BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πριµ σε ψαράδικα µε δυνατότητες µεταποίησης

Επιδότηση σε νέες ή υφιστάµενες επιχειρήσεις αλιείας κάθε µορφής και µεγέθους που ενδιαφέρονται να «βελτιώσουν την επιχειρηµατική τους θέση» (όπως αναφέρεται στην Πρόσκληση) προσφέρει το Μέτρο 23 «Μεταποίηση και Εµπορία» του ΕΠΑΛ 2007-2013 που ανοικτό για αιτήσεις από τις 21 Ιουλίου.

Πριµ σε ψαράδικα µε δυνατότητες µεταποίησης

2
0
∆ικαιούχοι του προγράµµατος, προϋπολογισµού 10,35 εκατ. ευρώ επιδοτεί από την αγορά οικοπέδου και την δηµιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων µέχρι την αγορά αλιευτικών σκαφών και δικαιούχοι είναι ατοµικές Επιχειρήσεις, Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ∆ικαίου, Αλιευτικές ή Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της µεταποίησης και εµπορίας αλιευτικών προϊόντων

Ειδικότερα
α) πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, β) επιχειρήσεις µε 250 ή περισσότερους εργαζοµένους και ετήσιο τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ ή/και σύνολο ετήσιου ισολογισµού που υπερβαίνει τα 43 εκατ. αλλά απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζοµένους ή τζίρο κάτω από 200 εκατ. ευρώ, γ) επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθµού απασχολούµενων και ετήσιου τζίρου, εφόσον ο τόπος πραγµατοποίησης της επένδυση αφορά σε «Αποµακρυσµένα Ελληνικά Νησιά». Ο προϋπολογισµός των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ για τις περιοχές εντός στόχου σύγκλισης και 500.000 ευρώ για τις περιοχές εκτός στόχου σύγκλισης. Οι υπαγόµενες πράξεις αφορούν
i) Στην ίδρυση και µετεγκατάσταση επιχειρήσεων παραγωγής µεταποιηµένων ή µη αλιευτικών προϊόντων,
ii) Στην επέκταση, στον εξοπλισµό και στον εκσυγχρονισµό επιχειρήσεων µεταποίησης,
iii) Στην επεξεργασία υπολειµµάτων αλιευτικών προϊόντων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας,
iv) Στην ελαφριάς µορφής µεταποίηση, τυποποίηση και εµπορία από αλιευτικά σκάφη
v) Στη ίδρυση και εκσυγχρονισµό εγκαταστάσεων εµπορίας προϊόντων,
vi) Στην εφαρµογή καινοτόµων διαδικασιών, ανάπτυξη νέων προϊόντων, τρόπων  συσκευασίας και αξιοποίηση παραδοσιακών συνταγών
vii)    Στην ανάπτυξη χώρων άµεσης εµπορίας για την πώληση και ενηµέρωση του καταναλωτή καθώς και για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης συναφών προϊόντων
viii)    

Επέκταση των αδειών για τις υδατοκαλλιέργειες στη στεριά
Την αύξηση στα 20 χρόνια του ανώτατου χρονικού ορίου διάρκειας των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοκαλλιεργητικών µονάδων σε χερσαίες εκτάσεις προβλέπει µια εκ των 13 νοµοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασµάνης, στο νοµοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό το καθεστώς λειτουργίας των εν λόγω µονάδων εξισώνεται µε εκείνο των υδάτινων εκτάσεων. Από τις υπόλοιπες βελτιώσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόµενης «β’ ανάγνωσης» του νοµοσχεδίου αξίζουν να σηµειωθούν:
  • Η επέκταση σε  όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, Πανεπιστηµιακά και Τεχνολογικά, της δυνατότητας παραχώρησης από το δηµόσιο, χωρίς αντάλλαγµα, υδάτινων εκτάσεων για ερευνητικούς σκοπούς.
  • Η επέκταση και στις χερσαίες εκτάσεις, όπως και για τις υδάτινες εγκαταστάσεις, της αύξησης στα 20 χρόνια του ανώτατου χρονικού ορίου διάρκειας των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοκαλλιεργητικών µονάδων.
  • Η προσθήκη της γνωµοδότησης των αρµόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισµού και της οικείας Περιφέρειας κατά την προέγκριση της µίσθωσης υδάτινων εκτάσεων για υδατοκαλλιεργητικές µονάδες.
  • Η αναδιατύπωση διατάξεων που ζητήθηκαν από τους φορείς του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, προκειµένου ορισµένες ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου να γίνουν πιο περιεκτικές και σαφείς.

Πράσινο για µονάδες µεταποίησης σε περιοχές χαµηλής όχλησης
Τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας µικρών µονάδων µεταποίησης αγροτικών προϊόντων σε περιοχές εντός ορίων οικισµών µε πληθυσµό κάτω των 2000 κατοίκων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νοµοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα

Μεταξύ άλλων η εν λόγω τροπολογία –που κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας, Κ. Κόλλιας- έρχεται να δώσει λύση σε ένα πρόβληµα που αφορούσε αρκετά ελαιοτριβεία και οινοποιεία αλλά και άλλες µεταποιητικές µονάδες οι οποίες λειτουργούσαν διαρκώς υπό την απειλή προστίµων ή λουκέτου ελλείψει λόγω ελλείψεων στη νοµοθεσία για τις επιτρεπόµενες χρήσεις γης.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόλλιας ανέφερε σχετικά: «Λύνεται ένα χρόνιο πρόβληµα αναφορικά µε τη χωροθέτηση µικρών µονάδων µεταποίησης αγροτικών προϊόντων, οι οποίες λειτουργούσαν διαρκώς υπό την απειλή προστίµων ή και λουκέτου, καθώς δεν υπήρχε σχετική νοµική πρόνοια για τις επιτρεπόµενες χρήσεις γης. Σύµφωνα µε την τροπολογία, σε περιοχές εντός ορίων οικισµών µε πληθυσµό κάτω των 2.000 κατοίκων, επιτρέπονται δραστηριότητες χαµηλής και µέσης όχλησης, σχετικές µε αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, καθώς και µε προϊόντα προστατευόµενης γεωγραφικής ένδειξης και ονοµασίας προέλευσης».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία