BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Οριοθετείται και εξατομικεύεται η έκταση για παραχώρηση βοσκοτόπων

Με τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να είναι ανάστατοι μετά τις «εικονικές» πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης και σε κάποιες περιοχές (π.χ. Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρος κ.α.) να είναι έτοιμοι για να… αναλάβουν δράση, οι συσκέψεις των κυβερνητικών αρμοδίων διαδέχονται η μία την άλλη για τον κατευνασμό της κατάστασης.

Οριοθετείται και εξατομικεύεται η έκταση για παραχώρηση βοσκοτόπων

2
0

Τελευταία κίνηση στις «διευθετήσεις» για τους βοσκοτόπους είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο το μεσημέρι της Τρίτης 19 Αυγούστου και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι παραχωρήσεις εκτάσεων θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή και σε κάθε περίπτωση να οριοθετούν με ακρίβεια και να εξατομικεύουν την αντίστοιχη παραχωρούμενη έκταση σε κάθε κτηνοτρόφο.

Προηγήθηκε στη διάρκεια της ημέρας (Τρίτη) μια μεγάλη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις Σέρρες, ενώ για το βράδυ έχει προγραμματισθεί συνεργασία υπηρεσιακών παραγόντων στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα και για το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Αυγούστου συνάντηση με την πολιτική ηγεσία στην πλατεία Βάθη και με στόχο τη διαμόρφωση αποφάσεων που φέρουν πιο κοντά τις πληρωμές της εξισωτικής.  

Πιο αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

«γ. Για κοινόχρηστες δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις

Για εκτάσεις που παραχωρούνται στους δικαιούχους από τους Δήμους πρέπει να καθορίζεται, στην απόφαση παραχώρησης, μεταξύ των άλλων: η συνολική επιφάνεια της κοινόχρηστης δημοτικής ή κοινοτικής έκτασης, η έκταση που παραχωρείται σε κάθε παραγωγό χωριστά και το χαρτογραφικό υπόβαθρο των εκτάσεων αυτών. Η συγκεκριμένη έκταση που παραχωρείται στους δικαιούχους πρέπει να παραμένει σταθερή στη διάρκεια της πενταετίας τόσο σε έκταση, όσο και σε θέση.

Για τους κοινοτικούς αλλά και τους ιδιωτικούς βοσκοτόπους επιτρέπεται η αντικατάσταση ως προς τη θέση, αλλά η συνολική έκταση πρέπει να παραμένει σταθερή με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 14 της αριθ. 079833/25.10.2011 (ΦΕΚ Β’ 2366) ΚΥΑ, όπως ισχύει. Για την ταυτοποίηση των κοινοτικών βοσκοτόπων απαιτείται η καταγραφή του χαρτογραφικού κωδικού κάθε βοσκότοπου με ποσοστιαία κατανομή της επιμέρους έκτασής του ανά παραγωγό (ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ) καθώς και του αριθμού και του είδους των ζώων, σύμφωνα με την κατάσταση δικαιωμάτων βοσκής που καθορίζεται από τους Δήμους ή από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία.

Όταν η παραχώρηση δεν καλύπτει την περίοδο δέσμευσης του δικαιούχου, πρέπει τα παραχωρητήρια να ανανεώνονται κάθε έτος με ευθύνη του δικαιούχου, ώστε να καλύπτεται το χρονικό διάστημα της σύμβασης. Σε αντίθετη περίπτωση ο δικαιούχος υπόκειται στις προβλεπόμενες κυρώσεις.


Βρείτε εδώ ολόκληρη την Τροποποιητική απόφαση για τις γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις του Μέτρου 214.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία