BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Να ενισχυθούν με 75% στην αναδιάρθρωση αμπέλων όλες οι περιφέρειες ζητά ο ΚΕΟΣΟΕ

Τον επανυπολογισμό των κριτηρίων σύγκλισης ζητά η ΚΕΟΣΕΟ με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης αμπελώνων της περιόδου 2014-2018, καθώς ναι μεν οι οικονομικές ενισχύσεις αυξάνονται με τη νέα Υ.Α, όμως 6 από τις 11 περιφέρειες μετατάχτηκαν από τις περιοχές σύγκλισης και ως εκ τούτου θα ενισχύονται με ποσοστό 50% αντί για 75%.

Να ενισχυθούν με 75% στην αναδιάρθρωση αμπέλων όλες οι περιφέρειες ζητά ο ΚΕΟΣΟΕ

1
0

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ η μετάταξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το έτος βάσης για τον υπολογισμό του ΑΕΠ της κάθε περιφέρειας της χώρας που ελήφθη υπ΄όψιν, είναι το 2009, έτος προ οικονομικής κρίσης, που ουσιαστικά καθιστά μη επιλέξιμες για Σύγκλιση τις περιφέρειες της Δ. Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Αττικής, Β. Αιγαίου και Κρήτης, ενώ ήταν εκτός Σύγκλισης οι αντίστοιχες του Ν. Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα οι περιφέρειες που παραμένουν στο Στόχο 1 είναι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της Δυτ. Ελλάδος.

Όπως σημειώνεται στο site της ΚΕΟΣΟΕ: Η μεταβολή αυτή είναι απαράδεκτη δεδομένου ότι οι προ κρίσης δείκτες, επ ουδενί  απεικονίζουν σήμερα την οικονομική πραγματικότητα, αφού είναι βέβαιο ότι και οι 13 περιφέρειες της χώρας, βρίσκονται εντός των οικονομικών παραμέτρων, που θέτουν οι  κοινοτικοί κανονισμοί ως προς την ένταξή τους στις περιφέρειες Σύγκλισης.

Η ΚΕΟΣΟΕ θα θέσει θέμα για τον επανυπολογισμό των κριτηρίων Σύγκλισης με βάση το αμέσως προηγούμενο έτος, σε συνάντηση που επίκειται με τον υπουργό ΑΑΤρ κ. Γ. Καραμσάνη

Εντωμεταξύ σημειώνεται πως επέρχονται σημαντικές αυξήσεις στα κονδύλια των επί μέρους δράσεων που ποικίλουν ανά κατηγορά (ορεινές , νησιωτικές, Λοιπές κλπ.) που κειμένονται από 13,75% έως 17,76%,  γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια του ΥΑΑΤ  να αμβλύνει τις επιπτώσεις μετάταξης των περιφερειών εκτός Σύγκλισης.

Πιο αναλυτικά:

Την μεγαλύτερη συνεπώς  αύξηση των ενισχύσεων σύμφωνα με το άρθρο  16 της Υ.Α. καρπούται η πλειοψηφία των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας (Λοιπές περιφέρειες – Λοιπές περιοχές), για τις οποίες η αύξηση ανέρχεται στο 17,76% (από 867 ευρώ/στρέμμα σε 1.021 ευρώ / στρέμμα) μη συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών διαχείρισης του αμπελώνα που ανέρχεται σε ευρώ241 (από 209 ευρώ), οπότε και το συνολικό ύψος των ενισχύσεων για την κατηγορία αυτή αποζημιώνεται πλέον με ευρώ 1.262 (από ευρώ 1076), δηλαδή αύξηση + 15,33 %.

Δεύτερη κερδισμένη κατηγορία είναι αυτή των Λοιπών περιφερειών με  ορεινές και νησιωτικές  περιοχές, όπου η αύξηση ανέρχεται σε 17,60%       ( 1.176 ευρώ / στρέμμα από 1.000 ευρώ/ στρέμμα) μη συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών διαχείρισης του αμπελώνα που παραμένει στα ευρώ 260, οπότε το συνολικό ύψος για την κατηγορία αυτή ανέρχεται στα ευρώ 1.436 (από  ευρώ 1.260), δηλαδή αύξηση + 13,97%

Για τις περιφέρειες Σύγκλισης του άρθρου 8 § 1 και 2 (Ορεινές μειονεκτικές και Νησιωτικές περιοχές), η αύξηση των κονδυλίων εκρίζωσης και αναφύτευσης ανέρχεται σε 13,75% (1.456 ευρώ/ στρέμμα από 1.280 ευρώ/στρέμμα) μη συμπεριλαμβα-νομένων των τεχνικών διαχείρισης των οποίων η αποζημίωση παραμένει σταθερή στα 390 ευρώ, οπότε η συνολική αύξηση διαμορφώνεται στα 1.846 ευρώ από 1.670 ευρώ (+10,54 %).

Τέλος για τις Λοιπές περιοχές της παραπάνω κατηγορίας η αύξηση της Δράσης εκρίζωση – αναφύτευση αυξάνεται κατά 13,91% (1.261 ευρώ/στρέμμα από 1.107 ευρώ/στρέμμα), οι τεχνικές διαχείρισης αυξάνονται από 313 ευρώ σε 360 ευρώ, οπότε η συνολική αύξηση ανέρχεται στα  +14,15% (1.621 ευρώ/στρέμμα  από 1.420 ευρώ/στρέμμα)

Είναι φανερό ότι πλέον η Δράση της Αναδιάρθρωσης – Μετατροπής των αμπελώνων είναι ελκυστική από οικονομικής άποψης για τους αμπελουργούς  αρκεί να επιλυθεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο έκδοσης εγγυητικών επιστολών , (όταν η δράση ολοκληρώνεται πέραν του ενός έτους).

Το θέμα η ΚΕΟΣΟΕ επίσης επαναφέρει στον νέο υπουργό Γ. Καρασμάνη, με πρόσθετη αιτιολογία την ανάγκη απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ, αφού και αυξημένος προϋπολογισμός διατίθεται για την αναδιάρθρωση (10 εκ. ευρώ), αλλά και αναμένεται μεταφορά πρόσθετων κονδυλίων, εξαιτίας των δυσχερειών που παρουσιάζει η απορρόφηση του μέτρου «Επενδύσεις» στον Εθνικό Φάκελο της Ενιαίας ΚΟΑ που αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, με ποσό 6 εκ. ευρώ.




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία