται στους ενδιαφερόμενους χοιροτρόφους και ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών μονάδων ότι μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση του ΟΣΔΕ για το έτος 2012 μέχρι (σε πρώτη φάση) 10 Φεβρουαρίου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι της περιοχής ευθύνης της Ε.Α.Σ. Τρικάλων μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέχρι και 10/2/2013 στο Τμήμα Συνεταιρισμών, στα κεντρικά  γραφεία της Ένωσης, Ιουλιέτας Αδάμ 13, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα:

Εκτροφείς χοιρομητέρων
Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ισόποσα είναι 7 εκατ. ευρώ στους παρακάτω κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων:
α) Γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλώνοντας ότι διατηρούν στην εκμετάλλευση τους  χοιρομητέρες που αντιστοιχούν άνω των 7,5 ΜΜΖ (Μονάδες Μεγάλων Ζώων).
β) Γεωργοί που είναι εγγεγραμμένοι στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ).
γ) Έχουν προβεί σε ετήσια απογραφή για το έτος  χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).
δ) Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

Πτηνοτρόφοι
Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ισόποσα είναι 5,5 εκατ. ευρώ στους παρακάτω κατόχους πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων:
α) Οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλώνοντας ότι διατηρούν  στην εκμετάλλευσή τους   όρνιθες κρεοπαραγωγής / αναπαραγωγής / ωοπαραγωγής
β)  Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).
γ) Οι γεωργοί που εκτρέφουν  τουλάχιστον 10.000 όρνιθες ετησίως.

Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι κατά την προσέλευσή τους στα γραφεία θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
-Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού 2012.
-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
-Λογαριασμό τράπεζας (για τις επιχειρήσεις όψεως).
-Την τελευταία ενημέρωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας (31/12/2012).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο 24310-22911.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενισχύσεις de minimis

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2013 09:23nikos

μπορειτε να μας ενημερωσετε ποτε θα πληρωθει η ενισχυση των 6 ευρω ανα στρεμμα για τους παραγωγους ψυχανθων; με εκτιμηση

Απάντηση

08-03-2013 09:21nikos

μπορειτε να μας ενημερωσετε ποτε θα πληρωθει η ενισχυση των 6 ευρω ανα στρεμμα για τους παραγωγους ψυχανθων; με εκτιμηση

Απάντηση

08-03-2013 09:19nikos

μπορειτε να μας ενημερωσετε ποτε θα πληρωθει η ενισχυση των 6 ευρω ανα στρεμμα για τους παραγωγους ψυχανθων; με εκτιμηση

Απάντηση

22-02-2013 12:40xaris

μηπως ξερει κανεις ποτε θα μπουν τα χρηματα για τους χοιροτροφους?

Απάντηση

06-02-2013 08:55giwrg

Ποτε θα μπει στους κτηνοτροφους η επηδοτιση ξερει κανεις;;;;

Απάντηση

05-02-2013 22:00giwrgos

ποτε θα μπουνε οι επιδοτισις στους κτηνοτροφους ξερει κανεις????

Απάντηση

05-02-2013 21:58giwrgos

ποτε θα μπουνε οι επιδοτισις στους κτηνοτροφους ξερει κανεις????

Απάντηση

01-02-2013 20:11ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΥΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ de minimis ?

Απάντηση

31-01-2013 15:56kst

Ειμαι κονικλοτροφος παραγωγος,αγοραζω ζωοτροφες και οι τιμες εχουν παει στα υψη! Δικαιουμαι ενισχυση? Και γω κτηνοτροφος ειμαι!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία